Vállalkozó - nõk

Partita IVA

Beszéltünk már róla, és most véletlen találtam egy oldalt (ami egyébként egy női újság melléklete), ahol összefoglalva minden fontos infot megtaláltok, ha partita IVA-t nyitnátok.

Itt: http://www.donnamoderna.com/attualita/Guida-alla-partita-Iva-a-chi-conviene-come-aprirla-a-chi-rivolgersi

15 című bejegyzés “Partita IVA” gondolatot, hozzászólást tartalmaz

 1. Egy konkrét példa: a partita IVA-t 5 éve váltottam ki, egyszemélyes vállalkozóként működtem. Az évek során szinte mindig voltak kedvezmények, volt hogy IVA nélkül kellett számláznom vagy azzal, volt hogy 5, 10 és 20% adot fizettem, és ott az INPS-nek befizetendő összeg nyugdíjra. Lássuk pontosan: kb 10 ezer euro éves leszámlázott bevétel után kellettt befizetni 20% áfát vagyis IVA-t, aztán 5-20% adót és az INPS nek kb évente 3000 eurot (kb 13ezer euro bevétel alatt egy fix összeg, akkor is ennyi ha egy eurot sem számláz le az illető – mellette napi 4órás munkám is van, ha teljes munkaidős lenne akkor nem kellene fizetnem ). Nem akarok belemerülni de jövőre lejárnak a kedvezmények és fizetnem kellene az IVA-t ami 22% lesz, az INPSnek marad a 3ezer euro és a bevételt összeteszik a fizetésemmel így 23-25%ot fogok belőle adózni. Vagyis 10-12ezer euro körül 75%ot levesz állambácsi…. EZÉRT ADOM MOST VISSZA és magyar vállalkozó leszek.

  1. Igen, ha meg az afat is hozzaszamolod… itt is rengeteg a teher, amit a vallalkozo vallara pakolnak, es raadasul kevesebb jogai vannak (pl. nyugdij, szabadsag stb stb), mint a “rendes” dolgozoknak.

   1. Én pl. ha beteg lennék nem kapnék táppénzt… mert a bár ugye nélkülem is hoz bevételt..Szerintük…. Pedig fizetem a biztosítást… 😦

   2. ja, en akkor sem kapok, ha contratto a progetto-val dolgozom.. Pedig ott tenyleg nincs bevetel- es meg sem varnak a projekt befejezesevel… A sokadik igazsagtalansag…
    Nem mellesleg, a bevetelem nagyjabol felet befizetem az allamnak, de ha lebetegszem, akkor nyugodtan hagynak meghalni… bravo Olaszorszag!!!

  1. oh, hat ezt nem is nagyon rejtik veka ala… 😦 mire mi oda kerulunk, a nyugdij, mintolyan, teljesen ertelmezhetetlen fogalom lesz. illetve: a tuti vedett dolgozoknak esetleg lesz valami, de mi meg igy kartunk (nem eleg, hogy egesz karrierunk alatt is mi szivtunk…)

 2. nem ide tartozik, de eszembe jutott ha már kifizetésekről és juttatásokról van szó. : Tudtátok, hogy nem jár munkanélküli akkor ha valaki önkéntes munkát végez (azalatt az idő alatt míg munkanélküli)?
  Én ezen teljesen ledöbbentem.

   1. meg az jutott eszembe, hogy mivel itt egeszen mast jelent az onkentesseg, mint otthon (a betegszallitastol a bevandorloke llatasaig mindent csinalnak hivatalosan is az onkentes szervezetek), sokszor koltsegteritest is fizetnek erte (nem is feltetlen keveset, az allam altam elismert szolgaltatasok eseteben, amit “kiszerveznek” az onkentes szervezeteknek). Talan azt akarjak elkerulni, hogy burkolt (onkentes formanak alcazott) foglalkoztatast fedjenek el. (Ami jogos, leven, hogy az itteni foglalkoztatok imadnak olcson vagy ingyen is dolgoztatni embereket).

   2. ez lehet, látod ilyesmire nem is gondoltam. Csak úgy meglepett hogy megjött az inps-től a papír amit kitöltve vissza kell vigyek, hogy “se si verifica una delle ipotesi sottoelencate, che fanno perdere il diritto all’indennitá con eventuale recupero di quanto percepito indebitamente: (és itt van egy lista amiben ez is benne van) Servizio di volontariato civile”

    mármint itt ki van téve a comune irodáinál mindig egy lista ahova önkénteseket keresnek, és mindig ott van az öregekotthona meg pl. a könyvtár is. És már eljátszottam a gondolattal, hogy míg itthon vagyok szívesen el is mennék a könyvtárba. Na de aztán olvasva ezt… 😀

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s