Tévé-kultúra

SOS tata

Ismét tévéről írok, mert az SOS tata az egyik kedvenc műsorom. Minden adásban adva van egy család, valahány problémás gyerekkel. Az előző évadokban általában az alapfelállás a papa-mama és (leginkább) két/három gyerek volt. Idén viszont már ennél bonyolultabb családi felállásokat is kezelnek: elvált szülők, újabb házasságban élő szülők, nagyszülőkkel élő család, gyerekét egyedül nevelő felnőtt … egyre több családi konstelláció felmerül – mert persze az olasz családok is változóban, és erről nem lehet nem tudomást venni.

Szóval van a problémás gyerek: meglepő, hogy a problémák nem is olyan különbözőek, általában a hiszti, a nem alvás, nem evés, a komunikáció hiánya az alapfelállás, kiskamaszoknál az érdektelenség és lázadás – ami miatt a meggyötört szülők segítséget kérnek.

Ilyenkor az egyik tata beköltözik egy hétre a családhoz. Két napig csak megfigyeli a családot – ilyenkor általában kiderül, hogy mi a nehezen viselhető viselkedés oka. Mert persze a legtöbbször nagyon “egyszerű” az ok, általában az,hogy a szülők nem eleget, és nem jól foglalkoznak a gyerekekkel, bármennyire is meg vannak győződve ennek ellenkezőjéről.

Aztán öt napig a tata szabályai szerint élnek, általában hatalmas fejlődést elérve a viselkedésekben. A gyerekek és a felnőttek viselkedésében egyaránt.

Egyrészt szerintem sokat lehet mindebből tanulni, akinek gyereke van, az elgondolkozhat, miben hasonlít a saját viselkedése a tévében látotthoz…. Másrészt nagyon tetszik, hogy nem hibáztat, nem felró, hanem pozitívan, közös célért dolgozva ad tanácsokat a műsor, illetve a tata.

És igaz, hogy a tévét már régen nem a nevelő funkciójáért nézzük, szeretjük, szerintem igenis pozitívan járul hozzá a családok kultúrájához a műsor. Mert ha csak néhány család elgondolkozik azon, mit tehetne meg a saját harmóniájáért, már nyertünk vele. Társadalmi szinten…

És ne felejtsem, idén van egy afrikai származású tata is, aki a saját kultúráját is beépítve neveli a családokat.

1 című bejegyzés “SOS tata” gondolatot, hozzászólást tartalmaz

  1. Ez a m”usor valòban sokat segìt….de a legjobb,amikor a fèrjem kirohogi a tv-ben làtott szuloket,hogy milyen “bènàk” meg,hogy “ez evidens” ,de aztàn “o is ugyanott bènàzza el a dolgokat.A magyar (tudatos) gyereknevelès,annyira messze àll az olaszokètòl……ha,tudnàk mennyi kellemetlen szituàciòt meg lehet oldani mondòkàkkal,dalokkal ,versekkel,de hàt itt szinte nem is lèteznek.

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s