Kultúra

Örökbefogadás

Olaszországban lépten-nyomon olyan családokba botlik az ember, akik más kontinensről fogadtak örökbe gyereket. Ez persze akkor látványos, ha fekete, vagy keleti kisgyereket látunk az európai családban, de az örökbefogadás népszerűsége nem korlátozódik a külföldi gyerekekre.

A statisztikák szerint 2007-ben 15610 gyermeket fogadtak örökbe olasz családok, s ebből elég sokan küldöldről érkeztek (kb 1/4-ük).

Egy honlapon az utóbbi 10 év származási országok szerint lebontott statisztikáit is megtaláljuk, és ha kicsit keresgélünk, akkor hamar kiderül, hogy az USA-val egyetemben Olaszország az az ország, ahol a legnagyobb arányban valósítanak meg nemzetközi örökbefogadásokat.

Nem feltétlen csak a meddő párok döntenek emellett, nekem is van kolléganőm, akik férjével együtt mindketten tökéletesen egészségesek, és mégis úgy döntöttek, hogy Oroszországből fogadnak örökbe gyerekeket, nyilván meggyőződésből, humanitárius elgondolásból.

Nagyon sok alapítvány segíti ebben a családokat, országonként lehet a helyben mindent ismerő kollégáik szolgáltatásait igénybevenni. És természetesen van egy elfogadó társadalom is, ahol mindenki természetesnek veszi a “vegyes bőrszínű” családokat. Tavaly például többrészes tévésorozatban kísérték végig egy-egy pár (család) külföldi örökbefogadását, nem tagadva a nehézségeket, a megpróbáltatásokat, és valóban torokszorító történeteket mesélve (Mamma ha preso l’aereo).

Ez például olyan vonása az olaszoknak, amit nagyra értékelek…

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s