Mindennapok

Gasztro olasz-magyar

Olyan dolgokról fogok beszélni, amiről eddig is esett szó, de most kigyűjtöttem őket: a magyar és az olasz étkezés, ételek közti különbségekről.

Mert ugye, azt mondtam már, hogy az olaszok nem tesznek sokféle fűszert egy ételbe (vagy ez vagy az – ez az alaphozzáállás), és nem is szívesen kevernek sokféle ízt – mondván, hogy jobb érezni egy hozzávaló ízét rendesen,  mint sokét összevissza. Meg azt is, hogy vagy hagymát vagy fokhagymát használnak egy adott ételbe, nem mindkettőt együtt.

És sajtot sem szórnak mindenre (különösen nem zöldséges, tenger gyümölcseit tartalmazó tésztára), hogy ne nyomja el a sajt a többi ízt.

De arról még eddig nem nagyon esett szó, hogy nagyon szezonálisak is. Ez azt jelenti, hogy ha nekem gulyást lenne kedvem főzni a nyári 40 fokban, nagyon nehéz helyzetbe hoznám a vendégeinket. Nem azért nem ennének (sokat) belőle, mert alapvetően nem ízlik, hanem mert úgy tanulták, a melegben nem terheljük meleg és súlyos kajákkal a szervezetünket. Ezért aztán jó pár magyar étel csak télen jön be a képbe, töltött káposzta, pörkölt eszembe sem jut nyáron. És hogy ne feldjük: a csokiszezon is a meleg beköszöntével zárul – akinek hiányzik, egye fagyi formájában a melegben 🙂

Vannak ételek, ami nálunk nagy népszerűségnek örvendenek, de itt nem igazán menők – ilyen a rengeteg rántott hús, és minden más rántott cucc. Nekik eszükbe sem jutna a cukkinit/padlizsánt kirántani, de hogy mondjuk van, aki minden hétvégén képes rántottat enni, az még furább.

A leveseink is leginkább “meleg vízben úszkáló pár darabka” benyomást teszik rájuk – és itt szó szerint idéztem :).

Ja, és a pizzára nem raknak ízes sajtot (kivéve a négysajtost, de egyébként elég a mozzarella), meg ananászt sem!!

A húst nem pácolják, nem sózzák és borsozzák – csak utólag, evés közben – ezt illene otthon is megtanulnunk, sok cipőtalp-bifszteket kerülhetnénk el a kerti sütögetéseknél.

És a majonéz, ketchup sem nagy barátjuk – persze, van, aki szereti és használja, de alapvetően szeretik a kevésbé zsíros, viszont magában jó ízű dolgokat.

Advertisements

3 thoughts on “Gasztro olasz-magyar”

  1. megkìvàntam a csokit mèg pàr hete, de ùgy nagyon, a pàrom meg csak pislogott, hogy ebben a melegben, hogyan vagyok kèpes csokit enni. 🙂 na ès èn imàdom a sajtot pakolom is mindenre, de kulon kèrèsre csak szuk korben, nehogy hulyèn nèzzenek ràm a szakavatott zsenik 🙂 ha gulyàst fozok, csak tèlen, de akkor is lehetoleg olaszosan. 🙂 na de, a pàrom a ràntott karfiolba beleszeretett mèg dràga magyar honban, ìgy bàrmikor szìvesen megennè, na persze, ha van kedvem sutogetni a 40 fokban. 😉 de a kedvencem ès mikor nonna megkèrdezi, hogy mit foztem ès azt mondom, hogy tèszta mentes napunk volt, akkor jajjjj szegèny unoka, hogy lehet meg tèszta nèlkul egy napot. 🙂 ès nem tudok mèg azon àtugrani, hogy a sult hùst magàban kell enni, nem holmi krumplival, salàtàval, èn mindig salàtàval eszem egyutt a pàrom rendre elobb a sult husi, utàna meg a salàta kulon…. ezt sose fogom megèrteni. 🙂

  2. A pácolástól nem lesz cipőtalp a hús, nem?!

    A párom imádja a rántott patiszont, anyósomék is megszerették. És szereti a csokit is; és mielőtt engem megismert, minden este rántott csirkemellett evett! Viszont ő sem igényli a meleg, nehéz ételeket, és leveseket, csak télen.
    Ferragoston nagyon bekajáltunk sült húsokból, utána egész nap ment a hasam és iszonyatosan fájt; én is nagyon elszoktam már a nehéz kajáktól. Anyukám meg emlékszek, otthon 40 C-ban is levest és rántott vagy sült húst készített vasárnap ebédre… számomra és párom számára ez már elképzelhetetlen lenne. Azért is, mert párom azt mondta, hogy nem szeretné, ha 3-4 órákat töltenék a konyhában, és inkább az egyszerű ételeket szereti. Plusz ha eszik levest, már nem fér belé a második. Úgyhogy ilyen szempontból szerencsém van, nem töltök órákat a konyhában, mint anyukám anno 🙂

  3. az anyukàink mèg jòl bìrtàk a 40 fokos ràntott hùsos sutèst, nekem ez màr nem megy. 🙂 a pàrom imàdja a csokit jobban mint èn, de nyàron csak a nutella/fondente fagyi formàjàban jon be neki. 🙂 a sùlt hùs meg…. salàta nèlkul nekem nem megy le, attòl nekem is csak megfàjdul a hasam, pont ezèrt nem èrtem, hogy ha odafigyelunk a tàplàlkozàsra, akkor mièrt magàban eszik.. na de nyàron mègis a legjobb a gyorsan elkèszìtheto rizs vagy tèszta salàta. 🙂

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s