Étel - ital

Vegerariánus

Olaszországban kb. 7 millió lakos  vegetariánus vagy vegán, azaz a lakosság több, mint 10%-a. Ezért aztán lépten-nyomon beléjük botlunk. Nekem pl. két vegetariánus kolléganőm van, és hogy ez nem csak az utolsó pár év divatja, az is mutatja, hogy egyikük pontosan 35 éve az  (férjével együtt).

Legtöbbjük nagyon is tudatosan tervezi az étrendjét, nemcsak simán lemond a húsról, hanem pontosan tudja, mivel mit lehet helyettesíteni, sok hüvelyest, magvakat és csírákat eszik, hogy lehetőleg semmiben ne szenvedjen hiányt. Rengeteg (akár keleti) termék van, amit mi otthon nem nagyon ismerünk (pl. seitan, aminek saját fesztiválja is van), és nagyon változatos étrendet tudnak kialakítani.

Ennek megfelelően persze sok a vegetariánus étterem, a rájuk specializálódott bolt, illetve a szupermarketekben is megtalálható termék, és a legújabb: tanácsadó központja van azoknak a szülőknek, akik a saját gyereküket is vegetariánusnak akarják nevelni.

A (2000 óta létező, dietológusokat, specializált orvosokat is foglalkoztató) Società Scientifica di Nutrizione Vegetariana nevű nonprofit szervezet működteti a http://www.scienzavegetariana.it/ honlapot is, ahol képzések, speciális tanácsadások, mindenféle táplálékszámító táblázat is megtalálható.

Akit érdekelnek a jobbnál jobb ételek, benézhet pl. arra a honlapra, amit sok vegetariánus együtt ír, és ahova egy (nem vegetariánus) barátnőm vegetariánus párja is bedolgozik – többek között olyan recepteket, amiket már rajtunk is tesztelt…

1 című bejegyzés “Vegerariánus” gondolatot, hozzászólást tartalmaz

  1. Mi 1 hete kezdtuk el az ovit. 60 gyerekbol 3 vegetàriànus.Privàt ovi(a vàrosba csak az van),ìgy a hozzà(nk)àllàssal eddig nem volt gond,de azèrt eleresztenek olyan megjegyzèseket,ami azt tanusìtja,hogy nem sokat tudnak a tèmàròl.A legtipikusabb,hogy “akkor nagyon unalmasan ètkeznek”…..hàt ennek pont az ellenkezoje igaz,mert ,aki vega-vegetàriànus,az àltalàban tudatosan lett azzà,tehàt elèggè felkèszult ès kìvàlòan tudja variàlni az ètrendjèt,ami itt nem is olyan nehèz.

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s