Országjárás

Garfagnana

Úgy alakult, hogy egy magyar pár olaszországi esküvőjén tolmácsolhattam, méghozzá Garfagnana-ban. Mivel innen, Firenzéből  kicsit kiesik, még sosem voltam arrafelé, tehát jó alkalom volt, hogy körülnézzek.

Első látnivaló – méghozzá nem is akármilyen! – a ponte del diavolo – hivatalos nevén Ponte Maddalena.

 

 

 

A híd szerkezete nagyon érdekes, egy szamárhátra emlékeztető púp van benne, amitől nagyon különleges. Hivatalos nevén Maddaléna híd (az egyik oldalán volt régen egy szentély), a helyiek pedig ördöghídnak nevezik,  az építéséhez kapcsolódó  legenda miatt. Eszerint a híd építője (12. században) elkezdte a hidat annak rendje és módja szerint, három kis lyukat tervezve, de aztán az építkezés közepén rájött, hogy az bizony nem lesz elég.

Így paktumot kötött az ördöggel, hogy épít egy hatalmas negyedik lyukat (akkoriban statikailag nem volt ez olyan egyszerű), és az nem fog összeomlani.

A híd azóta is áll, a paktumról meg mindenki azt gondolja, amit ízlése, hitvilága enged…. mindenesetre nagyon megkapó látvány.

A következő látnivaló Castelnuovo Garfagnana, ami tulajdonképpen Garfagnana központja. Íme egy kép ízelítőül és kedvcsinálónak. Egy sétát mindenképp megér a városka.

Ennyivel természetesen még nem értünk a végére. Egyrészt rengeteg rocca (sziklála épült vár) van szerte a völgyben, amire hetek kellenének, hogy mindet végignézzük.

Ugyanígy a különféle barlangok is csábítóak. Legismertebb talán a Grotta del vento.

És még csak ezután érünk az Alpi Apuane természetvédelmi területre, ahol magas, kopár hegycsúcsokat találunk, sziklamászásra, kirándulásra, síelésre kiválóak.

2 című bejegyzés “Garfagnana” gondolatot, hozzászólást tartalmaz

  1. Érdekes ez a paktum az ördöggel c. vándorlegenda, Svájcban is van belőle egy, a Gotthardnál, igaz, ott a paktum úgy szólt, hogy a hídért cserébe az első átkelő az ördögé, és az építőnek volt annyi esze, hogy elsőnek egy kecskét küldjön át 🙂

    1. egészen biztosan vándormotívum, mint annyi legenda a középkorban (és nem csak…). Gondolom, akkoriban annyira nehéz volt felépíteni egy ilyet, és/vagy olyan kevesen értettek hozzá, hogy a nagy többségnek ördögtől valónak tűnt…..

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s