Étel - ital

Fedora

Egyszer már írtam a toszkán édességekről, de akkoriban nem sikerült a fedora torta pontos receptjét megszereznem. Illetve, nem tűnt azért olyan nehéznek, de a valahogy elfelejtődött … és hát most, hogy ismét megkóstoltam, inkább megadom a receptet. Nagyon finom és nem kimondottan nehéz elkészíteni (időigényes inkább, mindenféle rétegeket kell összeilleszteni :))

Tehát: vegyünk egy leveles tésztát, meg egy piskótatésztát.  Persze finomabb, ha mindent (de legalább a piskótát) magunk sütünk, de nem rossz ez kész hozzávalókból sem.

A levelestésztát kihajtjuk (ha nincs előre kinyújtva, kinyújtjuk) és a kívánt tortaformának megfelelően megsütjük (négyzet, kör stb). Arra kell vigyázni, hogy legalább 200 fokosra előmelegített sütőben csak addig süssük, amíg égni nem kezd.

Aztán amikor ez a réteg kihűlt, meg lehet kenni lekvárral (de ez döntés kérdése, a szomszéd bárban nincs lekvár a sütiben). Erre rátesszük a piskótát, amit jó bőven meglocsolunk rummal/maraschinoval – eredeti recept szerint alkörmössel (ami egy rózsaszín likőr, Mo-n nem sok helyen láttam eddig, ezért is mondom, hogy bátran lehet rummal helyettesíteni. Alkoholtartalmát csökkentendő kissé vizezett rummal).

Erre jön a nagy mennyiségű felvert cukros tejszínhab.  Én azt mondanám, hogy egy rendes kerek tortához legalább 3-4 dl tejszínhab kell, és ha jót akarunk magunknak, akkor csaljunk: tegyünk bele  némi habfixálót is.

Erre már csak egy vékony réteg csoki jön, amihez pl. kis vajjal  felolvasztott csokit vékonyan terítsünk ki egy alufólián, és mikor megdermedt, akkor mehet a tortára. Talán egyszerűbb megoldás, ha egy nagyobb csokitömbből kés élével forgácsokat hántunk, és azt szórjuk összevissza a tortára.

Az egyszerűbb, otthoni változatok léteznek levelestészta-réteg nélkül is. Szerintem ez is azon édességek közé tartozik, amivel viszonylag kevés munkával tuti sikert érünk el. Ja, és ha valaki Toszkánában jár, azért kóstolja meg az eredetit a bárban, mert azt nehezen lehet otthon előállítani…

Reklámok

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s