Étel - ital

Alkohol

Érdekes cikket találtam az alkoholfogyasztás hatásairól. Itt lehet elolvasni, én most csak egy részletet emelnék ki a teljes cikkből:

“Kultúrafüggő hatások

Azokban a kultúrákban ugyanis (ilyenek például a latin, mediterrán vidékek társadalmai), melyek nem ambivalens, hanem úgynevezett „integratív” módon viszonyulnak az alkoholhoz, egész más történik az emberrel, ha sokat iszik. Ezeken a helyeken ugyanis nem társul az alkoholhoz semmiféle erkölcsi ítélet, sem pozitív, sem negatív, hanem körülbelül úgy kezelik, mint a kávét vagy a teát, azaz mint a mindennapi élet részét. Ha valaki túl sok alkoholt iszik, akkor – bár nyilván tapasztalja magán mindazokat a testi tüneteket, amiket ez kivált – mégsem vetkőzik ki önmagából, a viselkedése olyan marad, amilyen előtte volt.”

Nem tudom, igaz-e, tudományosan megalapozott-e a dolog, de meglepően összecseng a saját itteni tapasztalataimmal.

Arról egyszer már beszéltünk Skandináviában élő ismerősömmel, hogy errefelé szemmel láthatóan kevesebb az alkoholista ember. Én eddig azt hittem, hogy ez antropológiai magyarázattal bír, azaz  annak köszönhető, hogy feléjük hideg van és sötét, az emberek egyébként is hajlamosak bezárkózni (konkrétan és átvitten), tehát hamarabb nyúlnak az alkoholhoz. Ellenben errefelé, meg a többi mediterrán országban az alkohol először is az étkezések fontos eleme (szinte mindenki iszik egy-egy pohár bort ebéd vagy vacsora után) a legtöbb embernek van alapvető italkultúrája (mint gasztronómiai kultúrája is – ezzel nőnek fel, nem nehéz hozzászokni), másodszor meg az év egy nagy részében meleg van, amikor fizikailag is nagyon nehéz vedelni.

Mindent egybevéve azért az elmondható, hogy a középiskolás/egyetemista -saját határait próbálgató – korosztályon kívül nem sok alkoholistát láttam, dőlöngő, félrebeszélő embert meg még szinte sosem.

De akkor a fenti felfedezés alapján az is lehet, hogy ebbe valami más is belejátszik…

Reklámok

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s