Mindennapok

Zavar, kivárás, Monti

Tegnap hallottam egy külföldi tudósítótól, hogy valamelyik “északi” ország képviselője feltette azt az egyszerű kérdést, hogy most akkor megy Berlusconi vagy nem megy.

Magamban vigyorogtam, mert éppen ez járt az agyamban napok óta: elméletileg bejelentette, hogy nincs tovább, de majd csak ha megszavazzák a törvényt, esetleg utána még egy kicsit… dehát a fenébe is, vagy még tudsz valami tenni és maradsz, vagy nem, de akkor tűnés azonnal. Ám ez Itália, ahogy a riporter is megjegyezte, itt minden olyan “bürokratikusan bonyolultan” megy… (ahogy egyébként a napi munkánkban, sosem világosak az igenek és nemek, állandó talánokkal élünk).

Mellesleg azt nem tudom, észrevettétek-e, hogy Berlusconi eddig még (amennyire én tudom) nem mondta ki a dimissione szót (lemondás), mindig szépen körülírja, érzékelteti, sejteti. Mondjuk ez talán inkább a hatalmi mániája és a sok év alatt kialakult elszigetelődése okán van így (valószínűleg már teljesen elvesztette a fonalat a valósághoz).

Szerencsére az államfő pontosan megértette a helyzetet, és nekiállt az ilyenkor megteendőket megtenni.

Ami nagyon meglepett, hogy ugyan hivatalosan még nem lehet tudni, hogy governo tecnico lesz-e, vagy előrehozott választás, esetleg egy új PDL kormány (ez a legvalószínűtlenebb, de ugye a papírforma szerint lehetséges), vagy egységkormány (nagyon valószínűtlen), a sajtó és nagyon sok ember már kézpénznek veszi a Monti (tecnico) kormányt.

Mario Monti elismert szakember és politikus, az EU-biztosi tevékenységéhez köthető pl. a műszaki áruk garanciájának két évre való kiterjesztése, illetve az új autók garanciája kötelező ellenőrzések nélkül. Állítólag 4 hónapja készíti az esetleges (később kormány-) programot. Első dolga lenne, hogy a kiváltságokat megnyírbálja (igen, helyes, nagyon kellene).

Másrészt e pillanatban természetesen nem akarja semelyik oldal a lehetséges jelöltjeit amortizálni – a jövendő (átmeneti) kormánynak nagyon népszerűtlen  lépéseket kell megtennie, emiatt nehéz lenne a rendes választásokon újra eladni az azt véghezvivő embereket. Nem beszélve azért arról, hogy igazán senki nem várta, hogy tényleg most fog megbukni a kormány – még két hete is azt latolgatták, hogy decemberig, karácsony utánig mindenképp kihúzzák (nem a munkájuk minősége okán, hanem mert azért nem egyszerű kormányt buktatni, bármennyire utáljuk is).

Nem tudom, jó-e ez, hogy Monti nevét már így használják – illetve az lehet az oka, hogy a piacokat muszáj nyugtatni, mert hiába Berlusconi lemondásának híre, csak ideiglenesen javultak a mutatók, azóta ismét az égben a spread.

Nagyon érdekes, hogy milyen a közhangulat: általános eufória van, a végre-érzés mindenhol… a tévék persze állandó elemző műsorokat adnak, és olyan területeken is, amelyről eddig illedelmesen nem beszéltek (csak az alter, vagy elkötelezett sajtó). Pl. tegnap este érdekes volt annak felmérése, hogyan omlik össze a Belrusconi sajtóbirodalma által kialakított és diktált gossip-újságírás.

Aztán -csak a teljesség és az egzotikum miatt – sokan arról értekeznek, hogy mindez mögött Kína áll, meg az érdekei, vagy nagy összeurópai összeesküvés, és hogy nincs akkora baj, mint mondják, csak a hedge found-ok kipécézték Olaszországot, és mi minden még – ilyenkor mindenki ízlése szerint válogathat a tetszetős elméletekben.

Én maradnék annál, hogy volt egy hatalommániás majom, aki évek óta nem kormányzott már, csak a saját érdekeit nézte, meg egy hatalmas államadóság, nem nagyon működő állami struktúrákkal valamint sok-sok  csoportkiváltsággal. Ez ebben az általános gazdasági helyzetben épp elég egy bukáshoz.

Mindenesetre az EU pár napja 39 pontos listában kért információt (és jelölte ki diszkréten az utat) arról, mi lesz itt most (angolul itt, olaszul itt). Nagyon várom a 17-es és a 19-es kérdésekre adandó válaszokat….

Délutáni kiegészítés:

– Monti lesz a kormányfő, Berlusconi holnap mond le.

– Egy fiatal kollégám kommentárja a hírhez: “és akkor mi van? Lemond Berlusconi, és miért jó?” Csak hogy lássátok, mennyire elképzelhetetlen hogy (legalábbis elméletben) létezhetnek normálisabb állapotok. Mivel ő az elmúlt 17 évben nőtt fel, Berlusca regnálása alatt, sosem látott mást, csak ezt. Elég tragikus…

(17.Quali misure concrete sta prendendo in considerazione il governo per

promuovere l’occupazione dei giovani e l’occupazione femminile? Il governo

sta prendendo in considerazione di intervenire nell’ambito degli accordi e dei
contratti esistenti o sta programmando di introdurne di nuovi? In questo caso,
che tipo di accordi e contratti prevede di introdurre?
19. Per quanto riguarda le previste “nuove norme di licenziamento per ragioni
economiche nei contratti di assunzione a tempo indefinito”, interesserebbero la
legge che dispone licenziamenti individuali o collettivi? Quali parti della legge
il governo sta pensando di rivedere e correggere, e in quale modo? In quali
modi concreti la nuova legislazione contribuirà ad affrontare la segmentazione
del mondo del lavoro tra lavoratori a tempo indefinito protetti e lavoratori
precari? E a questo proposito, esistono piani volti a ridurre l’alto numero (46)
delle tipologie di contratto di lavoro oggi esistenti?)

6 című bejegyzés “Zavar, kivárás, Monti” gondolatot, hozzászólást tartalmaz

 1. E’n nagyon optimista vagyok, rànèzèsre is egèszen màs Monti mint bàrmelyik olasz politikus (pàrtnèzettòl fuggetlenul), hiàba, egèszen màs kòrnyezetbòl jòn. Remèlem, h a vàrva vàrt lemondàs vègre valòra vàlik ès tènyleg Monti veheti a kezèbe az irànyìtàst…ja ès apròsàg: ès persze, hogy hagyjàk is òt a reformokat bevezettetni ès vègre sìnre tenni az orszàgot…

 2. A fiatal kollégád szerintem épp azért ilyen borúlátó, mert látott mást is… Az olaszok nagy része nem igazán bízik az alternatívákban sem (vagyis a baloldalban), és már megértették, hogy Berlusconi csak a tünet, nem az ok. A gond sokkal mélyebben gyökerezik.
  Mario Montival kapcsolatban is megjegyezte egy olasz ismerős, hogy már 68 éves… E tekintetben hihetetlen a különbség a többi európai országhoz képest. Olaszország nem a fiatalok országa. Sajnos.

  1. Es nem nagyon lesz no sem a kormanyaban… Hat ennyire telik nekik. Es Berlusconi utan mar akarkiben remenykedunk….
   Teljesen kilatastalan ez az orszag….

   1. Ahogy elkarogtam ezeket a mondatokat, kiderult, hogy Monti bevonja a kozultacioba a nok es a fiatalok szervezeteit. Legalabb PC, gondoltam. Ma mar azt is lehet tudni, hogy 3 no lesz a kormanyaban, es nemcsak “mutatoba”…. Talan tenyleg van remeny?

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s