Infrastruktúra

Bár

Válság ide vagy oda, a bár még a manapság is biztos befektetésnek tűnik.

Hogy mi is pontosan az olasz fogalmak szerinti bár? Kicsit kávéház – de nem mindig lehet benne leülni (sőt, inkább nem lehet, mint lehet…). Kicsit gyors étterem (nem gyorsétterem :), amennyiben ebédet is ajánlanak – és nemcsak szendvicseket, hanem esetleg primo-kat, gyors tésztaételeket, pizzát (amit sokszor szintén állva kap be az ebédelő közönség) . Néha aperitivo-ban is otthon vannak.

Kicsit cukrászda is, mivel jó kis cukrászsüteményeket is árulnak – de semmiképp nem a magyar cukrászdára gondoljunk, itt semmi letelepedés, traccsolás egy süti mellett.

És persze reggelizőhely, sok péksüteménnyel. Meg kocsma, amennyiben alkolholt is árulnak.

Minden egy kicsit  – de egyik sem igazán, bar, igazi olasz.

Olaszországban 170 000 bár van, sok esetben pár alkalmazottal, vagy családi vállalkozásként működnek. Az utóbbi 10 évben 10,6%-kal nőtt a számuk, de egyenként általában csökkent a forgalmuk (tegyük hozzá, hogy az egyik leginkább adóelkerülő szektorról van szó – nincs annál egyszerűbb, mmint elfelejteni a blokkot…).

Csak Toszkánában 10.470 ilyen besorolású hely van, de nem nagyon egyszerű újat nyitni, amennyiben már létező bártól adott távolságra kell lennie (és jó drága a nyitási engedély).

A legnagyobb bár-koncentráció Lombardia-ban található, ezután jön sorban Veneto, Campania ed Emilia-Romagna.  Toszkána a hetedik helyen áll, és itt a bárok a toszkán vállalkozások 2,3%-át teszik ki.

Általában kisvállalkozásokról van szó, csak 1,9%-uk foglalkoztat 10-nél több alkalmazottat (ehhez pl. egy Firenze központi helyén található bárnak kell lenni, legalább) kétharmaduk legfeljebb két emberrel dolgozik.

A bár/étkezde forma jellemzően fiatal vállalkozókat vonz, 65%-uk 50 év alatti (felhívnám figyelmeteket a fiatal jelző helyi használatára – azért a 40-50 éves dolgozók már nem feltétlen a fiatal kategóriába sorolandóak, de Oo.-ban ugye minden kicsit más).  Kevés a külföldi tulaj, és a vállalkozások egyharmada családban marad.

Hozzátenném még, hogy nem egy kényelmes munkahelyről van szó, a hétvégéken is dolgoznak, kora reggel kezdenek (főleg, ha maguk készítik a reggeli pasta-t), és késő estig talpon vannak. És hát elég egyszer megnézni, milyen tempóban dolgoznak, mikor egyfolytában 5-6 ember áll a pult előtt…

És ha már itt tartuunk, nemrégiben állította fel két barista az egy óra alatt elkészített kávék rekordját: 623 csészét.

Ja, és még egy dolog: tudjátok, hogyan kell otthon “habos” kávét készíteni, hogy olyan legyen, mint egy bárban? Itt megnézhetitek szupermami trükkjét – működik 🙂

Reklámok

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s