Mindennapok

Hozzáadott érték

Ahogy nemrégiben írtam róla, új kormánya van Olaszországnak, átmeneti – “technikai” kormány, három szakmailag nagyon erős nővel – méghozzá fontos posztokon.

A kormány 17 napja van hivatalban, és versenyt fut a “piacokkal” – nap mint nap jönnek a rossz hírek, pár napja már arról beszéltek, hogy Olaszország bedőlésével dől az euró is.

Első lépésként a manovra-t (azaz egy költségvetési helyreigazítást – megszorításokat) kell megtenniük (ebben az évben már a sokadikat), hogy azonnali hatállyal csökkenteni tudják a kiadásokat és növelni a bevételeket. Sokan reméljük, hogy lesz hosszabb távú strukturális átalakítás is (nagyon kellene, enélkül évente sok manovrában lesz még részünk), de most ég a ház, oltani kell.

A dilemma a szokásos: ha adót emelünk és szolgáltatásokat vágunk, a szegényebbek isszák meg a levét, és persze csökken a fogyasztás, fékeződnek a vállalatok (hitelhiány stb). Mégis, más e pillanatban nem tehető – legfeljebb annyi, hogy a többet keresők / birtoklók felé lehet eltolni a vágás irányát.

De most nem mennék bele a részletekbe, sokan sokat fognak erről még beszélni, és maga a miniszterelnök magyarázta a részleteket tegnap este egy maratoni sajtótájékoztatón – két tévéadó közvetítette élőben.

Elsa Fornero, a munkaügyi és esélyegyenlőségi miniszter a saját területét érintő változásokat illusztrálta, magyarázta. Hosszan beszélt a nyugdíjrendszert érintő változásokról, és amikor ahhoz a részhez ért, hogy “lelkileg megfizetjük” (értsd mi, akiknek ezt a döntést meg kell hozni), hogy két évig nem emelhetik a 980 eurónál magasabb nyugdíjakat (kb 1%-nyi emelésről van szó), illetve hogy ez mekkora áldozat az érintetteknek, elsírta magát.

http://video.repubblica.it/dossier/crisi-italia-2011/pensioni-le-lacrime-della-fornero/82916/81306

Mekkora hatalmas változás ez a hangnem, ez a felelőségvállalás ahhoz képest, amit az elmúlt években láttunk! Eddig arról beszéltünk, hogy  menti meg magát a miniszterelnök a problémás ügyeitől (személyre szabott törvények) a nőkről nem is szólva – szinte egyetlen kritérium volt, hogy hány escortot tudnak beszervezni a papinak

Hatalmas váltás. Kíváncsian vártam ma reggel a kommenteket, hogy gyenge, hogy nem odavaló a reakciója – de nem. És ezt nagyon pozitív jelnek veszem…

Egyébként az általános (de egyébként eléggé diverzifikált) megszorításokhoz képest Fornero egy kis lépést tett a munkavállalók egyenlősége tekintetében. Eddig a vállalkozók nem kaptak semmilyen anyasági / apasági ellátást. Ami ugye alapvetően igazságtalan, ha dolgoznak, fizetnek, miért nem jár nekik az a minimális (6 hónap) ellátás??

Mostantól állítólag nekik is fog járni – a részleteket még nem ismerem, de már ez biztató. Egy olyan országban, ahol rengeteg dolgozót kényszerítenek álvállalkozások létrehozására, és ahol az effajta atipikusságnak elszenvedői nagy számban nők, hát ennél biztatóbb kezdetet nehezen lehet elképzelni.

Reklámok

5 című bejegyzés “Hozzáadott érték” gondolatot, hozzászólást tartalmaz

  1. Koszi….èn ritkàn tudok ìrni (az a kevès is nèha elkallòdik az èterben) ,de orulok,hogy a kommentek hiànya nem veszi el a kedvedet a posztolàstòl.

    1. nem baj, mar az is jo, ha olvasol 🙂
      Az elveszett hozzaszolasokhoz meg: velemi s megtortent parszor, azota midnig elmentem (-kijelol – jobbgomb – copy) az irasomat, mielott elkuldenem… 🙂
      Sok udv

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s