Étel - ital

Bio, olasz – figyeljetek

Sajnos  kiderült, hogy nem igaz az alábbi hír – a kifogásolt termékeket nem itt termesztik, csak itt csomagolják. (dec. 19.)

A magyarokat is megvezették a hamis olasz bioélelmiszerrel

2011. december 07., szerda, 05:20 • Utolsó frissítés: 1 órája
Szerző: MTI

Az olasz pénzügyőrség hét embert vett őrizetbe és két és fél ezer tonna árut foglalt le a római hatóságok keddi bejelentése szerint az európai országokba – köztük Magyarországra – exportált bioélelmiszerek hamisítói ellen indított akciója során.

A hamisított bioélelmiszerekből az olasz hatóságok közlése szerint az elmúlt hét évben összesen 700 ezer tonnát adtak el, csaknem 220 millió euró értékben Olaszországon belül, illetve szállítottak Magyarországra, továbbá Ausztriába, Belgiumba, Franciaországba, Németországba, Hollandiába és Svájcba.

A “Csizmás kandúr” fedőnevű, a veronai ügyészség által felügyelt akcióban – bűnszövetkezetben elkövetett csalás és okirat-hamisítás gyanúja miatt – letartóztatottak között van a Sunny Land, a Sona és a Bioecoitalia agrárcégek több vezetője, illetve a szükséges tanúsítványokat kiadó olasz hatóság Marche tartománybeli igazgatója is. Az ANSA olasz hírügynökség szerint ha az eladott hamis címkézésű élelmiszerekkel megrakott kamionokat sorba állítanák, az Veronától Rómáig érne, vagyis közel félezer kilométer hosszú lenne.

Az olasz biogazdálkodókat tömörítő AIAB szerint a vizsgálat rávilágított a szektorban uralkodó állapotokra, az importnyersanyagok – köztük a szója és az árpa – ellenőrzéseinek hiányosságára, a sütőipari termékek és tésztafélék minőségvizsgálatának problémáira, a mezőgazdaság egészének állapotával ellentétben virágzó szektorba való “maffiabeszivárgás” megakadályozásának szükségességére.

Olaszországban a statisztika szerint minden második olasz vásárol bioélelmiszert, a szektor éves forgalma eléri a hárommilliárd eurót – az elmúlt tíz évben megháromszorozódott ez az összeg -, s Európában Itáliában van a legtöbb biotermelő és az ilyen művelés alá vont földterület.

Reklámok

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s