Mindennapok

Egyre kevesebb a bevándorló

Egy év alatt 86%-kal csökkent a bevándorlók száma – pedig Észak-Afrikából  52 000 mindenféle tákolmány érkezett illegálisan az olasz partokhoz.  Ellenben az emberkereskedők üzlete gyarapodott, évente 700 milliónyit keresnek.

Egyébként hatalmas számokról van szó: a csak külföldiekből álló családok száma (tehát amikor családostul vándorolnak ide) az elmúlt  években ugrásszerűen növekedett, és ha hozzáadjuk a legalább egy külföldi tagot számláló családokat, akkor ma Oo-ban 2 millió családról beszélhetünk, ahol legalább egy külföldi tag van.

De évente kb. 430 000 emberrel kevesebb érkezik (2010-es adat). És ezzel együtt csökken az iratok nélkül, engedély nélkül itt tartózkodók száma is (jelenleg 443 000 vannak, de ez gondolom becslés – lévén ha iratok nélkül vannak, akkor nem igazán tud róluk a hatóság).

2011. január 1-jén 5,4 millió külföldi élt az országban, azaz nagyjából a lakosság 9%-a. Ebből 1  100 000 román!

4 235 000 embernek van hivatalos olasz lakcíme (azaz vagy maga dolgozik, vagy férje, felesége olasz). Ha már munka: az olaszok kevesebben dolgoznak, 160 000-el kevesebb olasznak van munkája, mint 2009-ben, ezzel szemben a bevándorlók körében még nőtt is a foglalkoztatottság (276 000 munkahelynyit).

De ez sajnos nem elég: a legalább egy külföldi taggal rendelkező családok körében nagyobb a szegénység, mint a csak olasz tagokból álló családok között.

Legszegényebbek a marokkóiak, majd a tunéziaiak, aztán az indiaiak és a kínaiak – bár ez utóbbi esetében szetrintem nagyon játszik a feketemunka (mármint feketén dolgoznak, vagy csak a minimumot vallják be).

A menekültüzletág viszont évente 700 000 eurót fial az emberkereskedőknek. Az áraik távolságfüggőek:   7-10 000 euróba kerül, ha Dél-Afrikából jön valaki, 1-2 000 euróba, ha Észak-Afrikából. Aki Afganisztánból, Iránból jön, annak 15 000 eurót is le kell perkálnia – persze illegálisan, mindenféle biztosíték nélkül – nem arra, hogy itt lesz valami munkája, hanem arra hogy egyáltalán túléli. Túl sok olyan eset van, ahol embertelen körülmények közt meghalnak a bevándorlók még mielőtt ideérnének.

Bűnözés – mert erről hallunk a külföldiek kapcsán a legtöbbet. Kicsit ugyan csökkent a szám, de még így is magas: a 2010-es 274 364 külföldiek ellen irányuló feljelentés az összes bűntény kb. 30%-a. A személy ellen elkövetett bűntettek és a bankrablások száma 30-30%-nyival növekedett.

Egyébként fontos tudni, hogy Oo. a szülő jogán ismeri el az újszülött állampolgárságát. Azaz ha valakinek legalább 1 szülője olasz, automatikusan ő maga is olasz lesz (ius sanguinis – szemben a ius solis-sal). Míg ha – akár évek óta itt élő – külföldi szülőktől született, nem lesz olasz. Ez az utóbbi időkben nagy vitatéma, sokan (ideértve a köztársasági elnököt is) azt javasolják, hogy ha valaki itt született, itt járt iskolába, itt nevelődött, olasz az első nyelve, egy idő után legyen automatikusan olasz (most kérvényezni kell és nem könnyű procedúra). Azt mondják az előrejelzések, hogy a mostani évi 50-60 000 állampolgársági kérelem növekedni fog, akár évi 220 000-ig is (2026-30-ra előrejelezve).

Egyébként ne gondoljuk, hogy csakis a fiatalok vándorolnak be, egyre nő a nyugdíjaskorúak letelepedési szándéka is – az északi, rosszabb klímájú de nagyobb vásárlóerővel rendelkező országokból tömegesen jönnek ide a nyugdíjas éveiket eltölteni.

Reklámok

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s