Mindennapok

Firenze a rasszizmus ellen

Egy hete történt, hogy egy szélsőjobbos őrült egy reggel fogta magát, kiment (az egyébként a munkahelyemtől kb. 5 percre lévő) piacra, és lelőtt két szenegáli árust. Majd pár órával később a központban levő San Lorenzo piacon is megjelent, ahol megsebesített két másik színesbőrű árust.

Döbbenet, döbbenet volt, egész egyszerűen nehéz ezt egyáltalán elképzelni, hát ha még hozzáteszem, hogy a pasi a kedvenc bárunkkal szemben lakott, ki tudja hányszor ittuk egymás mellett a kávét.

Firenze alapvetően nem rasszista – erre majd sok itt élő külföldi  mondja azt, hogy nem igaz, mert azért mindig idegenek maradunk. Biztos így van, minden közösség kicsit jobban védi a saját tagjait, mint  a kívülről jövőket, de azért ez még nagyon messze van a rasszizmustól. Innen eljutni odáig, hogy valakit lelőnek pusztán a bőrszíne miatt, az több, mint hihetetlen.

Ráadásul pont a fekete közösség általában nagyon nyugodt, elbeszélgetnek veled a kávézók előtt, sosem lépnek fel támadólag, tehát egyáltalán nem érthető, hogy a fenébe juthatott éppen ez az őrült eszébe.

Persze, őrült. Mondják sokan, hogy ez egy őrült elme tette, de ehhez képest ugyanez az őrült aprólékosan megtervezte a dolgot, tehát annyira azért mégsem őrült? A végén egyébként magát is agyonlőtte, kérdem én, nem kezdhette volna ezzel? mindenkinek jobb lett volna.

A városban szombaton hatalmas tüntetés volt, a rasszizmus ellen. Ami nagyon jól esett, az az, hogy nemcsak a fekete bevándorlók, meg a fiatal olasz “alternatívok” vettek rajta részt, hanem bizony a középkorú, echte toszkán népesség is nagy számban. Ez utóbbi reményt keltő, és főleg azt a hitet élteti bennem, hogy az olaszok nagy része igenis mentes a rasszista előítéletektől. Lehet megközelíthetetlen, sznob, arrogáns (ahogy éppen a toszkánokról mondják), de abszolút elfogadhatatlannak tartja, hogy valakit származása, bőrszíne miatt támadás érjen.

Reklámok

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s