Étel - ital

Ügyeletes kedvenc

Most éppen a Crema /Glassa di aceto balsamico a kedvencem. Ez egy kicsit édeskés, sűrű krém, amit édességhez – pl. eperhez, vagy édes tortákra -, meg sós ételekhez is -sajtok, sós torták, saláta-, fel lehet használni.

Otthon is elő lehet állítani, gyakorlatilag a balzsamecet lassú beforralásával, némi cukor hozzáadásával, de ha nem akar az ember tömény ecetszagot a lakásban, meg is veheti. Az alább látható Ponti márkánál van olcsóbb is, a Conad saját terméke, ami szerintem nem sokban különbözik az ismert márkától.

Szerintem különösen gyümölcsös salátákban lehet kipróbálni – figyelem, nem gyümölcssalátában (ámbár, az sem rossz ötlet), hanem olyan klasszikus zöldsalátákban (rucola, fejessaláta, madárbegysaláta), amibe epret / narancsdarabokat teszünk pluszban.

De például tésztareceptet is találtam: Fusilli con crema di aceto balsamico, crudo e rucola. Hajrá, lehet próbálkozni…

Reklámok

2 thoughts on “Ügyeletes kedvenc”

  1. ‘En is szeretem,az enyèm nem Ponti,bàr kipròbàltam azt is,de ez a Due Vittorie IGP nekem jobban bejon…..lespòrolom vele az olaj egy rèszèt a salàtàròl. (Nekem muszàj,bàr szerencsère lenne mivel locsolgatnom,anyòsomèk kèszìtik…..te hol szerzed be,mert feltètelezem valami jò kis toszkàn olajat hasznàlsz,nem?…..A napokban belèm kotott valaki,hogy nekunk nem lehet hidegen sajtolt olivaolajunk,mert nagyon ritka az a prèselouzem ,ahol ìgy nyerik az olajat……hàt Calabria-ban van.Nem azèrt,mert olyan modernek,hanem èpp ellenkezoleg,mèg mindig uzemben van az az “osrègi uzem,ahol k”omalommal prèselnek.Off,bocs.)

    1. Nalunk van a kornyeken olajmalom (igy hivjak ezt magyarul???), ahol szuretkor meg ejjel is dolgoznak, hogy mindenkinek meglegyen az olaja. Konkretan tobb szomszed is keszit olajat (igy persze estavergine-t), amit haznal meg lehet vasarolni (azienda agricola). De mi “csalunk”, az aposom puglia-i es onnan jon a legtobb olaj, amit hasznalunk (nem mellesleg ipari mennyiseget, mindig elcsodalkozom, milyen hamar elfogy egy uveg :). Van kulonbseg a ket olaj ize kozt, de ez termeszetes, mert mas a termotalaj stb stb. A toszkan, amikor sikerul preseles utan rogton hozzajutni, szinte olyan, mint a koolaj, suru, sotet es kicsit kesernyes, megorulunk erte… 🙂
      Majd kiprobalom a due vittorie-t is :))) meg tart az elso adag Conad-os…

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s