Ügyintézés

Adóbevallás Olaszországban

Nagyon nehéz témába vágom a fejszémet, de mégis fontos lenne, hogy erről is beszéljünk.

Alapvetően az a benyomásom, hogy az adóbevallás készítése Oo-ban még  a magyarnál is bonyolultabb, pedig az azért nem egyszerű mutatvány.

Kezdjük ott, hogy ha otthon egy adott helyen dolgozol és csak onnan van bevételed, akkor általában elkészítik neked az adóbevallást. Ezzel szemben itt nem feltétlen van így. Gondolom van olyan cég, amely ezt megteszi az alkalmazottaknak, de ez messze nem automatikus.

Ráadásul mivel a fiatalok sokszor már inkább atipikus szerződésekkel dolgoznak, a cégeknek eszükbe sem jut ezzel foglalkozni.

De lássuk hogy álljunk neki (nem ígérek ennél többet, csak azt, hogy az alap infokat megadom).

Ha egy cégnek dolgoztál egész évben, akár több kisebb szerződéssel is, viszonylag egyszerű az élet, mert a cég a következő év elején kiad egy CUD nevezetű dokumentumot (ezt elküldik a saját lakcímedre, akkor is, ha már nem állsz velük kapcsolatban). Ez összefoglalja, hogy mennyit fizettek ki neked a megelőző évben, mennyi levonás volt, stb stb.

Ha több cégnek is dolgoztál, akkor minden egyes cég elküldi neked a CUD-ot. Ezeket összegyűjtöd és április felé kitalálod, hogy kivel készítteted el a bevallást.

Hogy saját magad készítsd-e el? Biztosan nem lehetetlen, de én már abban megakadtam, hogy nem egyféle adóbevallás van, hanem többféle is lehet (akkor is, ha csak alkalmazottként dolgoztál), különböző bevallási határidőkkel (nekem egyszer májusban adták le, a következő évben meg június végén) de hogy mitől függ, hogy melyiket állítod ki, arra még nem sikerült rájönnöm (de alapvetően a “730” és a “modello unico” a kiinduló bevallási modul). Aztán ott van még a mindenféle levonás, családi kedvezmény stb. Pl. ha bérelt lakásban laksz (nem feketén, ott a residenza-d is), akkor a költségeid egy részét levonhatod az adóalapodból.

Ilyen egyszerű esetben viszonylag olcsón (kb. 50 euró) elkészíti a bevallást pl. egy szakszervezet illetékes irodája. A CISL nevű szakszervezetnek a CAF irodája foglalkozik ezzel.  Itt találod meg az elérhetőségüket: http://www.caafcisl.it/ – mindenhol Olaszországban.

Igénybe vehetsz persze egy commercialista-t is, de jóval drágábban. 180 euró volt a tavalyi bevallás ára annál a commercialista-nál, aki az ügyeimet kezeli.

Miért is? Mert persze lehet bonyolítani a dolgokat többféle szerződéstípussal és vállalkozással. Ha van vállalkozásod is, akkor tényleg szakember kell hozzá. Általában persze az, aki követi a vállalkozásod ügyeit is.

Nagyon fontos, hogy mind a CUD-ot, mind a bevallást jól őrizd meg, mert ez kell rengeteg dolog intézéséhez. Pl. lakásbérléshez, kölcsönfelvételhez (nem elég a busta paga, a “fizetési szalag”).

Ha más országban laksz, és csak egy adott ideig dolgoztál itt (vagy fordítva, otthon is dolgoztál, de alapvetően itt laksz), akkor is megkapod a CUD-ot, de az alapszabály az,  hogy abban az országban kell adózni, ahol életvitelszerűen élsz (a kettős adóztatás elkerülése miatti EU-s direktíva). Ilyenkor olyan commercialista-t kell keresni (vagy otthon könyvelőt), aki ért ehhez.

34 című bejegyzés “Adóbevallás Olaszországban” gondolatot, hozzászólást tartalmaz

 1. A párommal ősszel szeretnénk kimenni és saját kis vállalkozásunkban dolgozni. Bár még messze van, de szeretnék már előre tervezni. -kontrollingos múltal ez nem exta- 🙂 Mennyi járulékot kell egyéni vállalkozói formátumnak megfelelően fizetni 8 órára? Gondolom Oo-ban is lehet 4-6 órára is bejelentkezni. Mennyi egy havi könyvelő díj tól-ig tarifa?
  Segítségeteket előre is köszönöm
  Ui.: Ravenna környékén

  1. Szia, a jarulek annak fuggvenye, mennyit keresel. Meg attol is fugg, milyen vallakozasi formaban dolgoznatok. Raadasul azt is szamitsd bele, hogy a vallalkozoknak minimalis szolgaltatasok jarnak (pl nem jar betegszabi), ami miatt lehet plusz biztositast is kotni (ugyanez ervenyes a nyugdijra is). Raadasul vannak szektorok, ahol kotelezo a studio di settore tagsag, ahol egeszen mas szabalyok vonatkoznak a cegekre, mint a tobbi szektorban.
   Van tovabba (adott eves bevetelig) olyasmi, mint az EVA, de csak egyeni vallalkozoknak (partita IVA – ami nem teljesen azonos a magyar egyeni vallalkozo formaval). Attol is fugg, mit tudsz leirni a bevetelbol (hova van a ceg bejelentve, mi a tevekenyseg stb stb).
   Ha nem vagytok meg 35 evesek es uj alapitasu egyeni valalkozast csinaltok, akkor ket evig kedvezmenyesen adoztok…
   Szoval mindent osszevetve nem tudok Neked tuti osszeget mondani. Szerintem ember legyen a talpan, aki ezt atlatja, konyvelo nelkul.
   A konyvelom (aki olcsonak szamit) negyed evre 350 euro korul ker. Es az adobevallas elkesziteseert evente 180 eurot.
   Ezen az oldalon talalsz egy Guida agli adempimenti delle imprese cimu kiadvanyt, abbol lehet tajekozodni: http://www.to.camcom.it/Page/t08/view_html?idp=652
   Alapvetoen a Camera di commercio-k eleg sok infot adnak a honlapjukon.

  2. Ja es meg annyi, hogy ha egyeni vallakozo vagy, senkit nem erdekel, hany orat dolgozol (nincsen X orara bejelentes). A beveteled alapjan fizetsz.
   Ha meg nagyobb ceget alapitasz es ott alkalmazod magad, akkor nagyjabol arra kell szamitani hogy X fizetes mellett kb X/2 az ado es jarulek es meg egy X a ceg kiadasa az alkalmazottal kapcsolatosan. De, van aprojektszerzodes, ami acegnek szinte semmibe nem kerul, mindent csak az alkalmazott fizet, de nem jar sem betegszabi, sem fizetett szabi, sem egyeb mas az allamtol.

   1. Köszönöm szépen a választ. Végig nézem az ajánlott kiadványt. Sajnos már elmúltunk 35 évesek. 😦 , de ez nem vet vissza bennünket.
    Később még biztosan lesz kérdésem, és örülök, hogy van kitől.
    Ilona

 2. Szia! Nekem most pont ez a munkám, dichiarazione di redditiket (azon belül is csak 730-t) csinálok a CGIL CAAF-nál. Az alapvető különbség az, hogy 730-át csak az csinálhat akinek van sostituto d’imposta-ja, vagyis munkaadója júliusban (csak tanárok esetében elég hogy legyen júniusban), mert a júliusi busta paga-ban kapod vissza a már általad kifizetett de neked visszajáró adót, vagy vonják le tőled az esetleges különbséget ha véletlen kevesebb adót fizettél volna mint amennyit kellett volna (ez több munkánál jellemző, vagy ha nem volt (elég) ritenute-ja vagy nem jelentette be a munkaadónál hogy változás van pl már egy családtag nem számít eltartottnak de ő megkapta az érte járó pénzt (így vissza kell fizetnie), vagy ha valakinek sok ingatlantulajdona van az abitazione principale kívül, stb). Tehát az eredmény lehet credito vagy debito, vagyis vagy te tartozol az államnak vagy ő tartozik neked.
  A 730 készítése nálunk (minden CGIL CAAF-nál) 66 euró ha nem vagy beiratkozva, 32 eu ha van tessera-d, nyugdíjas tesserasoknak 26. Ezen kívül van a precompilato lehetősége is, vagyis ha magadnak készíted és beviszed a CAAF-ba, itt átnézik és nagyjából ha jól kitöltötted ingyenes, ha kellett néhány korrekciót végezni 11 euró, ha totát elrontottad az egészet akkor persze teljes árat kell fizetni.

  Modello Unico-t mindenki csinálhat de jóval bonyolultabb és drágább is, neked kell befizetned vagy intézkedned hogy visszakapd a különbözetet, itt nincs lehetőség az ingyenes precompilato készítésére. Ennek a folyamatához és kitöltéséhez kevésbé értek (sőt mondhatni kb hallomásból ismerem:)), de alapjába véve és a végeredmény ugyanaz, csak nem a munkáltatón keresztül megy végbe a kiegyenlítés.
  730 határideje május 31, a Modello Unicoé asszem pedig július vége.

  Amik a legjellemzőbbek hogy ci sono detrazioni per i redditi di lavoro dipendente (vagyis attól függ hogy milyen munkád van és mennyit keresel), per conuge/figli/familiari a carico (eltartottak), per gli oneri (ez a legnagyobb halmaz legjellemzőbb pl az éves egészségügyi költségek, interessi per mutui, assicurazione di vita spese di istruzione stb stb) per canoni di locazione vagyis ha albiban laksz kaphatsz juttatásokat, stb stb…
  A maximális összeg amit visszakaphatsz az a ritenute összege ami szintén a cud-ban indikálva van, hiába haladná meg ezt az összeget a te költségeid amit visszakaphatnál ennél többet nem fogsz. (Pl tipikusan vannak a nyugdíjasok akiknek a minimum jár, és nekik nincs ritenute, és ezért nem lehetnek eltartottak sem mert meghaladja az éves jövedelmük a 2841 eurót (az eltartottaidnak is elszámolhatod a költségeit), így hiába lenne mit visszaigényelnie ő nem tudja és a párja sem helyette mert nem lehet eltartottként számba venni.
  Na de inkább most nem mennék bele mindenbe mert tényleg nagyon hosszú hirtelen, nekünk 4 nagy vastag könyvünk van a szabályokról és a 730 kitöltéséről, de ha bármi konkrét kérdésed van szívesen segítek megválaszolni.

   1. én éppen ma kaptam levelet a cgil-böl a denuncia dei redditi ügyében, de egyenlöre fogalmam sincs mit is kell csinálnom ezzel!! mert én csak szezonban vagyok itt nyaranta 3-4honapot, ha esetleg tudnál valami okosat mondani az jó lenne!! de valamelyik nem megkérdeztettem a cég kkönyvelöjét is

   2. ha tobbet vagy Mo-n mint itt, akkor eleg ott bevallani az itt keresett penzt is. Az Eu-ban van egy olyan szabalyozas, amit a dulpa adoztatast elkerulesere talaltak ki. Eszerint ott adozol, ahol eletvitelszeruemn elsz. Keress Mo-n egy olyan konyvelot, aki ert ehhez.
    Sok udv.

  1. udvozlom,
   olaszorszagban dolgozom kb 5-eve hatarozatlan ideju szerzodessel,adot meg nam igenyeltemnem vissza amost mar tudom hogy hova kell mennem viszont mi a feltetele hogy vissza igenyelhessek? pl.fizetes,befizetetett ado osszeg minimum, cslad,
   ugyanis nekem kisse zavaros mivel, a ceg engem ilysmirol nem informalt pontosan.koszonnem a segitseget.

   1. Kedves Ferenc, kicsit késve, de válaszolok. Az a helyzet, hogy a visszaigénylésről, annak szabályairól érdemes lenne egy szakembert megkérdezni, mert olyan bonyolult a rendszer, hogy nem vágnék bele. Érdemes egy commercialista-hoz elmenni, vagy valamelyik szakszervezetbe beiratkozni és annak ilyen irányú szolgáltatásait (jóval olcsóbban, mint a commercialista) igénybe venni…
    Sok üdv.

 3. Sziasztok!
  Vera vagyok és szeretnék tanácsot kérni. Remélem valaki olvassa a bejegyzéseket. Gondjaim támadtak az adózással.
  2012ben 190 napot (vagyis fél évnél hosszabb időt) dolgoztam Olaszországban, mint alkalmazott. Magyarországon voltam az APEHnál és mident elintéztem az év első felére. Olaszországban viszont voltam a CAFnál és sajnos 3 ember 3 különböző infót adott.
  Én Magyarországon vagyok rezidens, de itt bérlek lakást és itt dolgozom (szóval pénzügyi szempontból “olasz” vagyok).
  Valaki azt mondta, h a 730ast kell kitölteni, amiről lekéstem. Mert egy másik kolléga azt mondta, hogy nem, nekem a modello UNICOT kell kitölteni és egyébként is nekik ebben nincs gyakorlatuk.
  M a teendő ilyenkor?
  Nem szeretnék büntetést fizetni csak mert Milánóban a CAFnál senki sem tudott válaszolni a kérdéseimre és segíteni.
  Írnátok akár privátban is?
  köszi szépen,
  Üdv
  Vera

  1. Szia Vera,
   én azt mondanám, hogy keress meg egy commercialista-t és akár fizetés ellenében is, tőle kérj tanácsot. Azt sajnos ismerjük, amikor elméletileg hozzáértő emberek mondanak egymásnak teljesen ellentmondó infokat, de ettől sajnos még neked lesz gondod, ha valamit nem jól csinálsz és esetleg ellenőrzéskor rájönnek. Nyílván ehhez egy jó könyvelő kell, aki jártas a nemzetközi adózásban is, de aki ezért felelősséget is vállal.
   Alapesetben azt mondja egyébként az Eu, hogy nem kell két országban adóbevallást benyújtani, hanem csak egyben, de nyilván felvetődik, hoyg mi lesz az előzetes levonásokkal. Ehhez kell a jó szakember, hogy ezzel foglalkozzon.
   Sok üdv

 4. Szia Vera!

  Én a CAAF CGIL-nél dolgozom.
  Viszont nem értem, hogy ha itt dolgozol, itt bérelsz lakást, de itt nincs residenzád? Nem csináltattál még olasz személyit? Ebben az esetben, ha itt nincs residenzád, akkor tényleg modello unicot kell csinálnod.

  Egyébbként a 730-val még nem késtél el, mert meghosszabbították június 10-ig, még hétfőig leadhatod. Viszont 730-t csak akkor csinálhatsz, ha van sostituto d’imposta-d, vagyis egy munkaadód aki által végbemegy a conguaglio, vagyis ha fizetned kell akkor levonja az adott havi fizetésedből, vagy ha neked van rimborsod akkor a munkaadón keresztül térítik meg.
  Ha nem dolgozol júliusban, akkor is modello unicot kell csinálnod.

  Ha 2012-ben több munkád is volt akkor kötelező adóbevallást csinálnod, viszont ha csak egy akkor nem kell.

  Ha jól értem első félévben otthon dolgoztál és az otthoni bevallásodat leadtad. Elvileg egyszerre két államban nem nyújthatsz be adóbevallást, ez olyan mint a TB, két országban nem kell fizetned egyszerre. Viszont ha a residenza-d még otthon van, akkor otthon kellett volna bevallanod a külföldi jövedelmedet is. Mivel a jövedelembevallás nem csak arra a fél évre szól míg az adott országban tartózkodtál, hanem az egész 2012-es évre. Otthon erre nem kérdeztél rá?

   1. Egyébként még annyi, hogy első évemben én sem adtam le adóbevallást, több kisebb munkám volt, és még nem is volt residenzám, csak otthon csináltam.
    Viszont 8000 euró bruttó éves jövedelem alatt nem kell adót fizetned! vagyis ha ezt az összeget nem haladtad meg, és a munkaadód még fizetett is utánad adót, azt vissza is tudnád igényelni. (persze attól is függ milyen típusú munkaszerződésed volt és hogy hány napot dolgoztál, stb.)
    Szerintem ha itt nincs bejelentett lakcímed, nem is lesznek ellenőrzések, dehát sosem lehet tudni természetesen… Viszont büntetést nem hinném hogy kapnál ha 8ezer euró alatti a jövedelmed, bár nem tudom hogy meghaladja-e, de ha csak az év második felében jöttél ki, akkor meg merem kockáztatni hogy nem kerestél ennél többet.
    Viszont ezt az ellenőrzés és büntetés részét nem ismerem a dolgoknak, ez az Agenzia dell’Entrate feladata. Szerintem csak azokra mennek rá akik benyújtották és ellenőrzik hogy minden rendben van-e, vagy persze azokra is akik nem adtál le és miért nem, viszont ha te nem is vagy ide bejelentve kb. nem is létezel számukra 🙂 De ez csak az én véleményem.
    Meg persze azon is sok múlik hogy milyen munkád volt, mennyi munkád volt, mennyi ideig, mennyit kerestél stb stb….

    Ha biztosra akarsz menni akkor csinálj modello unico-t, június 14-től már lehet szeptemberig benyújtani.

   2. SZia Ktti, köszönöm az infókat, nagyon hasznos!!
    Nem csináltattam személyit, mert egyenlőre nincs szándékomban letelepedni, először egy 6 nónapos szerződéssel jöttem ki, most hosszabbítottam, de amig nem “kell” nem gondoltam személyit csináltatni.
    Lenne még egy kérdésem, amit ha nem gond privátban tennék fel, az emailcímemre küldenél valami elérhetőségedet?
    Nagyon köszönöm!!
    Vera
    veradp@gmail.com

  1. Szia Kitti! Kösz a hasznos információkat. De lenne egy kérdésem. Ittkint dolgozom egy munkahelyen kb. 9-10 hónapot (fizu összesen kb. 16000 euró) határozott idős szerződéssel, viszont csak otthoni lakcímre vagyok bejelentkezve (itt nem mert elég gyakran hazajárok) ezért minden évben otthon csináltatok adóbevallást. Akkor ha jól értettem nem baj hogy itt nem csináltattam adóbevallást?

   1. Remelem, Kitti is valaszol, de amennyire en tudom, ez teljesen legalis. Egy orszagban eleg adozni. Abban, ahol a lakcimed van, azaz eletvitelszeruen elsz.

  2. Szia!
   Én kint dolgoztam 10 hónapot és valakinek be kell vallania 🙂
   Meg tudnád adni az elérhetőségedet? (persze nem ingyen kérem majd )
   Előre is köszönöm!
   GL

 5. Sziasztok!

  Sajnos én sosem igazodtam ki igazán az ügyintézés területén, így szeretném nálam tapasztaltabbak tanácsát kikérni 🙂
  2 éve költöztem ki az olasz páromhoz É-NY Olaszországba, szerződéses munkát nem találtam (csak babysitterkedést), így residenzát nem tudtam intézni, csak codice fiscale-t, a TB-t Mo-n fizetem a mai napig.

  Idén januárban beesett egy fordítói munka, összesen körülbelül 3 hetet dolgoztam, amiről prestazione occasionale-t állítottam ki, mert hivatalosan Mo-n élek és a cég ezt javasolta.
  Ezután folytatódott a babysitterkedés és most szeptemberben végre aláírhattam az első contratto a progetto-t, fél évre.

  Kérdésem az lenne, hogy mivel 8000 euró alatt van az éves keresetem, ezért kell-e bevallást és ha igen, milyen típusút kell készítenem? Most, hogy van szerződésem, szeretném a residenzát is elintézni, ezzel a szerződéssel már szóba állnak velem? 🙂 (már párszor megjártuk a hivatalt feleslegesen)

  Előre is nagyon köszönöm!!

  1. Szia, eloszor is el kellene donteni, hogy hol adozol. Ha itt, akkor az osszes idei (vonatkozo evi) beveteled itt kell bevallani es az olasz szabalyok ervenyesek ra. Ha otthon, akkor ugyanez forditva.
   A residenzahoz azt kell bizonyitani, hogy legalabb evi brutto 5500 euro beveteled van.
   Javaslom, hogy olvasd el az “Ugyintezes” rovat legregebbi bejegyzeseit, ott megtalalod majd a vonatkozo bejegyzeseket. Az, hogy elhajtanak-e a hivataltol vagy sem, sajnos nem azon mulik, hogy valoban van-e jogod a residenza-hoz, hanem az esedekes ugyintézon (nekem volt jogom, de meg kellett kuzdeni erte, hogy ne hajtsanak el. A parom erdeme, hogy lett vegul residenzam, pedig minden szukseges kriteriumot teljesitettem – errol is szol egy hosszu bejegyzes. A lenyeg, hogy nem szabad feladni, ki kell hivni a fonokot, majd annak a fonoket is, es folyamatosan modani nekik, hogy mi alapjan van jogod a residenzara – hivatkozni a vonatkozo mindenfele torvenyre stb…). Sok udv

 6. Sziasztok!
  Az olasz személyiről néhány szót:
  volt egy koccanásos balesetünk két hete. Ki kellett hívni a csendőröket – semmi nagy dolog, nem is ez a lényeg.
  Az ln adataimat, mint szemtanú adatait rögzítették, és mivel a párommal azonos a residenzánk, kérdezték nincs-e olasz személyim. Mondtam nincs. Erre mondták, nem is kötelező, hiszen uniós állampolgár vagyok… ha van kedvem, csak akkor kell megcsináltatni….

  1. Igen, tudom, hogy jo paran nem is csinaltatjak meg. En azert megcsinaltattam, mert barhol ugyintezni kell, ez egy olyan okmany, amivel tudnak mit kezdeni, mig az utlevel nyilvan egybol esetleg macerasnak tunne elottuk. De ez csak az en szempontom, siman el lehet lenni nelkule is.

 7. Sziasztok!
  Én olaszban dolgozom már 7 éve szezonálisan,10 hónapot. Nekem a szakszervezetnél azt mondták,hogy ha egy helyen dolgozom,akkor nem kell a CUD-os papírommal sehova mennem,semmit csinálnom.Így nem is tettem eddig.Úgy voltam vele ott csak tudják.De egyre jobban idegesít,hogy most akkor mi a helyzet az adóbevallással?! Mit tegyek? Kihez forduljak?

 8. Akkor,ha megkapom a munkáltatótól a CUD-os papírom,akkor nem kell azt elküldenem sehova,adóbevallás végett?Marad nálam,vagy? Mivel a munkáltatóm nem csinálja meg az adóbevallást,de a szakszervezetnél is azt mondták,hogy azzal nem kell semmit csinálni.Akkor,ha ellenőrzik,akkor hogy lesz meg az én adóbevallásom?! Vagy? Üdv.

 9. Igen, ha csak egy CUD-od, vagyis csak egy helyről van jövedelmed nem vagy köteles adóbevallást készíteni, mert a munkáltatód helyesen kiszámolja neked az adót amit be kell fizetned.
  Csak ha lenne visszatéríteni valód akkor csinálhatsz a saját érdekedben, de nem kötelező.
  (Ha viszont több jövedelmed lenne akkor kötelező, és szinte biztos hogy rá is kell fizetned.)

 10. Köszönöm! Még az lenne a kérdésem,hogy a nyugdíjam ez hogy befolyásolja,mert olyat is hallottam,hogy ha nem csinálok adóbevallást,akkor nem kapok nyugdíjat.Mivel ha 10 évet “lenyomok” itt kint,akkor innen is jár nyugdíj…Azt hogy igényelhetem majd ha eljön az ideje? Üdv!

 11. Sziasztok!

  Tud valaki adni számomra egy olyan könyvelőt, aki kb 30-50 EUR-ért elkészítené a bevallást?
  10 hópig voltam kint, közben nősültem, béreltem házat, stb..
  Előre is köszönöm!
  G

  1. Szia, ezert a penzert konyvelo nem vallalja, de egy caf cisl talan igen (vagy egy masik szakszervezet erre szakosodott osztalya…)

   1. Szia! Sajnos már nem lakom ott, így nem tudok bemenni egy ilyen irodába, az angol levelemre pedig nem válaszoltak 😦
    Tudnátok adni egy elérhetőséget?

   2. Van egy magyar lany, aki ezzel is foglalkozik. Studiovirtus.it vagy .com neven talalod az oldalat a neten. Korzicska Petra a neve. Probalj vele beszelni, hatha tud segiteni.

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s