Infrastruktúra

Lakás Toszkánában

A múlt heti bejegyzés általános adatokat tartalmazott a toszkán lakáshelyzettel  kapcsolatban, ebben a maiban pedig konrétabban az árakról, lakástípusokról, és a lakókról lesz szó.

Kiindulásként érdemes arra emlékezni, hogy Toszkánában az emberek 84,2%-a saját lakásban él, de még így is kb. 255 000 család béreli a lakhelyét.

A Solo Affitti ingatlanügynökség felmérése alapján:

– a firenzeiek szeretik, ha garázs tartozik a lakáshoz – persze mivel városban lehetetlen helyet találni, jobb ezt a problémát a gyökerénél megfogni (hányszor láttam az ex-szomszédainkat órakat (!) kerengeni este a környéken parkolóban reménykedve).

– a legtöbben a kétszobás / két helyiséges  lakásokat keresik (bilocale)

– a városban egyre több igény mutatkozik a lakásmegosztásra (több, egymástól független ember egy lakást bérel, ahol megosztoznak a szobákon. Régebben a diákok béreltek így lakást, most már egyre több a fiatal, dolgozó ember is – az árak köteleznek).

– 2011 első felében enyhén emelkedett a lakások bérleti díja,  (+0,6%), leginkább a garzonoké  (+4%) és a két helyiséges lakásoké (4,4%). Általában igaz, hogy minél nagyobb a lakás, annél olcsóbb egy egységre vetítve. Pl. a négyszobás lakások ára tavaly csökkent is  (-4,7%). A garázzsal rendelkező lakások ára átlagosan 3-5%-kal emelkedett, nagyságtól függetlenül.

– egy átlagos bérleti díj Firenzében 704 euró, ezzel országos szinten a harmadik legdrágább város  Milanó (974 euró) és Róma (963 euró) után. Csak információként, a legolcsóbbak  Catanzaro (406 euró), Campobasso (433 euró) délen, és némileg meglepő módon Perugia (448 euró).

– egy garzon átlagosan 554 eurót kóstál, egy kétszobás (-helyiséges) lakás 650 eurót, és 752 euróba kerül egy három helyiséges lakás. A négy helyiség már 860 euróba kerül

Hogy feloldjuk ezt a szoba-helyiség problémát: a bilocale két helyiséget jelent, ez lehet egy szoba+egy nappali-konyhasarokkal, vagy egy konyha + egy szoba. Ezzel a logikával a trilocale lehet 2 szoba+nappali konyhasarokkal, vagy konyha+ két szoba (a szoba mindig hálószobát jelent).

Ezek szigorúan átlagárak, a jobb környéken persze sokkal magasabbak, míg a kínaiak által lakott városrészeken, vagy ipari részek mellé épített lakások olcsóbbak. (Mi pl. 85 m2-et bérelünk, gyönyörű helyen, 950 euróért + 50 euró közös költség.)
Ki bérel?
Firenzében a bérlők negyede (23,3%) gyerekes család. 37,7% -uk pár, gyerek nélkül,  19,2%-uk egyedülálló.

Nagyon elterjedt, ahogy már fentebb írtam, a közös lakásbérlés, és nehogy azt higyjétek, hogy csak a munka nélkül tengődők élnek vele: egy barátunk 44 éves  ügyvéd, és mivel nincsen családi segítsége, öröksége, így bérel lakást több egyedülálló haverjával együtt. A szomszédunkban négy fiatal orvos lakik így együtt. Mindenkinek van egy saját szobája, a konyha és fürdő meg közös használatban. Firenzében a lakók 20%-a lakik így, együtt másokkal, ezzel a harmadik olyan város, ahol ez a bérleti forma ilyen elterjedt (Bologna – 30%,  Milánó – 21,4%).

Eredeti cikk itt.

2 című bejegyzés “Lakás Toszkánában” gondolatot, hozzászólást tartalmaz

 1. Sziasztok!

  Nem igazán tűnik számomra egyértelműnek vagy csak elkerülte a figyelmemet, de egy lakás bérleti díjában a “rezsi” költség is benne foglaltatik vagy azt külön kell fizetni? Ha igen, átlagosan mennyi szokott lenni pl. Firenzében vagy a drágább városokban?
  Köszönöm a választ!

  Üdv, Bianka

  1. Az minden lakasnal kulon megegyezes kerdese, hogy a rezsi bennevan, vagy nem a berleti dijban.
   Ezt mar a hirdetesekben meg szoktak mondani. De mindenkepp elore kell tisztazni.
   Itt is sok tenyezo van, amit figyelembe kell venni.
   Pl. hogy kulon futese van a lakasnak, vagy tavfuteses, Mivel futenek (egyaltalan nem biztos, hogy gazzal. Ha gazzal, akkor rendes varosi gaz vagy gps – ez utobbi kb duplaja a rendes gaznak). Ha bejelentkezel allando lakonak alacsonyabb a villany ara. Ami egyebkent regiorol regiora valtozik.
   Azt tudod tenni, hogy kulon megnezed a szolgaltatok regios arait es abbol megerted, mennyi lehet a koltseg. Vannak tovabba alternativ szolgaltatok, akikkel kulon lehet szerzodest kotni, altalaban alacsonyabb arert.
   En alapvetoan azt hiszem, az a jobb, ha minden benne van az arban (de csak ha tenyleg rendesen futenek), mert akkor m indezzel nem kell bajlodni.

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s