Munka-tapasztalat

Cikk Olaszországról

HVG-cikk az olasz helyzetről.

Egy kis kiegészítés, mert azért a szerző nem teljesen adta át a bonyolult helyzetből adódó infokat, ami a munkaerőpiac reformját illeti.

Erre a bekezdésre gondolok:

“A legnagyobb baloldali szakszervezeti szövetség ellenáll a munka törvénykönyve módosításának, mert az megkönnyítené az elbocsátásokat. A 15 főnél többet foglalkoztató vállalkozások jelenleg nehezen tudnak megszabadulni felesleges alkalmazottaiktól anélkül, hogy ne kockáztatnának éveken át elhúzódó pereskedést, csekély eséllyel a kedvező ítéletre.”

Hozzáfűzném:

– az articolo 18, ami miatt minden munkavállalói érdekvédelmi szervezet kiabál, a munkavállalók kb. 20%-ra vonatkozik. Tény, hogy akikre vonatkozik, azoknak gyakorlatilag életük végéig állást garantál (szinte lehetetlen elbocsátani őket). De ha esetleg bezárna a cég, akkor is két éves fizetéssel egyenértékű juttatást kapnak az elbocsátott alkalmazottak. De ismétlem, ez csak nagyon kevesekre vonatkozik.

Ellenben egyre többen dolgoznak egyéb szerződésekkel,  amelyek viszont semmit nem garantálnak (betegszabadság, munka elvesztése esetén járulék) stb stb. Ilyen szempontból Oo. sokkal egyenlőtlenebb a jogok területén, mint más ország, mert ha pl. 15 fősnél kisebb cégnek dolgozik valaki, és adózik, és rendes szerződése van, akkor sem kap munkanélküli támogatást, miközben ha nagy cégnek dolgozik, akkor mindez jár neki. Miért? Ugyanannyit adózik, ugyanannyit dolgozik…  csak a rendszer igazságtalan.

A kormány közelíteni próbálja a különböző munkaszerződésekkel járó jogokat.

Egyrészt megdrágítani az atipikus szeződéseket a munkaadónak. Másrészt kötelezővé tenni, hogy ha valaki évekig atipikusan (projektszerződséssel), ugyannak a cégnek dolgozik, akkor a cégnek kötelessége legyen őt rendes szerződéssel felvenni (és ezzel jogokhoz juttatni őt). Ami lássuk be, elég méltányos lenne.

Persze a szakszervezetek tagságát nem az atipikus dolgozók alkotják, ezért a szakszervezetek inkább a már egyébként is túlvédett dolgozókért küzdenek – mert hát belőlük élnek (mennyivel egyszerűbb a FIAT-nál megszervezni a dolgozókat, mint a területileg, szektorilag, minden értelemben szétszórt atipikus atipikus munkavállallókat, akiknek mellesleg alacsony a jövedelmük is, tehát még ha be is íratkoznak tagnak, akkor sem sok a tagdíjuk).  Csak egy adat a toszkán atipikus szerződésekről: jelenleg a dolgozók kb 13%-a atipikus, de az elmőlt 1-2 évben kötött munkaszerződések 80%-a atipikus (tragédia a jövőre nézvést).

Cikkek az atipikus munkával kapcsolatosan:

https://olaszorszagbajottem.wordpress.com/?s=atipikus&searchbutton=Go%21

És íme a cikk:

2012. április 13., péntek
Szerző: Keresztes Imre


Politikai rendszerváltással felérő reformokkal próbálkozik Olaszország szakértői kormánya, de a gazdaság még nem indult be, és nem múlt el az adósságcsapda fenyegetése.

Bűncselekmény Olaszországban az egyeurós buszjegy hamisítása. Évente több mint 80 ezer eset kerül a római legfelső bíróság elé, és miközben Olaszországban a testület előtti ügyekre 40 ezer ügyvéd szakosodott, Franciaországban csupán két tucat. Az ügyvédek kiugróan magas száma és a perek több évre elhúzódása is illusztrálja a nehézkes igazságszolgáltatást, ami nemcsak az olaszok életét keseríti meg, de a külföldi befektetőknek sem vonzó.

A kaotikus, követhetetlen bíráskodás csak egyike az olasz gazdaság bajainak, a nyomasztó bürokráciát, a korrupciót, a szervezett bűnözést, az adóelkerülést, az alacsony születési rátát, az eladósodottságot vagy a merev munkaerőpiacot is az okok között említik. A tavaly novemberben távozásra kényszerített Silvio Berlusconi miniszterelnök helyébe lépett Mario Monti szakértői kormánya előbb 30 milliárd eurós megszorító intézkedéssel, majd a versenyképességet javítani szándékozó reformcsomaggal rukkolt elő, utóbbi egyik sarkalatos eleme a munkaerőpiac liberalizálása. Csakhogy az ezzel szembeni ellenállás nem lebecsülendő, a szakszervezetek húsvét után egynapos általános sztrájkkal figyelmeztetnek.

A külföldön Olaszország, sőt az euró megmentőjeként ünnepelt, otthon pedig a Berlusconi-évek után lelkesedéssel fogadott Monti mézesheteinek vége. Az adóemelések, a növekvő üzemanyagárak, a rezsik elszaladása kezdi éreztetni hatását. A legnagyobb baloldali szakszervezeti szövetség ellenáll a munka törvénykönyve módosításának, mert az megkönnyítené az elbocsátásokat. A 15 főnél többet foglalkoztató vállalkozások jelenleg nehezen tudnak megszabadulni felesleges alkalmazottaiktól anélkül, hogy ne kockáztatnának éveken át elhúzódó pereskedést, csekély eséllyel a kedvező ítéletre.

A piac sem túl bizakodó. A kabinet az idei GDP-csökkenést 0,4 százalékról 1,3–1,5 százalékra módosította, ami összhangban áll a piac által várt recessziós adattal. A külföldi befektetők nem rohannak venni olasz államkötvényeket. A kötvényhozamok idei visszatérése a biztonságosnak tartott 6 százalék körüli szintre inkább annak köszönhető, hogy az olasz pénzintézetek az Európai Központi Bank (EKB) olcsó hiteléből vásároltak a papírokból. Az EKB pénzinjekciójának hatása azonban elmúlik, és Rómának az idén még több mint 300 milliárd euró forrást kell bevonnia a lejáró államadósság újrafinanszírozására. Az eladósodottság januárban a GDP 120,1 százalékán újabb rekordot döntött.

Nem is a recesszió a befektetők legnagyobb gondja, hiszen várható volt, hogy Monti a legjobb tudása ellenére sem lesz képes néhány hónap alatt növekedésre serkenteni az ezer sebből vérző gazdaságot. Sokkal inkább aggódnak a rövid távú politikai stabilitásért, például azért, hogy a parlament három nagy pártja továbbra is kiálljon a szakértői kormány mellett. A Monti iránti társadalmi bizalom sokat csökkent, támogatottsága a 70 százalék felettiről 50 közelébe esett, a kétkedők kezdeti 15 százalékos tábora pedig a háromszorosára nőtt. Sokan stratégiai hibának tartják, hogy Monti belefogott a munkaerőpiac átformálásába, aminek nem sok rövid távú gazdasági hozama van, viszont érdekeket sért, politikai vitát és megosztottságot gerjeszt. A tervezet múlt heti felpuhítását máris „mélységes csalódással” fogadta a munkaadók szövetsége, a Confindustria.

A kormánynak két ötéves terminusra lenne szüksége elemzők szerint ahhoz, hogy alapvetően megreformálja az utóbbi évtizedben ingatag gazdaságot, Montinak viszont csak egy éve van a jövő év elejére tervezett választásig, ha kihúzza addig. A piac az után is szívesen látná a volt bankárt a kabinet élén, de nem tudni, mit szólnak majd ehhez a pártok. Mindenesetre egyesek úgy vélik, Monti és csapata nem csak az adósságcsapda elkerülésére és a gazdaság beindítására összpontosít, a reformok az avítt politikai rendszer átalakításának kezdetét is jelenthetik.

A pártok általános támogatottsága rendkívül alacsony. Kérdés például, mi lesz a Monti lépéseit ellenző, jobboldali populista Északi Ligával, amelynek karizmatikus vezére, Umberto Bossi pénzügyi visszaélések vádja miatt a múlt héten lemondott. A parlament legnagyobb ereje, Berlusconi jobboldali Szabadság Népe a felmérések szerint alig több mint 20 százalékot kapna, de nem szerepelnek jobban a balközép demokraták sem. Berlusconi mindenesetre nem indul újra, és listavezetőnek a 41 éves Angelino Alfano volt igazságügyi minisztert javasolja. A szicíliai politikus lehetséges kormányfőként megosztja a közvéleményt, de nemzedékváltásra kényszerítheti a Demokrata Pártot is, melynek élére a 37 éves Matteo Renzi firenzei polgármester kerülhet.

2009-es megválasztása óta Renzi megfelezte a toscanai város közgyűlési tagjainak számát, menesztette a pártfunkcionáriusokat a közüzemek éléről, és a kiadások lefaragása után csökkentette a helyi adókat. A polgármester a Monti-féle piaci reformok hívének mondja magát. „Nemcsak a taxisok vagy a gyógyszertárak működését kell liberalizálni, hanem a bankokét, a biztosítókét és az energetikai cégekét is” – hangoztatja, lényegében nyitott kapukat döngetve, hiszen a szakértői kormány a patikapiac megnyitásától a banki díjak csökkentéséig sok mindenhez hozzányúl. Monti több esetben is kompromisszumra kényszerült az ellenállás miatt, így a reformok szempontjából komoly jelentőséggel bír, ha a pártoktól is lökést kap az ügy. Az egész ország reformra szorul, az olasz politikát az ellenségeskedés hatja át – mondja Renzi, aki szerint Monti épp ebből az ördögi körből rángatta ki Itáliát, és kezdeményezett előremutató vitát.

KERESZTES IMRE

10 című bejegyzés “Cikk Olaszországról” gondolatot, hozzászólást tartalmaz

 1. A Te gondolatodhoz fùznèm hozzà, h aki contratto a progetto-val (vagy ehhez hasonlòval) dolgozik , annak àltalàban sokkal tobbet kell teljesìteni, mint egy alkalmazottkènt felvett embernek, ahhoz, hogy esetleg szòba jòjjòn a szerzòdès ùjrakòtèse…pont azert, mert egy alkalmazottòl jòval nehezebb “megszabadulni”, mìg a szerzòdèses viszonyban lèvò dolgozòtòl elèg egyszerù ès gyors….jòmagam is lassan 12 ève dolgozom ilyen szerzòdèssel (jelenleg a màsodik munkahelyemen), tehàt bevàltam (ugy tùnik), csak sajnos igy sokkal olcsòbb nekik ès ha pàr hònapig kevesebb a munka akkor nem is kell fizetniuk, hisz vagy nem kotnek szerzòdèst vagy jòval kevesebb òraszàmra…

  1. igen, sosem mondhatsz ellent, mert esetleg nem kotik ujra a szerzodesed….
   Viszont: lehet, hogy az uj szabalyok szerint rendes szerzodest kellmajd kotniuk veled… remelem!

 2. Viszont meg kell hagyni, hogy èn legalàbb tènylegesen “contratto a progetto” szerint dolgozom, senki nem szòl, ha elòbb jovok el vagy reggel kèsòbb megyek, a lànyeg, hogy kèszen legyen a munka…

  1. hat elmeletileg en is. De probalnek meg egy dolgot nem elintezni abban a pillanatban, hogy felvetodik. Pl pentek este, vagy akar szombaton is (hanyszor jottem be “onkent” dolgozni, mert nem fert bele a rendes munkaidombe). Ja es persze sokkal tobb orat dolgozom, mint amit fizetnek.

 3. Gratula a kiegészítéshez! Szerintem fontos volt ezeket a dolgokat hozzáfűzni, mégha a HVG írása korrektnek is tűnik…
  Nem értem viszont a kis cég-nagy cég közötti különbséget a munkanélküli segély vonatkozásában. Hogy van ez pontosan?

  1. Ha 15 fonel nagyobb cegnel dolgozol es veszelybe kerul a ceg, akkor a dolgozoknak jár 2 ev “mobilitá” (ez olyan, mint a mnelkuli segely / alllaskeresesi tamogatas (ahogy tetszik). Es nekik jar a CIG is, ami a munkaado ceg atmeneti nehezsege eseten, a csokkentett munkaidoben dolgozo alkalmazottaknak egsziti ki a fizeteset. Mindez nem jar a 15 fonel kisebb cegeknel dolgozoknak (nekik van valami munkanelkuli, de keves es rovidebb ideig). Es “persze” semmi nem jar az atipikus dolgozoknak (a hatarozott ideju szerzodes eseten, ha legalabb 2 evig dolgoztal, valami minimalis una tantum jar, de messze nem annyi, mint a contratto a tempo indeterminato eseten). Mivel most nagy gondok vannak a kisebb cegeknel is, ezert nekik atmenetileg (es talan regionalis dontes alapjan ) jar a CIG is deroga (appunto, deroga alla regola). Persze ennel sokkal bonyolultabb, hogy kinek mi jar, de nagyvonalakban, a blog keretein belul ez a helyzet. Altalaban maguk az emberek sem tudjak, hogy mennyire mas elbanas ala kerulhet valaki, ha nagyobb/kisebb cegnel dolgozik, mar az is eleg bonyolult, ha a sajat helyzetukben nekik jaro juttatasokat sikerul kideriteni.

   1. Ezt a cassa integrazione-t mindig is érdekesnek találtam. Vajon van ilyen már országokban? Magyarországon nem hallottam róla, és itt Svédországban sem (csak a munkanélküli segélyről).

   2. Mo-n is volt, atmeneti jelleggel, a valsag elejen. Kulon kellett a cegeknek a tamogatast kerni. Hogy most van-e, azt nem tudom. De van ilyen, a franciak es a nemetek is ismerik a fogalmat. Mas kerdes, hogy a nemeteknel mindenkire vonatkozo altalanos szabaly, hogy ha nem keresnek eleget (akar rendes 8 oras munkaval is), akkor kiegeszitik a fizetesuket egy minimum 1100 euros szintre (kb, nem emlekszem a pontos osszegre). Es ha egyaltalan semmit nem csinal valaki, akkor is jar neki 450 euro havonta (meg akkor is, ha a sajat hibajabol nem dolgozik. Ok ugy allnak hozza, hogy igen, van,a ki nem erdemelne, de hogy megakadalyozzak a teljes lecsuszast, az tarsadalmi erdek, meg akkor is, ha penzbe kerul.)
    Meg visszaterve a cig-re: ez a cegeknek nyujtott tamogatas elmeletileg (persze a dolgozoknak is az), azert, hogy a nehezebb idoszakokat atveszeljek. Mert azt tudja minden allam, hogy ha hagynak meghalni cegeket, akkor nehez lesz ujat alapitani, befektetni (itt leginkabb termelo cegekrol van szo). Tehat jobb, ha segitenek atveszelni a nehez periodust. Persze ezzel is visszaelnek sokan. Es persze van, ahol tudni lehet, hogy egy ceg ugyis tonkre fog menni, mert esetleg strukturalis a porblema (pl Pratoban a textil szektorban), de ezzel a tamogatassal szethuzzak az idointervallumot es nem egyszerre dolnek be cegek, raontve a munkaeropiacra a sok munkanelkulit.

 4. “a nemeteknel mindenkire vonatkozo altalanos szabaly, hogy ha nem keresnek eleget (akar rendes 8 oras munkaval is), akkor kiegeszitik a fizetesuket egy minimum 1100 euros szintre (kb, nem emlekszem a pontos osszegre). Es ha egyaltalan semmit nem csinal valaki, akkor is jar neki 450 euro havonta…” – En annak is òrulnèk ha tudnèk ennyit keresni egèsz èvben napi 3-4 òràs munkàval, nemhogy semmit nem csinàlni…. Viva l’Italia.

  1. Igen, errol irtam mar. Ahhoz, hogy egy ilyen modell fenntarthato legyen, nyilvan az egesz tarsadalomnak kell, hogy eleg jo munkaetikaja legyen. Persze mindenhol meg van az a “fiziologiai” szazalek, aki nem dolgozik es nem is fog soha. Ez rendszerszintu, minden rendszerben vannak “ellenallok”. Persze ha az ilyen emberek szama nem megy tul a minimum szinten, akkor fenntarthato a rendszer (nyilvan ez van Nemeto-ban). Ha tul sokan probalnak eloskodni a tobbieken, akkor persze nem lesz fenntarthato a rendszer. Ez a helyzet Oo-ban. Ezert nem lehetne sosem megfvalositani az ilyen szintu juttatasokat. Amig dicsekedni “illik” az adoelkerulessel, es az a vagany, akinek sikerul eloskodni a tobbieken, addig a nemet rendszer ertelmezhetetlen errefele.

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s