Étel - ital

Pomodoro

Egy dolog van az itteni életemben, ami állandónak mondható, mégpedig a paradicsom. (Na jó, a párom szerint a cukkini is, mivel hetente legalább egyszer-kètszer az asztalra kerül valamilyen formában, de a paradicsom még őt is lekörözi).

Szóval paradicsomot eszünk állandóan, mindenhez és minden formában.  Most, hogy nyár van, ez fokozottan igaz.

Mindez arról jutott eszembe, hogy éppen befejeztem az otthonról hozott ebédemet, ami félbevágott apró paradicsomokból  ès kenyérkockákból állt, olìvaolajjal megöntözve. Ezt mindenképpen próbáljátok ki, én még sót sem teszek rá, csak egyszerűen összedobom a darabokat, meglocsolom olívaolajjal, és mehet is… Persze lehet hozzá fokhagymát, vagy bazsalikomot tenni, de anélkül is isteni.

Van aztán a  nyári kenyérsaláta, a panzanella.

Ehhez a szikkadt kenyeret (lehetőleg darabokban) beáztatom, majd ha már megszívta magát vízzel, akkor kifacsarom, erősen. A pappa-t, ami lesz ebből, beleteszem egy nagyobb tálba, hozzáadok felvágott paradicsomot, hagymát (salottát, ha lehet), apróra vágott kígyóuborkát, meg alkalmilag olívabogyókat. Megloccsantom olívaolajjal, só, bors és kész is a nyári vacsora.

És persze a töltött paradicsom is nagyon finom. A félbevágott, kivájt paradicsomokat  sokféle töltelékkel el lehet készíteni. 1) Lehet egy zöldséges rizssalátát készíteni és azt beletenni. 2) Lehet a fenti áztatott/kicsavart kenyérhez tonhalat és olívát tenni, 3) lehet parmezános kenyérmorzsát beletenni, és akár mindegyik típushoz alulra egy kis darab mozzarellát. 4) Aki húsevő, annak mindegyik töltelékbe jöhet a kolbászdarab, vagy egyszerűen csak hagymával pirított darált hús. Elrontani nem lehet.

Mellesleg a kivájt paradicsombelsőből sóval, borssal, kis cukorral, hosszas főzéssel paradicsomlekvárt is lehet készíteni.

És ha már eljutottunk a folyékony halmazállapothoz: a legegyszerűbb paradicsomszószhoz a legmacerásabb hozzávaló az idő. Fogok egy nagy hagymát, megdinsztelem, rádobom a paradicsomdarabokat (vagy a konzervet), kis só, bors, cukor és némi víz, aztán jöhet a két-három órás főzés a kislángon. Persze kevergetni kell időnként, hogy ne égjen oda az alja.

A salsa rosa pedig paradicsomszósz  és tejszín összemelegítésével percek alatt elkészíthető.

És ez még mindig csak néhány ötlet, mi minden lehet még paradicsomból… 🙂

Reklámok

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s