Infrastruktúra

Donne

A Firenze megyei statisztikai évkönyv szerint a megyében lakók 60%-a nő, akik egyre tovább élnek: a 90 év feletti lakosok esetében a nők és férfiak arénya 3 az 1-hez. Gyakran egyedül élnek ( a háztartások 27%), és leginkább keringési betegségek miatt halnak meg ( a halálozaások 40%-ban).

De induljunk ki onnan, hogy ez az első eset, hogy nem csak álalános statisztikákat készítettek, hanem nők és férfiak esetében külön is megnézték az adatokat. Hogy érdemes, azt onnan is látjuk, hogy milyen eltérések láthatóak a két nem esetében a vizsgált adatoknál.

A nők egyre inkább iskolázottak  (100 egyetemi végzettségből 60-at ők birtokolnak), de ettől még nem lesz jobb a helyzetük a munkaerőpiacon: dokkal kevesebben dolgoznak, mitn a férfiak (csak 45%-uk dolgozik); és egyes esetekben, mint pl. egyetemi tanári állások látható hátrányban vannak, mint nő (kivéve a kutatóknál, ott egyforma a megoszlás), hogy azt már ne is említsük, hogy a város/faluvezetésekben duplaannyi férfi van, mint nő.

A bevándorlók 54%-a nő, egészen fiatal életkorral (a népesség átlagos életkorához képest): átlagosan 36 évesek.

Nők nevét 86 küzterület viseli, ami az összes közterület 4%-a, és ennek fele is valamilyen vallási kötődésű.

Donne di Neri per caso

Hogy miért fontos mindezt tudni? Pontosan azért, hogy megfelelő támogatási politikákra költsön a köz, hogy jó irányba menjenek a szolgáltatások és a közpénzek.

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s