Országjárás

Venezia

A múlt héten Velencében voltam, végre egyszer (először) nem “turistaként”, hanem munka miatt. Persze voltam én már Velencében, mindig átutazóban, a tömegben, rohanva.

Most viszont egy helyi szervezetnél voltunk, projekt-találkozó,  egy palazzoban a freskók alatt tartva a kávészünetet, és a San Marco tér mögött vacsorázva (szigorúan a helyiek szervezésében).

Furcsa érzés volt a szünetekben kimenni az utcára, ami a Canale Grande-re nyílt. De végre beszéltem egy igazi velenceivel arról, hogy hogyan élnek ők ott nap  mint nap.

Egyrészt nagyon más ritmusban. Ugyanis kocsival természetesen nem tudnak behajtani, így mindent vaporettoval ( a turistahordákkal megosztva) vagy gyalog intéznek. Ez utóbbi egészen egészséges életmódot jelent, mert a hidakra le-fel gyalogolni, húzva a bevásárló carrello-t, azért nem rossz testmozgás.

Bevásárlás: igen, vannak helyben is supermercato-k, de leginkább a szárazföldön vásárolnak be, aztán az autót Velence szélén letéve, kerekes kiskocsikkal viszik haza (több részletben) a cuccokat.

Esténként helyben is sok szórakozóhely van, de sok fiatal eljár Velencén kívülre. És ami az árakat illeti, három ár van: egy a helyieknek, egy az olasz turistáknak, és egy a külföldieknek. Ez utóbbi van az étlapon, így persze kevesebbet fizetünk, ha mégsem külföldi turisták vagyunk. (Ez meg is esett velünk, az árak alapján első este leglább 40 euróra számítottunk, végül 25-öt fizettünk.

A lakásárak persze az égben, mert nagy a kereslet. Nagyon nedvesek a lakások, de arra már nem akartam rákérdezni, mennyi ízeltlábú és patkány van, szerintem rengeteg.

A közbiztonságVelencében jó, Mestrében katasztrófális (ez utóbbi rengeteg bevándorlóval rendelkezik, és a drog is hatalmas probléma már évtizedek óta).

Egyébként immár turistaként, az utolsó fél napot városnézéssel töltöttük, hatalmas volt a tömeg, a vaporetto egy órás jegye 7 euróba került – és ezzel még nem tudjuk oda- vissza megtenni az utat a vonatállomás és San Marco között (kivéve, ha gyorsított járattal megyünk, és azonnal fordulunk). Erre megoldás a kétnapos jegy, vagy a bárki által kiváltható Carta Venezia, ami olcsóbb jegyekre jogosít fel.

De gyönyörűek a hidak, az utcácskák, a színek.  A nemrégiben épült Ponte dell’Academia-ról remek a kilátás a tenger felé. Szóval Velence mindenképpen megér egy sétát.

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s