Munkakeresès

Óvatosan a munkákkal

Több mailt is kaptam, amiben jeleztétek, hogy sok olaszországi munkahirdetés esetében (és most kimondottan a magyar cégek hirdetéseiről beszélek!), semmi nem lett a dologból, sőt, rosszabb esetben kicsit megvezették a jóhiszemű vállalkozókat.

Először is tudom, hogy mindenki, aki már itt él, vagy nagyon szeretne itt élni, mindent megtesz azért, hogy valamilyen munkalehetőséghez jusson. Hajlandó befektetni, ingyen munkát vállalni az elején. Sajnos, ezt sokan ki is használják.

Mindenekelőtt olvassátok el ezt a bejegyzést arról, hogyan szoktak a hazai vállalkozók ingyen munkát kérni az itt élőktől.

Aztán pedig még pár jótanács:

– ne dolgozzatok ingyen. Senkinek, semmilyen célból. A munkátoknak ára van, és ha hetekig foglalkoztok egy cég ügyeivel, azt minimum fizessék ki óradíjban.

– Legyen szerződésetek. Még ha csak alkalmi is a munka. Mivel egy netről ismert magyar cégről gyakorlatilag semmit nem tudtok, ne kockáztassátok, hogy napokig nekik dolgoztok és minimális garancia sincs arra, hogy ezt elismerjék. (Arról nem is beszélve, hogy probléma esetén esetleg egyedül maradtok az olasz féllel, mert kihátrál mögületek a kedves magyar ember…)

– Ne higyjetek a megkereséseknek. Sajnos ezt kell mondanom, de annyi hatalmas önbizalommal rendelkező kezdő vállalkozó van, nagy dumával, hogy mindenki elhiszi, hogy virágzó vállalkozás van a hátuk mögött. Holott ha neten konkrétumok nélkül keresnek ingyen munkát, valószínűleg éppen hogy semmi nincs a hátuk mögött. (Ez az esetek 99 %-ban így van. A maradék egy % viszont úgyis profin áll hozzá, azaz szerződést ajánl stb).

– ha valaki hosszan húzza a tárgyalási periódust, azt ejtsétek. Ha nem tudja, mit akar, és az mennyit ér neki, akkor egy perc időt sem érdemes rá vesztegetni.

Egyelőre ennyi, de kérek mindenkit, nagyon legyen résen, ha nem akarja, hogy megvezessék.

2 című bejegyzés “Óvatosan a munkákkal” gondolatot, hozzászólást tartalmaz

  1. ez BIG LIKE!!!
    ès mennyi a naiv honfitàrsunk, aki “mindenutt rossz, de MO-on a legrosszabb” alapon nulla nyeltudàssal, kis angollal Olaszorszàgban pròbàlkozik!
    Pròba a nyelvtudàsra, teszteld le magad. mielott jossz: : bàrmely csatornàn ha egy TV Hiradòt megèrtesz, akkor TUDSZ dolgozni!

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s