Kultúra

Az olasz iskola

Nekem még nincsen gyerekem, de már most komolyan aggódom, hogy mi lesz vele egy olasz iskolában. Főleg, mióta együtt dolgozom pár helyi középiskolával.

Hogy is van ez errefelé?

Tanárnak úgy lehet állni, hogy egy concorso-t (azaz versenyvizsgát) megcsinál az ember – na ez a legnehezebb. Először is, mert mostanában kevés a concorso  (nincs pénz). Aztán a concorsonak általában semmi köze ahhoz, amit majd tanítani fog a tanár – már ha tudja előre, mit kellene tanítania. Mi ugyanis Mo-n hozzá vagyunk  szokva, hogy “ha jártál fiam egyetemre 5 évet, és megtanultad a földrajzot / matekot, vagy akármi matériát, plusz a tanárképzés elemeit (pszichológia, pedagógia,  módszertan általános és szakhoz kapcsolódó, és tanítási gyakorlat)”, na akkor esetleg gyerek közelébe engednek. De itt nem feltétlen kell adott tantárgyból diplomázni, hogy azt tanítsad, vagy esetleg tanítasz valamit, aztán ha változik a helyzet, akkor majd valami mást is. De ne szaladjak ennyire előre.

Mondjuk hogy van egy akármilyen diplomád, és megcsináltad a concorsot. Na, akkor felvesznek, határozatlan időre. Ami annyit jelent, hogy neked tuti helyed van életed végéig, akkor is, ha pl. adott tantárgy eltűnik az iskolából. Extrém példa: mondjuk kínait kellett tanítani, arra felvettek, és jó esetben volt róla diplomád is. De valamiért az iskola nem tanít többet kínait, akkor te bizony matekot tanítasz majd, vagy azt, ahol éppen nincs elég tanár. Kirúgni nem lehet (ennyire védett a rendes munkaszerződés), valamit meg mégis csinálni kell, ugyebár.

Na, de ez még a jobbik eset. Mert a concorso-n felvettek már régóta ritkán vannak (ergo a régóta ottragadt akármilyen tanárok tanítanak valamit valahogyan – és ezt értsétek szó szerint, ebben a formában). Sebaj, jöhetnek az alkalmi munkások. Alkalmi munkásnak többféleképp mehetsz, mindig alkalmi szerződéssel, akár csak pár hónapra, de sokszor akkor is csak 9 hónapra kötik a szerződésed, ha tudják, hogy egész évben ott leszel. De a nyárra nem fognak fizetni, mert spórolnak. Kell az állandó tanárok bérére a sok pénz ugye.

Namost ha megunod, hogy mindig augusztusban tudod meg, mi lesz veled szeptembertől, esetleg elmehetsz más munkát keresni, és ha bejön, akkor ennyi volt a tanári karrierednek (és mázlid van, nem mellesleg).

Hogy alkalmilag tanár lehess, vannak alkalmi hirdetések, az ismeretségi kör (mint mindenhol) és megyei helyettesítési listák. Ez utóbbi annyit jelent, hogy feliratkozol, aztán ha egyszer valahol hiány vagy, esetleg majd hívnak.

Pl. az én kolléganőm, aki néprajz szakon végzett, semmilyen tanári képesítése nincsen, de évek óta fel volt íratkozva egy helyettesítési listára Prato megyében. A múlt héten behívták, mert egy iskolában egy tanárt helyettesíteni kell. Ő volt a listán a 20., de az előtte levők valahogy kipontozódtak az évek során. Elvállalta. Megkérdeztem, hogy mit is tanít így most. Ne essetek hanyatt: olaszt és földrajzot, meg történelmet, két hónapig. Idén (szept. 15 óta)  ő a HARMADIK helyettesítő tanár. Úgy, hogy ismétlem, sosem tanulta ezeket a tárgyakat, és a kapcsolódó módszertant, és 15 éve projektírással és mendzseléssel foglalkozik.

Ezek után csodálkoznak, hogy semmire nem készít fel az olasz iskola???

Említettem, hogy együtt dolgozom pár iskolával és azok vezetőivel egy projekten. Egyszer kicsit tovább boroztunk egy meetingen, mint szokásos, és akkor elmesélték, hogy az úgy megy errefelé, hogy ő megcisnál egy concorsot, és iskolavezetővé lesz (na már ez is hajmeresztő). Akkor megkap egy csomó beragadt állandő szerződéses tanárt, akikkel ő már nem tud  mit kezdeni, de elbocsátani nem lehet. Na, akkor odateszi őket valahová, pl. angolt tanítani (értitek ugye, angolt tanítani. Na ezért nem beszélnek az olaszok nyelveket).  Aztán ha marad neki pénze (mármint az iskolában), próbál értelemes fiatalokat felvenni, akik tanulták is, amit tanítanak.

Ennyit erről. És ez egy kultúrország???

Ps. a sok ittélő magyarra tekintettel info: más országban szerzett diplomáidat honosítani kell, ha concorso-n vennél részt, vagy ha az államnak dolgozol, pl. az oktatásban. (A privatok nem nagyon kérik, erről beszéltem már, azért is, mert leginkább ismeretség alapján toboroznak.) A honosítás elég macerás procedúra, főleg a régebbi diplomák esetében, amikor még nem volt EU-s  szabályozás.

.

34 című bejegyzés “Az olasz iskola” gondolatot, hozzászólást tartalmaz

 1. A lànyom mire àltalànosban negyedikes lett màr 5 osztàlyfonoke-ès ezzel egyutt 5 olasz irodalom-nyelvtanàra volt.Mind teljesen màs modszerrel dolgozott.Mire 6 èvesen megszoktàk az egyiket ès eljutottak mondjuk a ” helyes “gli”iràsàig(ez csak egy pèlda) addigra jott egy màsik ès teljesen uj modszerekkel teljesen màshonnan kezdte az egèszet.Ràadàsul pèldàul a legutobbi egy kèt kisgyerekes anyuka volt aki hetente ingàzott 400km-t egy èven keresztul otthonhagyva a 4 ès 6 èves gyerekeit.Ilyen korulmènyek kozt persze hogy nem èrezte jol magàt.
  Es mièrt kell itt szombaton is iskolàba jàrni???? van ilyen mèg valahol Europàban?

  1. Tudnáltok nekem segíteni abban , hogy hány órában tanulnak az olasz iskolások idegen nyelvet, és hányat, és mit lehet az iskolában délután csinálni, van e napközi vagy egész napos iskola, iskolai sport, ingyenes e vagy fizetni kell érte?Milyen szakkörökből lehet válogatni ? Ebből írom a szakdolgozatomat, és itthon nem találok hozzá anyagot. Egyébként érdekes amit az olasz iskolákról leírtatok, azt veszem ki hogy a tanárok alulképzettek, és egyáltalán nincs szinvonal az oktatásban..Én egyébként német orosz -tesi szakos tenár vagyok itthon és most végzek egyetemen és összehasonlítom az osztrák magyar és olasz iskolarensdszert.

   1. Szia. Gndolom, ismered azt az EU-s intezmenyt, ami az iskolarendszerek osszehangolasaval foglalkozik. Nekik minden evben van a kulonbozo EU-s orszagok iskolaremndszererol statisztikajuk. Eurydice-nek hivjak.
    Pl itt. http://europa.eu/youreurope/citizens/education/school/index_it.htm

    Click to access 047_it_it.pdf


    Click to access structure_education_systems_IT.pdf


    Az olasz rendszerrol: http://transalp.lavorosenzafrontiere.org/contenuti_it/italia/sist_scolastico_it.htm
    Talaltam tovabba egy ppt bemutatot a neten a francia es olasz iskolarendszer osszehasonlitasarol, keress ra erre cimre: “Il sistema scolastico italiano e francese a confronto”.
    De alapvetoen a MIUR (Ministero di istruzione, Universita, ricerca) honlapjan erdemes keresgelned, az URP (Ufficio relazione pubblico) menten. Ott talan talalsz infot. Egyebkent meg minden egyes iskolatipusnal ki lehet keresni a tantargyakat, de az hosszabb munka…

   2. Köszi , természetesen az eurodyceről már szedtem le anyagokat, csak az még kevés, és ami a gondom, hogy németül s elég kevés anyag van, olaszul meg semmit nem tudok. Hát még keresgélek.

 2. amit elfelejtettunk:az ovodàban is ugyanez a helyzet.Ponterendszer alapjàn beteszik aki a lista èlèn àll.Hozzànk pl. oktober elejèn megèrkezett vègre a vàlto ovono(addig tartott a pontrendszer kièrtèkelèse) de jelezte hogy nem tudja mennyi idore alkalmazzàk.Hetek,honapok,estleg èvek…azèrt 3 èves gyerekek nagyon kotodnek mèg az ovonokhoz szoval nem egy gyerekbaràt a rendszer az biztos.Pedagogusbaràt meg plàne nem

  1. Itt a helyi katolikus òvi-suli mukodik ìgy,ès az igazgatò-pap bàcsi mèg csodàlkozik is,hogy a sajàt gyulekezetèbe jàrò szulok nem hozzà iratjàk be a gyerekeiket.

 3. Engem leszòlnak,hogy mièrt akartam a Waldorfba iratni….a posztban leìrtak utàn egyèrtelmu,nem?
  Az ovival szerencsènk volt (privàt,mert itt egyàltalàn nincs àllami/onkormànyzati òvoda) olyan a szint meg a metòdus,mint egy magyar oviban,ùgyhogy annyira nem szoktam meghatòdni,mint a tobbi szulo,amikor az òvò nèni okosakat mond. Fura dolgok vannak itt is,mert a kajàval egyutt 225 eurò havi dìj mellè mèg fizetunk pl. laboratorio di storie-t (mièrt nem mesèl az òvòno,ha egyszer az a dolga,azt tanulta,nem?)…..valamint a havidìj tartalmazza az èvi 150 eurònyi tesitanàrt (psicomotricità) ès zenepedagògust,amit èn èrtèkelek,de azèrt ezt nàlunk az òvònok csinàljàk.

 4. Ezért kínlódtam egy éven keresztül a keresztlanyommal, hogy megtanítsam neki a szorzótáblát :)….. Jelenleg 10 éves de ha nem lettem volna én meg anyósom a Lara nem tudna se helyesen írni se angolul beszélni a matematikárol már nem is beszélve:(…… Síralmas a helyzet:((…….

 5. igen a Scuola Media-ban nekem elfogyott a turelmem attòl, hogy ùgy èreztem, alig vàrjàk a tanàrnok, hogy vège legyen a 3 èvnek…most gimiben tetszenek a tanàrok (2. fiam jàr màr), Ofo2no” remek olaszirodalomtanàr, tetszik a stìlusa-pènteken volt szuloi èrtekezlet….az èrettsègi nagyon alacsony szìnvonalù: a tudhassa-làthassa-gyerek is àtmegy…

 6. Zsu! A laboratorio di storie annyit jelent hogy mesèt olvasnak nekik kulon pènzèrt? Na ez a legdurvàbb amit eddig hallottam!!!

  Az àllami ovikban nem fizetsz csak ebèdjegyet(csak akkor amikor ott is eszik mig a magàn ovikban ha pl 10 napot hiànyzik betegsèg miatt akkor is kifizettetik az egèsz teljes havi dijjat)-nincs kulon tornatanàr meg màs kulonora dij,pl nincs angol oktatàs sem (szerintem ez egy 3-5 èvesnèl nem is kell)ami a nonszensz hogy ezek az ovodàk àltalàban modernebbekk,jobban karbantartottabbak az àllami anyagi tàmogatàs miatt ès a tobb ellenorzès miatt is.
  A bibi hogy nehèz bejutni,pontrendszer van de aki teheti mert van a kornyèkèn szerintem probàlkozzon mert sokszor szinvonalasabbak ès lènyegesen olcsobbak is.Egy ebèdjegy nàlunk 3,90 vagyis ha minden nap megy akkor 79 euro havonta ellenben a 200 koruli magàn intèzmènyekkel (ami àltalàban egyhàzi ha jol tudom)plussz kulonoràk!
  A beiratàs az egy kulon kàvària egyàltalàn nincs osszehangolva az ovodàk kozt van ahol màr februàrban lezàrjàk van ahol csak màjusban dontenek ezèrt ez elèg bonyolult.Mi tobb hellyre beirattuk mert simàn elofordulhat hogy mire egyik helyen kozlik hogy nem jutott be a gyerek addigra màshol màr lezàrul a beiratkozàs.Kàr hogy beiratkozàskor az egyhàzi ovoda egybol 120 eurot kèrt amit persze vissza se adtak miutàn kiderult mègsem oda fog jàrni.

  Az iskolàknàl a legfuràbb nekem hogy jàrhat egy oràig akkor megy szombaton is vagy dèlutàn fèl 5-ig ahol du is rendes oràk vannak,de van ahol fèl 5-ig jàr de du nincs oktatàs hanem mint nàlunk a napkozi olyan gyerekmegorzo fèle de akkor otthon mèg vàr a gyerekre a sok hàzifeladat.Ahàny iskola annyi szokàs nem èrzem a rendszer egysègèt.amikor bekell iratni a gyerekeket a szulok totàl pànikolnak mert senki nem làtja àt elore ezt a rendszert.Menetkozben viszont nehèz màr vàltani.
  A magyar iskolarendszer magasan szinvonalasabb minden szempontbol.A magyar ismerosem hazakuldik a gyerekeiket gimnàziumba!!!!Es mi is gondolkozunk rajta

  1. Tegnap volta laboratorio di storie. Egy profi “versmondòlàny” jott,aki miniszìnhàz-bàbszìnhàz jelleggel,gyerekek bevonàsàval mesèlte el a sztorit,(ami a szervesen kapcsolòdik az ez èvi programma didattico-hoz,a 4 elemmel foglalkoznak aminek az alapjakènt egy “osi japàn mesèt hasznàlnak fel…..tavaly az 5 èrzèk volt napirenden….ezt csak azèrt ìrom le,mert szerencsère nagyon jòl àll a mi ovink a tobbihez kèpest,ahol van ,hogy csak rajzoltatjàk a gyereket,itt meg jon szakember,aki megfigyeli a gyerekek helyes tartàsàt,ceruzafogàsàt, meg egyebek.) DE ez a mesèlo bezsebelt gyerekenkènt 3 euròt. Azèrt viszont nem sajnàltam a pènzt,mert legalàbb szìnhàzas èlmènyben volt rèsze ès az idèn nem viszik oda oket,amit èn nagyon hiànyolok……èn kaposvàri vagyok,dolgoztam is a szìnhàzban,meg egyàltalàn M.o.-on a hasonlò korù gyerekeknek szìnhàzbèrlete van….itt meg a bèka feneke alatt vagyunk,M.o.-on meg csak kapkodjuk a fejunket hova menjunk ,melyik gyerekprogramot àldozzuk fel egy màsikèrt.ààààààh

 7. Nekem sincs gyerekem, de ezt nem akarom elhinni. Így más nagyon sok mindenen, ami eddig bosszantott, már nem csodálkozom.
  Még jó, hogy átvettük a felsőoktatásban a bolognai rendszert. (Amint láttam valamelyik nap, épp a pedagógus képzésben bukott meg először otthon.)

 8. Ez a rendszer tökéletes arra, hogy egy társadalmat hogyan lehet fokozatosan, módszeresen leépíteni, hogy a társadalmi rétegek mégjobban szétcsússzanak, eltávolodjanak nem csak anyagi értelemben, hanem szellemileg is.

 9. Egyébként én ezt nem értem, ha mindenki látja, -a tömegek- hogy ez így nincs rendben, akkor a jövő érdekében, a gyerekek érdekében miért nem szólalnak fel a szülők és a tanárok közösen? Több helyi kezdeményezéssel lehet hogy a felső vezetőkre is lehetne hatni. És ha az ember belegondol, elméletileg az utódok lennének azok, akik az ott maradt idősebb generációt eltartják majd. Miért kell megvárni azt, hogy a tehetségesebb fiatalok megelégelve a megnembecsülést tovább álljanak?

  1. hm, ezt en is mindig kerdezgettem magamtol az elejen: hogyha ennyire nem mukodik, ez meg ez, meg ez sem, akkor miert nem tuntetnek allandoan. A valasz az, hogy 1) tuntetnek, de senkti sem erdekel, 2) a pedagogusok a legnagyobb szakszervezeti mumusok, es meghalnanak, ha kivennek aloluk az elojogaikat. Nincs politikai ero (de szakszervezet sem), amely hozza merne nyulni egy ekkora tomegu szavazokoru embercsoporthoz ugy, hogy rontja a helyzetuket. Ebben az orszagban legalabbis. Es hat 3) – mi tortenik Mo-n az iskolaval e pillanatban??? Csinal valaki valamit, es ha csinal is, tud-e erdemben valtoztatni azon, ahova tart a dolog?? (most arrol nem beszelek, hogy a legtobb olasz ebben a rendszerben jart iskolaba, fel sem tunik neki, hogy lehetne ezt jobban csinalni)
   Sajnos ez a helyzet…

   1. Dehogynem..àllandòan tuntetnek a pedagogusok…havonta legalàbb egyszer otthon vannak a gyerekek mert scipero van..ès persze elòre nem mindig lehet tudni ròla, volt, hogy csak aznap reggel tudtam meg h nincs ovi…ugyhogy jott velem dolgozni (mèg szerencse h nem szòlnak a mhelyemen..). Ez az egèsz rendszer beteg ès abbòl kòvetkezòen a tanàrok nem motivàltak, nem èrdekli ket, hisz max 1 èvig vannak egy iskolàban (amig nem vàlnak “di ruolo” stàtuszuvà). Ha az iskolàk maguk alkalmaznàk a sajàt tanàraikat ès èv vègèn elkuldenèk azokat akiket nem szeretnek a gyerekek, szùlòk ill fòleg, akik nem teljesitenek megfelelòen, akkor tutira nem ilyen lenne a szinvonal. Sajnos amig tòrvènyi szinten nem vàltozik (ès kètlem h a kòzeljovoben vàltoztatnànak..) addig nincs remèny. Hiàba akad egy-egy lelkiismeretes tanàr ill minisztèriumi dolgozò (pl vàrosi szinten nàlunk vannak), amikor tv-ben van leìrva hogy melyik rangsorbòl kell a tanàrt kudenie akkor nem tehet màskèpp.
    A tanàrok pedig csak azt a minimumot hozzàk ki magukbòl ami a szerzòdèsukben le van ìrva, azt is felszìnesen. Gyerekeimmel elòfordult, h 5 tanàrbòl egy sem jott el az èv vègi vacsoràra, mert “a szerzòdès nem kòtelezte”…volt màs programja aznpa estère..vagy csak lusta volt…vagy pl nem voltak osztàlykiràndulàson (egy napos), mert a tanàrnak nem kòtelezò òket vinni, csak ha bevàllalja..igy az ovoda òsszes màs csoportja volt kiràndulni, a micsoportunk kivètelèvel..ès mèg mesèlhetnèk..

 10. Mi itt Padova kornyèkèn szerencsèsek vagyunk a szinhàzzal mert rengeteg a szinvonalas eloadàs megfietheto àron.Azt hittem ez màshol is igy van.

  Az ovihoz :
  mèg most mesèltèk hogy a helyi egyhàziban a havi dijon,a torna ès angol oràk dijàn kivul fizetni kell eszkozhasznàlatot rajfelszerelèsekre èvente 50 euro,plussz ami fura hogy ha a gyerekedet fèl 9 elott viszed be (8-kor nyitnak!)akkor havonta plussz 10 eurot kèrnek ràadàsnak.Es ha màshonnan viszik a gyereket azèrt is plussz 20 eurot kell fizetni.Ja ès hittanra konyvet vetetnek amibe szinezgetnek…
  Nekem az az èrzèsem mintha minden lehetsèges alkalmat megragadnànak hogy minnèl tobb pènzt kiszedjenek a szulokbol.
  Ez egy gyerekre is sok akinek ketto van az azèrt màr komoly havi kiadàst jelent

 11. hú, most kicsit rámijeszetettetek 🙂
  Viszont, ahogy látom, itt több, már kinn élő anyuka kommentelt, gyűlt össze 🙂
  Mi most fontolgatjuk a (vissza)költözést. (korábban már éltünk kinn ~3 évet)
  Viszont már van gyerek is, most 16 hónapos, mire mennénk, másfél éves lesz.
  Ha jól láttam, a következő szezon előtt már kicsi az esély állami bölcsibe adni (ha egyáltalán felveszik), és azt is, hogy vannak privátok, családi napközi szerűségek, amit viszont nem nagyon sikerült kitúrnom, hogy ezek milyen árban vannak?
  Tud ebben esetleg valaki segíteni? (nem tudom mennyire számít, de Treviso “megyébe” mennénk)

  1. megyetol fugg minden. De pl. Toszkanaban allami bolcsibe no way, nincs esely. Hacsak nem feketen dolgoztok mindketten, elvaltal, nincs hol laknod stb (tulzok, de kb igy van). Allami bolcsi kb 300 euro/ho. A privat 600-800 euro per ho (figyelem, delutan koran zarnak, tehat ha dolgozol, meg egy babysitter is kell melle). Elmeletileg, ha raszorult vagy, kaphatsz nemi tamogatast a lakhelyedtol (de ez a varostol fugg, mennyi penze van ra, hanyan kerik stb. Ha adnak, akkor az azt jelenti, hogy te kifizeted, es 6-10 honappal kesobb talan visszateritik).
   De mindenekelott a neten nezz utana, hogy a varosban, ahova mentek, mik a lehetosegek. Allitolag eszakon jobb a szolgaltatas.

   1. A feketèn valò dolgozàst nem èrtem: nàlunk (meg ha jòl tudom, àltalàban mindenhol) a szerzòdès tìpusàtòl fugg: ha vki alkalmazott, az jòval tòbb pontot èr (ès nagyobb az esèly a bejutàsra) mint pl a vàllalkozò, merthogy kotott a munkaideje mìg egy vàllalkozò vagy libera prof vagy precaria contratto a progetto elvileg nem dolgozik kotott m.idòvel, tehàt a gyereket is kònnyebben oldja meg. Hogy ez elèg messze van a valòsàgtòl, az màr màs kèrdès. Nàlunk pl azt is pontoztàk, hogy mennyi idòsek, hàny km-re laknak a nagyszùlòk, ill a szùlòk milyen messze dolgoznak. Mi mindketten 30 km-nèl messzebb dolgozunk a lakòhelyunktòl, egyik nagyszùlò 1100 km, a màsik 900 km ès igy èppen hogy bevettèk a gyerekeket. Az egyiknèl nem volt gond, a màsodik èppen hogy csak befèrt…ez is èvjàrattòl fugg, h mennyi a jelentkezò. De alapjàban vève, ahol az egyik szùlònek nincs àllàsa vagy van egy nyugdijas, kòros betegsèg nèlkùli nagyszùlò, annak gyakorlatilag nincs esèlye az àllami bòlcsibe bejutni (legalàbbis Toscana-ban, mi Empoliban vagyunk).

   2. A feketemunka azert ad eselyt, mert hivatalosan nincs, vagy keves a beveteled. Fi-ben pl. a precario-knak tobb pontot adnak, mert elmeletileg ok nem kiszamithato modon dolgoznak (ezt pont a szomszed serelmezte, akinek rendes munkaszerzodese van – orvos). A csalad beveteletol is fugg, hogy kapsz-e helyet, vagy sem. De itt farkastorvenyek vannak, tul sok a gyerek.

   3. Mi Coneglianoba mennénk, már néztem az állami bölcsit, láttam a pontrendszert, mi számít, mi nem. egyébként nagyjából 35ezres város és 120 hely van, tehát érezhetően nem egyszerű a bejutás, de ha nem próbálja meg az ember, biztos nem is fog bekerülni. Viszont ha jól értettem a leírást, akkor felvétel évente egyszer van, májusban kell beadni a következő szeptembertől való igényt. Év közben meg gondolom nemigen lehet bejutni, ha feltöltik év elején a helyeket.
    A mindkét szülő dolgozikkal valószínűleg nem lesz gond, max az kavarhat be, h a jelenlegi állás szerint én magyar cégnek Magyarországra fogok dolgozni (távmunkában). (ez mondjuk úgy általánosságban sem tudjuk, mennyire kavarhat be, most próbáljuk kideríteni, de nem egyszerű, mert nem ez az alapeset…)

    Ezért szeptemberig mindenképp fizetős megoldást kell keresnünk. én ha nem muszáj, nem akarnék bébiszittert vagy aupairt, mert a gyerekközösséget jobb helynek találom a gyerkőc számára. Listákat már találtam, hogy milyen privát bölcsik vannak, csak épp infót nem, mennyibe kerülnek, és így nehéz kalkulálni (pl ez is fontos kérdés lenne annak eldöntésére, megéri-e mozdulnunk)

    Meglátjuk. egyelőre pozitívban azaz a költözés mellett van a mérleg nyelve

   4. Szerintem irj a privat bolcsiknek, hatha valaszolnak. (En Riccionet ismerem, meg Firenzet, 600 euro alatt szoba sem jon egy privat bolcsi). Oda egybekent be lehet kerulni ev kozben is, ha van hely – es ismet az elejen vagyunk.
    Persze, mindenkepp meg kell probalni, es minel hamarabb a varolistas feliratkozast.

 12. Egyébként tök érdekes, h miközben inkább arról hallani, hogy kihalóban vannak az olaszok, bölcsi-ovinál azt írjátok, hogy sok a gyerek. De inkább csak kevés a hely, nem?

  1. De ha alul van becsulve a ferohelyek szama, akkor meg keves gyereknel is hiany lesz. Szoval igen, keves a hely. De neked, mint szulo, eppen mindegy, miert nem jut be a gyereked a bolcsibe (ami miatt nem fogsz tudni dolgozni, vagy a fizetesednel tobbet fogsz ellatasra kolteni).

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s