Infrastruktúra

Megszűnő megyék

Nagy forrongás van a mélyben, spórolási céllal hozzányúlnak a közigazgatási rendszer megyei szintjéhez.

Írtam már arról,  mennyire felesleges és drága a négyszintű közigazgatás, és mennyire inkompetens emberekkel van feltöltve. De most, végre – na nem megszüntetik ezt a szintet, hanem – csökkentik a megyék számát (összevonásokkal). Arról, hogy mely megyéket tervezték összevonni eredetileg,  info itt.

Toszkánát különösen mélyen érinti a dolog: 10 megyéből 6 meg fog szűnni. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy ott nem lesz lakossági szolgáltatás, hanem azt, hogy nem lesz mindenhol külön giunta (kormányzat, minden területért felelős vezetővel – assessore), azaz legalább ezen spórolni lehet majd.

Azért is nehéz lesz a megvalósítás, mert Toszkána az ún. campanilismo bölcsője, ami annyit jelent, hogy minden harangtoronyhoz (campanile) – értsd városkához – külön identitás tartozik, már a középkor óta. Ezért van történelmi ellentét Prato és Firenze között (a köztük levő nem egész 15 km. ellenére), és a középkori palio-k is ennek a városi identitásháborúnak a békés kifejezése.

Ami Toszkánában lesz ezek után: egy macroarea (Firenze, Prato, Pistoia összevonásával), egy tengerparti zóna (Massa-Carrara, Livorno, Lucca, Pisa), Arezzo és  a déli megyék, Grosseto-Siena.

Persze, nem lesz egyszerű az összevonás, a fent említett helyi közösségi öntudat miatt, mert a mai napon egy livornoi egyszerűen elképzelhetetlennek tartja, hogy egy pisai legyen a megyetársa, illetve lesz nagy háború a megyeszékhelyi rangért. Ennek szerencsére nem csak háborús hangnemben adtak hangot, hanem viccesen is.

Ilyen lesz a jövőbeni megyeleosztás:

Italian_regions_provinces

És ez a mai helyzet.

3 című bejegyzés “Megszűnő megyék” gondolatot, hozzászólást tartalmaz

 1. Igazából nekem volt részem Budapesten belelátni egy szociális osztály működésébe… rémes. Az összevonás egyébként akár jó is lehetne, ha megfelelő emberek ülnének az adott pozícióban és segítőkészek lennének az állampolgárok felé. Sokszor egy emberi gesztus nem csak érzelmileg tölti fel a másik embert, hanem akár anyagi szempontból is kifizetődő lehet számára.

 2. pont most (pár napja) voltam a “centro per l’mpiego”-ban és ott mondta a fickó, hogy jövőre már nem is lesz itt Cerviában ez az iroda, hanem Ravennába lehet/kell majd mennie mkinek, rendesen, időpontot egyeztetve.
  – egyrészt jó, mert megszűnnek majd sorok (?)
  -másrészt rémálom, mert eddig a cerviai iroda csak a comune-hez tartozóakat kellett hogy ellássa, és odeértél bringával is (vmint ugyanúgy lehetett időpontot kérni)

  Csak akkor lesz majd vicces ha az egyik irodából küldenek majd át a másikba másmilyen papírokért,pecsétekért,etc és ugye majd a megyeközpontból (jelen esetben ravenna) tutira nem lehet majd mindent elintézni, hiszen bizonyos irodák, és szolgáltatások miatt majd ugyancsak a comune szintre kell visszaúszni. és nem tudom nálatok hogy mennek a dolgok, de ha itt az egyik iroda hétfőn szerdán és pénteken van nyitva reggel, akkor a másik tutira csak kedden és csütörtök délután

  (és soha nem intézel el semmit “átólcettig” egyetlen irodában)

  1. persze alapvetoen rosszul vannak szervezve a sozlgaltatasok. De a megyek megszunese nem jelenti a szolgaltatasok osszevonasat, pl. pont a centro per l’impiego-ekat sem. Azt valami masert vonjak ossze…

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s