Étel - ital

Chianti-s rizottó

A héten nagyon nehéz témáink voltak, ezért most egy kis lazítás: a chianti-s rizottó.

Csak nemrégen találkoztam ezzel a dologgal (ha jól értem eléggé őszi recept), de nagyon ízlett.

Az alaprecept továbbra is a cukkinis rizottónál leírt recept, azaz:

Fogok egy hagymát, apróra vágom és kis olajon megdinsztelem. Amíg ez megy, addig egy edényben felteszek vizet és beledobok egy húsleveskockát, hogy felolvadjon. Namost én is jobban szeretem, ha van maradék húsleves, és azzal tudom majd felönteni a rizottót, de ez nem mindig van így. Viszont vannak már olyan tartósító- és ízfokozómentes kockák (pl. star), amelyek jó ízűek és valóban zöldségből vannak.

Amikor megvan a hagyma, mehet bele egy jó pohár rizs (két személyre). Fontos, hogy rizottó-rizs legyen, ezt általában a csomagoláson  feltüntetik. De egyéni, hogy ki mit szeret, valaki a nem összetapadó rizst kedveli, valaki meg a masszává fővő féléket. Mi a hosszabb szemű, kicsit kevésbé tapadóra szavazunk.

Szóval átkeverem a rizst a hagymás olajon, és mehet rá a chianti classico, másfél-két jó pohár. A  továbbiakban annyi leves (álleves:)) ami egy jó ujjnyival több, mint a rizs. Letakarom, és kb 15-16 perc alatt megfőzöm. Néha nem árt megkeverni, és ha kevés a lé, mehet bele még meleg leves. Igazi olasz háziasszonyok merőkanalanként adogatják hozzá percenként a melegen tartott levest, de én ennyire azért nem cifrázom.

El ne felejtsétek továbbá az apróra vágott friss rozmaringot (ültessetek, a a balkonon is elvan, és a hideget is bírja) hozzáadni a vége felé.

Utánanéztem, elméletileg mehetne bele apróra marcangolt friss kolbász is, de ahol én ettem, ott húsmentes volt és nagyon finom.

Reklámok

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s