Országjárás

San Miniato

Egy olvasó, Lessy tollából. Köszönjük! 🙂

“A hétvégén szűkebb hazádban, Toscanaban jártunk.

Ezt szeretném megosztani veletek, hátha valaki épp kirándulni készül, vagy valamilyen szabadságát tervezi.

Egészen pontosan San Miniato-ban, egy kis toszkán gyöngyszem városkában voltunk. Nem egy kimondott úti cél, de sok előnye van.

Íme a képek:

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

A mi apropónk a nemzeti fehér szarvasgomba vásár volt, amit hagyományosan november 3 hétvégéjén tartanak. Ez volt a második hétvége, tehát van még egy lehetőség – ha napos idő lesz, szerintem kihagyhatatlan :).

San Miniato egyébként „csak úgy” is nagyon szép. Kellemes utcácskák, terek, bárok és éttermek vannak szerte-széjjel. Persze a vásár azért más, mert a gasztronómia kedvelők mindent megtalálnak, ami szem-száj ingere, s az olasz föld megtermi. Voltak itt a szarvasgombavadászokon (ezt csak nézni szabad, mert 10 dkg 300 euró!) kívül pugliai olíva termelők, szicíliai halfeldolgozók, borászok, sörfőzdések, cukrászok, sajt készítők, szalámi készítő, hússütő standok az ország mindenrészéről… és biztos kihagytam valamit.

A város főtere mellett egy lépéssel van egy kedves használtruha kereskedés. Beléptem, és amit egyből megláttam, az a kalocsai mintás terítő és függöny volt.

Igen, a tulajdonos hölgy olasz, de több, mint 8 évet élt Magyarországon, Szabadszálláson és nagyon örült nekem, magyarnak. 🙂 (remekül beszél magyarul, kezdő olaszosoknak is ajánlott hely)

A szállásunk egy „agriturismo”-ban volt. Épp az olíva szüret kellős közepére érkeztünk, szorgalmasan folyt a munka, s a vacsorához már a tulajdonosok saját újolaját szolgálták fel. Ahogy mondtad, egész más, mint amihez a mezei háziasszony szokva van, főleg, ha nem is olasz. 🙂 Nekem nagyon ízlett – csak úgy a sótlan toszkán kenyérrel, sőt egy-két cseppet a kezemre is kentem.

San Miniatonak van még egy jó tulajdonsága: Firenze, Pisa, Siena, Lucca majd épp egyenlő alig 30-40 km-es távolságban van. Odamenet Pisában, visszafelé Luccában (igaz itt csak egy nagy levegőre) álltunk meg. Firenzébe is elindultunk, de kocsival bejutni egyszerű képtelenségnek tűnt, így alig érintve a várost visszafordultunk. Késő délután volt, mire elértük volna a történelmi belvárost, már semmi néznivalót nem lehetett volna találni. Sajnálom, mert 20 éve voltam ott, jó lett volna feleleveníteni néhány emléket. Az vígasztal, hogy Firenzére több idő kell, egyszer majd célirányosan csak ezért a városért megyünk.

Lucca majdnem dettó, kicsiben… 🙂

Leírom az „agriturismo” nevét, elérhetőségét, hátha valakit érdekel:

Corniano Vacanze –  Apartmanok vannak, konyhával – ha valaki nem akar a szálló éttermében reggelizni, vacsorázni, ebédelni, – nagyon szépen berendezett szobákkal. Minden helységben van légkondi, ami nyáron nem lehet rossz, most ősszel viszont a fűtést biztosította. A miénk pótágyazható volt, igaz TV nincs, csak lenn az étkezőben, de nekem nem hiányzott. A mi szobánkhoz egy ici-pici, zuhanyzós fürdő-WC tartozott. A konyhája jó toszkán jellegű, finom toszkán borokat kóstoltatnak – ha valaki épp fogyókúrázik menjen máshová! J -, a személyzet kedves. Kutya – gyáva Pippo -, és 3 nagyon szelíd, emberekhez szokott, simogatnivaló macska van.  Csak ha valaki gyerekkel menne… Nyáron egy nagy kivilágított medencében lehet hűsölni. A környék magával ragadó, a várostól 5-7 km, szőlő és olíva ültetvények a dombokon körös-körül. Csönd, nyugalom mindenfelé.

Cím: Via Conrniano, 7/9 San Miniato (PI)

Tel: +39 0571 408086; 571 931081

Fax: +39 0571 408130

www.cornianovacanze.it

e-mail: info@cornianovacanze.it

A tulajdonos asszonyt Silviának hívják.

Nagyon nagy szeretettel ajánlom mindenkinek. Nekünk nagyon bejött, azt hiszem megér egy kis „reklámot”.

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s