Étel - ital

Radicchio

Màr többször is szóba jött a radicchio a blogon, azért is, mert télen az egyik leggyakrabban előforduló salátaféle (és egészséges, színes stb stb).

Több fajtája is van, a hosszúkás (édesebb), és a kerekebb (kesernyésebb) az alapvető, de a kései trevisoi – apróbb, “fent bekanyarodó” levelekkel, nagyon keserű – is elő szokott fordulni.

Saláta persze alapvetően, meg pinzimonio, de ha valakinek nem ízlik annyira nyersen a kesernyés íze, akkor lehet főzni is.

Például lasagnénak, rizottónak készíteni.

És a legújabb őrületem, a grillezett radicchio (a hétvégén csak háromszor ettem…). Ami persze nem igazán grillezett, mert sütőben készül, de köretnek nagyon finom (szokták rendesen grillezni is, pl. kerti sütögetésnél).

Így kell elkészíteni a radicchiot: leszedem a külső leveleit, és levágom a tövét (kb 3 cm-en). Marad egy halom levél, amit jól megmosok, kicsorgatom belőle a vizet, félbevágom és lerakom egy tepsibe. Olajjal megloccsantom, enyhén megsózom (de enyhén, mert összesül és akkor a só felerősödik benne). Aztán mehet a sütőbe (160-170 fok) egy félórára.

A sütés előtti állapota ilyen:

Reklámok

10 thoughts on “Radicchio”

  1. Nna ,akkor figyeljètek az èn “receptemet”: 2 datolyaszilva (cachi) hùsa egy marèk radicchio-val osszeturmixolva. Hmmmm!!!!!

  2. off topic

    index.hu/belfold/2012/10/17/most_mar_le_is_all_a_gyulai_huskombinat/
    Vérzik a kis viharsarki szívem a gyulai kenőmájasért
    (el se akarom hinni, h megszűnik)

      1. konkrétan Gyula-Békéscsaba.. 🙂
        egyszerűen hihetetlen, h megszűnik a gyulai húskombinát.. mármint “fizikailag” képtelen vagyok elhinni… úgyértem, milyen már az, hogy ezentúl nem lesz gyulai kenőmájas, meg gyulai kolbász?? az eszem megáll

  3. én szoktam grillezni is simán a radicchiot. Van grillserpenyőm, arra dobom rá, meggrillezek annyit, amennyi egy tálon elfér, és erre teszem aztán a grillezett padlizsánt, meg a cukkinit, meg a gombát. És minden réteget megkenek fokhagymás, chilis, sós, petrezselymes olivaolajjal. Finom 🙂 Kicsit nyilván macerásabb, mint sütőben 🙂

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s