Étel - ital

Gorgonzola

Megosztó sajt a gorgonzola, főleg magyaroknak, akik nincsenek hozzászokva az erős ízű sajtokhoz.

Én nagyon szeretem és sok formában használom is.

De kezdjük az elején: a hasonló nevű piemontei (Milánó környéke) településről (és környékéről) származik, penészes sajt, több változatban kapható. Van a dolce, enyhébb ízű és lágyabb, valamint piccante erősebb ízzel, keményebb/sűrűbb állaggal.

Mivel remekül olvad, sok ételben felhasználható.

Főzés nélkül természetesen magában, kenyérrel, dióval, körtével tálalható – friss kenyérrel egy friss gorgonzola dolce adag, mennyei…

Én salátára is szoktam kisebb darabokat tenni belőle, nagyon finom.

Használhatjuk továbbá rizottóhoz: elkészítjük az alapreceptet – zöldség nélkül, és amikor már puha a rizs, hozzákeverünk gorgonzoladarabokat. Éppen csak addig főzzük, míg elolvad és jól elkeveredik a rizzsel. Ha radicchio-s rizottót készítünk, arra is lehet az utolsó percben gorgonzolát tenni.

A pasta sem ússza meg: sokféle variációban találkozhat a gorgonzolával. Alaprecept a gorgonzolás gnocchi, de rövid tésztához (penne, farfalle) is összemelegíthetünk némi vajat egy adag gorgonzolával, és ha dió darabokat is dobunk hozzá, nagyon finom lesz.

A négysajtos dolgoknál is a gorgonzola az egyik sajt (pizza, tészta, rizottó).

És persze a sós torták kedvelt alapanyaga: veszünk egy adag tésztát (leveles vagy sima gyúrt), erre réteszünk gorgonzoladarabokat, diót és esetleg körtét. Az egész megy a forró (200  fok) sütőbe, és kész is (pontos recept itt).

Advertisements

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s