Vállalkozó - nõk

Vállalkozás

Már írtam többször is arról, hogy hogyan lehet Olaszországban vállalkozni, de íme most még néhány konkrét  – pénzügyi – információ a témához.

Az eddigiek még most is érvényesek: alapvető információk, munka partita IVA-val (ez utóbbi azért is, hogy tudd, miről van szó, és itt kell-e vállalkozást nyitnod).  

A partita IVA nagyjából a magyar egyéni vállalkozónak felel meg, de nem teljes egészében lehet megfeleltetni a két ország vállalkozói formáit.

A partita iva-val kiszámlázott összegek nagyjából 1/3-a megy adóra, és még valamennyi járulékokra.

A járulékokkal kapcsolatosan két dolgot jegyeznék meg: nem sok gyűlik a nyugdíjra, ezért nem árt, ha magad is takarékoskodsz vagy más formában is van bevételed.

És a maternitá egy éve már a vállalkozónőknek is jár (addig nem járt).

A commercialista, azaz a könyvelő ára változó, nekem Firenzében egy olcsóbb könyvelőm van, aki havi kb. 60 euróért foglalkozik a dolgaimmal, de ezen felül az éves adóbevallásért még 180-200 eurót elkér.

Az adót nem azonnal fizeti az ember, hanem az év végén (novemberben) egy előleget kell befizetnie az adott évi bevételei után, és következő évben (júliusban) a maradékot.

Az első év elég megterhelő, mert ekkor még nem volt előleg az előző évben, és néhány dolgot külön felszámolnak, ezért nagyjából a bevételeid felét leadózod (plusz hozzátészed a könyvelő árát, a nettó kereseted kevesebb lesz, mint a bevételeid 50%-a).

Az adóalapból le lehet vonni dolgokat, pl. a székhelyed költségeit (ha ugyanaz, mint a lakhelyed, nem a teljes költségeket), lakbér egy részét, és a vállalkozáshoz kapcsolódó költségeket (reklám, szórólap, stb stb).

Fontos még tudni, hogy ha a család bevételei nagyobb részben vállalkozásból jönnek, a családi pótlék nem jár (vagy csökken). Ezt pontosan a könyvelő tudja megmondani.

13 című bejegyzés “Vállalkozás” gondolatot, hozzászólást tartalmaz

 1. Mi csatázunk a könyvelőnkkel – aki évek óta foglalkozik a bár ügyeivel -, mert tavaly annyi hibát csinált, hogy a párom nem győzte javítani. Így úgy döntött ebben az évben ő csinálja, s a könyvelő csak nézze át. Erre persze az egész könyvelési díjat akarja…

  Ja, és csak egy érdekesség:
  az INPS-nél eltűnt egy egész éves anyag, ami a párom nyugdíjába beszámítana. Nem találják. 20 éve történt, és állítják (MOST!), hogy nincs befizetve semmi. Mutassuk be (MOST!) a bizonyítékot, hogy nem így van.
  A páromnak szerencsére minden dokumentuma megvan, csak elő kellett ásni a garázsból. bevitte – számlák, befizetés igazoló papírok, ajánlott küldemények kézhezvételét igazoló szelvények, stb. -, és az ügyintéző Tündibündi asztalára öntötte.
  Na, ez nem elég, most kérjünk igazolást a kamarától, Milánóból is.

  Tanulság: mindet 10-szer ellenőrizni kell, és SEMMIT sem szabad kidobni, akkor se, ha már eltelt a törvény által a megőrzésre előírt idő.
  (Mo. dettó, de ez egy másik történet.)

  1. Igen, igen. Mindent tegyetek el!!!! Es figyeljetek arra, hogy mindenrol legyen dokumentumotok. Pl. akiknek en contratto a progetto-val dolgozom, eloszeretettel “elfelejtik” odaadni a buste paga-t, a kifizeteseket igazolando… En persze mindig kerem, sot, megyek es nyomtatom magamnak…

   1. Sot, most elmeselem, mi tortent velem nemregiben: en az alap munkamban contratto a progetto-val dolgozom, sokkal. Azaz minden egyes tevekenysegre keszitenek egy contrattot. Ezeket elso menetben be kell jelenteni a centro per l’impiergonak, mert addig nem is ervenyes a dolog, amig ez nincsen lejelentve (minden kesobbi befizetes alapja, a nyilvantartas alapja). Mivel ideerkezesemkor masfel evet az adminisztracioban dolgoztam, pontosan tudom, mit kell csinalni, azt hol tartjuk nyilvan stb. Nemregiben kerestem valamit, es bementem a centro per l’impiego-s jelentesek listajaba, ahol dobbenten vettem eszre, hogy a sajat cegem az en 6 contrattombol (ami eppen aktualis volt) 5-ot nem, vagy kesve, vagy alacsonyabb erteken jelentett le. Azonnal irtam mailt (hogy legyen nyoma) az illetekes (egyebkent testa di cazzo) kolleganonek, copyban a fonoknek, azt kerdezven, hogy lehetseges ez.
    Mire mit valaszolt az, aki nem vegezte a dolgat es aki miatt tobb szempontbol hatrany erhet engem? Hogy en ne nezegessem az o listaikat, mert a privacy miatt nem lehet.
    Nagyon bedurrant az agyam, es azonnal irtam meg egy mailt, hogy nem nezegetem, de akkor tetelesen adjon valaszt arra, mi a helyzet minden egyes szerzodesem hivatalossa tetelevel, es milyen hatrany erhet az elmulasztott bejelentesekbol (elkepzelem, hogy 30 ev mulva hogy fogom bizonyitani, hogy en dolgoztam ugyan, csak nem vagy nem idoben lett lejelentve…).
    Illetve: innentol kezdve, miert bizzak meg abban, hogy a szerzodeseimet lejelentik (es eddig mindegyiket lejelentettek), es helyen kezelik?
    Vagy minden egyes alkalommal privat mailben kell errol informaciot kernem?
    Ez utobbira a mai napig nincs valasz.
    A fonok magasrol tesz ra, meg arra sem meltatott, hogy valaszoljon valamit.
    Namost: ez az a ceg, ahol allandoan dolgozom. Es meg ok sem kepesek arra, hogy odafigyeljenek es jol vegezzek a munkajukat. (Nyilvan tojnak ra, hogy annak idejen lesz-e nyugdijam…)
    Valamint en tudom, mit kell keresni, hova nyuljak, ha valami gyanus, mit kellene csinalniuk, de valaki, aki nem jartas ebben, valaha rajott volna, hogy pl. nem fizetik utana a jarulekokat???
    Es egyaltalan, nem lehet megbizni abban, hogy ebben az orszagban valaki normalisan vegzi a munkajat?

 2. Gabi, a kérdésem csak az, hogy milyen “privacy”, amikor te a saját dolgaidat ellenőrzöd?

  Egyébként ez nem csak azért lehetséges, mert nem végzik rendesen a munkájukat – a jó meleg irodában általában az adófizetők pénzén
  🙂 – hanem, mert kb. te meg az én párom vagytok, akik utána néznek. De inkább csak te, mert ha a párom nyugdíjából nem hiányzik az az egy év, valószínűleg ő sem néz utána….
  Egyébként nem egy nagy összeg, 80 euró havonta…. Ugye, ugye… “csak” 960 euró évente, és ezzel most 4 éve késnek…
  Azaz az állam lóg 3840 euróval – a kamatait nem számolom, mert úgyis felesleges.

  Kíváncsi lennék, hogy ha ezt az összeget nem fizetnénk be adó formájában, akkor azonnal sírna-e a szájuk? Vagy ott is hasonló melegedő semmittevők ülnek? (Mert akkor tök fölösleges ez a választási, meg kormányválságosdi cirkusz, mindegy, ki kormányoz, a bevétel nem fog nőni…)
  Vagy szerintetek mi van???

  Egyébként még egy apróság:
  kb. 2 éve kaptunk egy felszólítást, hogy azonnal fizessünk 3000 euró büntetést, mert a nyilvántartásuk szerint 5 éve a párom valamit nem jelentett be az alkalmazottja után. (Ne kérdezzétek mit, nem értettem az egész dolgot.) Erre a párom fogta az egyik vastag dossziét, kikereste az adott évet, aztán hozzá kereste az adott évben a vonatkozó törvényt. Abban az évben nem kellett a hiányolt valamit bejelenteni!
  Bevitte a kis Tündibündihez, és nyomatékosan megkérte, hogy szálljanak le rólunk a követeléseikkel, mert ha még egy felszólítás jön, bepereli az egész kócerájt – kezdve vele egészen a fővezérig.
  Azóta csend van. De ez nem jelent semmit.

  Tehát ha vállalkozol, tudjad a törvényeket is!

  1. A privacy arra vonatkozott, hogy a listaban termeszetesen nem csak a sajat szerzodeseimet lattam, hanem masoket is. Amit egyebkent siman magamtol fel tudok sorolni,m ert pontosan ismerem a kollegak projekjeit es azokat, akik szerzodessel bedolgoznak hozzank.
   De nyilvanvaloan a privacy volt az elterelo hadmuvelet, hogy nehogy valaszolni kelljen es elismerni a hibajat.
   Ja es ezek a kollegak nem kozalkalmazottak, konkretan azokbol a projektekbol jon a fizetesuk, amiket mi hozunk es megvalositunk. Privat ceg vagyunk, projektekbol elunk. Azert fizetjuk oket, mert mar olyan sok a projekt, hogy a projektmenedzserek nem tudnak az adminisztrativ oldalat is csinalni (adok, jarulekok, konyveles stb stb).
   Szoval kepzeld el, hogy ez van a provat cegnel, mi lehet az allamnal???????????
   Ja, erre is van egy jo peldam: tavaly a firenzei birosag megkeresett, hogy tudnek-e tolmacsolni nekik egy nappal kesobb – egy szombati napon. MOndtam, hogy ok, nem gond. Masnap kb 3 orat dolgoztam, amiert eleve minimalis fizetseg jart volna, 50 euro korul. De nem baj, inkabb kivancsisagbol csinaltam.
   Azt az 50 eurot azota (tobb, mint egy eve) nem fizettek ki!!!!!!!!!!!!!!! Es higyjetek el, nincs kedvem reklamalni, 50 euroert..

 3. Még valami az eszembe jutott, de ez már tényleg nevetséges…. 🙂
  hozzánk minden évben négyszer jön a finanziaria ellenőrizni. De nem azért mert hibát keresnek! Hanem mert idehozzák az újoncokat gyakorlatra…. Nem is tagadják. Persze ettől még mindent rendesen – kicsit túl rendesen – átnéznek.
  Az oktatókat már az utca másik oldaláról felismerem civilben is. 🙂

  1. ez a Tundibundi nagggyon jò!!! 😀
   8 èvig fizettettetek velunk-korzetisekkel IRAP-ot — IRAP (Imposta Regionale sulle Attività Produttive–namàrmost az egyik kollègàm nagyonokos commercialista-ja azt mondta: mi nem vagyunk se attività produttive, se organizzate…..(azèrt, mert a PC-t is a Sanità kèri/kotelez minket az adatbàzis ès a farmacoeconomia szàmontartàsa vègett, nem mi akarjuk hasznàlni..) –ezèrt a TARhoz fellebbeztek, megnyertèk. Na most: uccu:mindenki fellebbezett visszakèrni az àllamtòl=Regione-tòl a pènzt:nekem 17 ezer euroval(!!!) tartoznak–szerintetek mikor fogom làtni???
   Azok a kollegàk jàrtak jòl, akik nem fizettek eddig sem vàllalva a kovetkezmènyeket!! ès van pofàja a konyvelonek minden èvben alàìrattatni, hogy juszt se fizetem…na neeeeeeeee

   1. Hoppa, ezt jo lenne pedig visszakapni…
    De az itteni adohivataltol valamit visszakapni, az a lehetetlen kategoria. Amikro elmeseltem, hogy otthon az APEH visszaadta a tulfizetest a kovetkezo ev elejen (nekem tobbszor megesett), akkor hatalmasra kerekedo szemekkel csodaltak az olaszok.
    Az itteni “apeh” legfeljebb a tobbi befizetesekre betudja a nala felhalmozodott visszafizetnivalot. De hat miert is ok hasznaljak az en penzem honapokig, evekig????

   2. nem tudsz atmenni a kollegad nagyon okos konyvelojehez? hatha kevesebbe is kerul :)))

   3. ….lenne miből kipótolni a karácsonyi bevásárláshoz a pénzt…. 🙂 vazze 17 lepedő nem kevés, hogy rohadna le a bőr a képükről! Na, most már értem, miért olyan nagy itt is az adó- és járulékfizetési kedv!
    (Egyébként utána néztünk, ha nem fizeted be az adót időben, 10% a bünti… ha észreveszik.. de ezt a mi helyes könyvelőnk se mondta! “Mer’ fizessé, oszt jó’van!”)
    Szerintem kéne egy jó ügyvéd… vagy nincs itt valami kamara? Vagy ott is csak melegedők vannak?

    A Tündibündi egy öreg producerem mondása… tehát sajna nem saját, de szerintem ideillik… (testa di cazzo, csak öreg úriember módjára 🙂 )

 4. Egy kerdes csak,bocsanat nem olvastam el a fentebb leirtakat,ivan-e valaki,akit erdekelne komolyan olasz borok behozatala Magyarorszagra?Otlet,ami mukodhetne.Viszont kizarolag komoly egyuttmukodot keresnek.
  Koszonom

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s