Ügyintézés

Ha Olaszországban dolgozol, figyelj oda nagyon…

Ezt kommentben írtam, de kiteszem bejegyzésként is, mert érdekes lehet.

Mi történt velem nemrégiben: én az alap munkámban contratto a progetto-val dolgozom, sokkal. Azaz minden egyes tevékenysegre készítenek egy contratto-t. Ezeket első menetben be kell jelenteni a centro per l’impiego-nak, mert addig nem is érvenyes a dolog, amíg ez nincsen lejelentve (minden későbbi járulék-befizetés alapja, a nyilvántartas alapja).

Mivel ideérkezésemkor másfél évet az adminisztrációban dolgoztam, pontosan tudom, mit kell csinalni, azt hol tartjuk nyilvan stb. Ráadásul projekteket menedzselek, és ezekben én írom a szerződéseket, amelyeket le kell jelenteni az adminisztrációnak, hogy ők lejelentsék a centro per l’impiegonak.

Nemrégiben kerestem valamit, és bementem a cégünk centro per l’impiego-s jelentés-listájába, ahol döbbenten vettem észre, hogy a saját cégem az én aktuális 6 contratto-mból  5-öt nem, vagy késve, vagy alacsonyabb értéken jelentett le.

Azonnal írtam mailt (hogy legyen nyoma) az illetékes (egyébkent testa di c..zo) kolléganőnek, copyban a főnöknek, azt kérdezvén, hogy lehetséges ez.
Mire mit válaszolt az, aki nem végezte a dolgát és aki miatt több szempontból hátrány érhet engem? Hogy én ne nézegessem az ő listáikat, mert a privacy miatt nem lehet.

A privacy arra vonatkozott, hogy a listában természetesen nem csak a saját szerződéseimet láttam, hanem másokét is. Amit egyébként simán magamtól fel tudok sorolni, mert pontosan ismerem a kollégák projekjeit és azokat, akik szerződéssel bedolgoznak hozzánk.
De nyilvánvalóan a privacy volt az elterelő hadművelet, hogy nehogy válaszolni kelljen és elismerni a hibát.

Mivel nagyon bedurrant az agyam, azonnal írtam még egy mailt, hogy nem nézegetem, de akkor tételesen adjon választ arra, mi a helyzet minden egyes szerződésem hivatalossá tételével, és milyen hátrány érhet az elmulasztott bejelentésekből (elképzelem, hogy 30 év múlva hogy fogom bizonyítani, hogy én dolgoztam ugyan, csak nem vagy nem időben lett lejelentve…).
Illetve: innentől kezdve miért bízzak meg abban, hogy a szerződéseimet lejelentik (és eddig mindegyiket lejelentették), es helyén kezelik?
Vagy minden egyes alkalommal privát mailben kell erről informaciót kérnem?
Ez utóbbira a mai napig nincs válasz.
A főnök magasról tesz ré, még arra sem méltatott, hogy válaszoljon valamit.
Namost: ez az a cég, ahol állandóan dolgozom. És meg ők sem képesek arra, hogy odafigyeljenek és jól végezzék a munkájukat. (Nyilvan tojnak rá, hogy annak idején lesz-e nyugdíjam…)

Ja, és ezek a kollégák nem közalkalmazottak, konkrétan azokbol a projektekből jön a fizetésük, amiket mi (én is) hozunk es megvalósítunk (azaz mi tartjuk el őket egészen konkrétan). Privát cég vagyunk, projektekből élünk. Azért fizetjük őket, mert már olyan sok a projekt, hogy a projektmenedzserek nem tudják az adminisztratív oldalat is csinálni (adók, járulékok, könyvelés stb stb).

Ha ez van a privat cégnél, mi lehet az államnál???????????
Valamint én tudom, mit kell keresni, hova nyúljak, ha valami gyanús, mit kellene csinálniuk, de valaki, aki nem jártas ebben, valaha rajött volna, hogy pl. nem fizetik utána a járulékokat???
És egyáltalan, nem lehet megbízni abban, hogy ebben az országban valaki normálisan végzi a munkáját?

9 című bejegyzés “Ha Olaszországban dolgozol, figyelj oda nagyon…” gondolatot, hozzászólást tartalmaz

 1. “És egyáltalan, nem lehet megbízni abban, hogy ebben az országban valaki normálisan végzi a munkáját?”
  -nem
  :-/

  nekem pl pont ma mondta a kolleganőm, hogy a szállodalánc egy másik szállodájánál (nem ahol mi vagyunk) most vették észre az éves zárás és “bilancia” közben, hogy az összes (AZ ÖSSZES!) ottdolgozónak, az egész szezonban lemaradt a busta paga-ból a 13. 14. havi “járulék” vagy mi…
  mert ugye van egy ‘studio’ akik meg vannak bízva azzalh megcsináljanak a bustapagatól kezdve a cud-ig mindent.. és most ezt pl jól elqrták..
  és most emiatt az összes többit (a többi szálloda minden dolgozói iratait) is át kell újra 2x nyálazni..

  mondjuk eleve nem az van a busta paga-n mint amennyi a fizum
  mondjuk eleve nem annyi óraszám van a busta paga-n mint amennyit dolgozok
  mondjuk tfr sincs minden szerződészárásnál
  mondjuk túlóra sincs fizetve/feltűntetve (csak max -jóesetben- visszaszolgáltatva)

  aahhhj és még sorolhatnám

  1. Kedves BeregeLanka,
   ez az első nap, amikor a két év alatt magamban hálát adok azért mert a párom a főnököm. Azt hittem, nem egy jó felállás, de most látom, nem is annyira rossz…. 🙂

   1. és én még úgy átlagban nézve jó helyzetben vagyok… van munkám, jó fizetésem, és jól kijövök főnökséggel, kollegákkal, plusz a meló 8 percre van kocsival a háztól…

   2. … és ha valami a hivataloknál vagy a könyvelőnél valami nem lenne rendben, akkor ő veszekszik, nem nekem kell…. 🙂 Igen ez ebben az országban megfizethetetlen.

  2. A masik ez a commercialista (studio di commercialista) kerdese: az en ertelmezesem szerint, es minden normalis orszagban azert fizeted a konyvelot, hogy o keszitse a konyvelest es vallalja a felelosseget azert, amit kiad a kezebol.
   Ez persze nem normalis orszag. A cegnek, ahol dolgozom, is volt olyan konyveloje par eve, aki hatalmas bakikat vetett, erre evekkel kesobb rajott a ceg, de NEM LEHETETT FELJELENTENI oket!! Mert mi ugymond buntarsak vagyunk azert, mert nem szoltunk, hogy mi tortenik.
   De konyorgom, ha rengeteg penzt odaadunk a konyvelonek azert, mert mi nem ertunk hozza, miert mi lennenk a felelosek erte? Pl. hogy nem jelenti idoben, mit kell es hova befizetni, stb stb.
   En a sajatkonyvelommnel is probalom ugy tartani a kapcsolatot, hogy tudjam, mi tortenik. De ha megfeszulok sem tudom, hogy pontosan mi a szabaly, mennyit mikor es hova kell fizetni. Ezert fizetek neki, hogy mondja, szamolja ki, tartsa rendben stb. Orulet…

 2. Ez a magyarországi cégemmel is megtörtént… a könyvelőnk nem magyarázta el rendesen, mi az a házipénztár… most, hogy eljöttem s a cég székhelyét át kellett helyezni, másik könyvelőt kerestünk. Na, ő azonnal látta, hogy baj van… alig győzzük rendbe tenni. A régi könyvelő csak annyit mondott, amikor rákérdeztem, miért nem szólt: erre mindenki sz@rik…
  Mossa a kezét 🙂 Köszi!

 3. Az egyik baràtnom (aki itt èl)otthoni cèguk konkrètan bukott a konyvelo felelotlensège miatt mivel kèsve adta be az adohivatalba az iratokat mire èszbekaptak elàrverezèsnèl tartottak ès nem lehetett felelossègre vonni a konyvelot.Szoval otthon se rozsàsabb a helyzet szerintem

  1. Be kell perelni a könyvelőt. Tudom, pénz meg idő, de ez a legkevesebb… Ja, és nem elfelejteni elmondani az esetet fűnek-fának. 🙂
   Igazság szerint kellene lennie biztosításának ilyen esetekre….

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s