Mindennapok

Politika

Ilyen egyszerű kis témával rögtön az év elején…. de mivel nemrég írtam arról, mi várható idén a politikában, érdemes végignézni, hogy állunk most. Annyit mondhatok in anteprima, hogy pont mindennek az ellenkezője van ma, mint amit pár hete-hónapja még hinni lehetett. Ennyit a kiszámíthatóságról 🙂

Tehát előrehozott választások lesznek, februárban. Mivel a politikába ismét visszatért Berlusconi (még jó, hogy végleg visszavonult két hónapja) azt gondolta célszerűnek, hogy kihátráljon a szakértői kormány mögül, annál is inkább, mert ugyan vesztésre áll a felmérések szerint, de a visszatérése okozta meglepetést gondolta kihasználni a választásokra.

Na tehát azzal, hogy elveszett a parlamenti támogatása, Monti lemondott. Gondolkoztak, méregettek, majd a köztársasági elnök kiírta a választásokat, ahogy az feladata volt.

Monti kicsit lebegtette, indul, nem indul, de aztán elszánta magát.

Most tekintsünk el attól, hogy elég nehéz elmagyarázni, hogy ha valaki hónapokig azt magyarázza, hogy nem fog indulni, miért indul mégis a választásokon. De mondjuk ez manapság nem elvárás a politikusokkal szemben, mármint, hogy szavahihetők legyenek. Az egyik visszavonul végleg, majd visszatér. A másik csak erre a ciklusra vállalja, majd mégis a következőre is.  És most abba már nem is mennék bele, hogy 4-5 éve ki kivel volt koalícióban, és most kihez húz – “szerencsére” a választók emlékezete nagyon rövid. Meg persze baromira unják, hogy ugyanazok grasszálnak a politkai színpadon év(tized)ek óta, és az istennek nem lehet ezeket onnan kirobbantani.

Na de, azért Monti magára  húzott pár hendikepes helyzetet.

Nehéz lesz hitelesen képviselni az adócsökkentést, amikor az elmúlt egy év az adóemelésről szólt. Márpedig ember nem szavaz egy adóemelő kormányra. Mármint persze teljesen hipokrita a választó: ha valaki őszintén megmondja, hogy nagy szarban vagyunk és muszáj ezért áldozatot hozni, arra nem szavaz. Ha valaki nyilvánvalóan hazudik minderről, arra szavazunk, aztán majd sápítozunk, amikor megválasztott képviselőként mégis népszerűtlen intézkedéseket hoz.

De a ma reggel hírekben két dolog is megütötte a fülemet. Egyik hogy most úgy tűnik, a kampány fő pontja az IMU (az ingatlanadó). Namost menjenek a jó fenébe, amikor 30 %-os munkanélküliség van a fiatalok körében, ilyen mértékű adóelkerülés, rossz minőségű oktatás, drága “ingyenes” orvosi ellátás, meg maffia, és dolgozó tömegek jogok nélkül, na ebben a helyzetben az a legnagyobb gond, hogy éves szinten 100-200 eurót kell kifizetni egy már saját tulajdonú lakásért???? (miközben, aki bérel, az havonta sokszáz eurót kiszór az ablakon. Mert estleg nem adnak neki hitelt a bankok, mert nincs rendes munkaszerződése, bár a lelkét is kidolgozza…).

Ismét a lényegtelen, hülye kérdések uralják a kampányt.

Nyilván azért is, mert a sajtó tudatlan munkatársai felkaptak egy tegnapi hírt, miszerint egy EU-s jelentés szerint az IMU egyenlőtlenséghez vezet. Csak este kiderült, hogy az a 2006-os helyzetről szól, és nem pont ezt mondja. Ja, hogy senki sajtómunkás nem vette a fáradtságot, hogy elolvassa, amiről írt, ugyanmár, szokásos sajtómunkás igénytelenség.

És a másik, ami nekem nagyon problémásnak tűnik: Monti megnevezett pár jelöltet a listájáról. Többek közt egy olimpiai bajnok vívónőt. Na persze jól hangzik és népszerű, de könyörgöm, egy huszonéves, eddigi életét nagyrészt edzéssel töltő ember hogy a fenébe tudhat eleget bármi olyan rendszerszintű dologról, amit rá akarnak bízni (legyen az akár sport is)!? Ahhoz, hogy valaki minsizter legyen, ideális esetben kéne, hogy értsen – de mélyen és rendszerszinten – az adott dologhoz, és mondjuk legyen ismerete, de még jobb, ha tapasztalata arról, hogyan működik a közigazgatás. Aki soha életében még csak nem is dolgozott “hagyományos” munkahelyen, mert eddig a sportból élt, mit tudhat minderről?

És ezt az embert javasolja egy komoly jelölt?

Egyelőre ennyi lenne a problémám, de gyanítom, nem fog itt megállni a dolog… Sajnos.

 

 

15 című bejegyzés “Politika” gondolatot, hozzászólást tartalmaz

 1. A problémák még csak eztán jönnek majd 🙂
  Helytálló helyzetleírás, lényegbe- és húsbavágó. Várom a folytatást.

 2. Szia Gabi,

  ez az IMU dolog azért nem egészen így néz ki, bár lehet, hogy annak, aki rendesen dolgozik – mint Te és a párod – és mégsem kap hitelt ilyennek tűnik.
  Mert ti béreltek. (Gondolom a kedves tulaj belekalkulálja az IMU-t is)
  Nekünk sajátunk van. 😦 Egy kis városban.
  A párom volt olyan hülye – ő mondja így! – és annak idején hitelre vett egyet. Adózott pénzből, és persze megfizette rá az összes itteni akkori adót , járulékot miegymást is. Most fizeti a hitelt. Meg az IMU-t. Ok, itt nem olyan rettenetes, de azért másra is el tudnánk költeni.
  Azt tudom, hogy az anyja – aki annak idején Milánó külvárosában, ahol se metró, se éjjeli tömegközlekedés – vett egy lyukat (adózott pénzből, bla-bla-bla) most 500 eurót fizet IMU-ként. Ez havi majd 42 euró… A havi nyugdíja “elég jó”: 800 euró. Egyedülálló. És persze a kiadásokat ebből kell a állnia. (Tudod, közös költség, fűtés, szemétszállítás stb. akkor is, ha itt táborozik. TV után nem fizet, mert kidobta a készülékeket 🙂 ) A lakást persze most lehetetlen lenne eladni. Az értékét Milánó város hasraütésszerűen határozta meg… Ok.
  Nem is ezzel van a baj. Mindenkinek egyéni gondja, hogy mibe fekteti a megtakarított pénzét. Az arany után pl. nem kell adózni. (Bár 42 euró havonta akkor is sok, kedves prof. Monti!)

  A baj azokkal van, akik bérlakásokban élnek, és a jövedelmi viszonyaik és az eltartott gyerekek után fizetik a lakbért – hogy a költségekről nem beszéljek, mert azt gyakran a város állja. Ugyanis ezekben a bérlakásokban kisnyugdíjasok (mondjuk olyanok, akik soha nem dolgoztak, mert családanyák voltak…), vagy munkanélküli bevándorlók élnek – sok gyerekkel jár nekik.
  Ismerek olyat, aki 30 (!) eurót fizet egy 3 szobás lakásért havonta. Enni is a város ad nekik, mert 5 gyerekük van.
  Firenzében nincs ilyen jelenség?
  Na, ez a baj. Hogy neked, aki dolgozol nem jár bérlakás….

  Nem mondom, aki egy bizonyos nm feletti lakással, házzal rendelkezik, az fizessen adót. De csak a megfelelő élethez szükséges nm-en felül.
  És persze a nyaralókért, második, harmadik – sokadik – lakó – nyaralóingatlanért.
  Az üzletekért, gyárakért, lerakatokért – mint ahogy mi is fizetünk.

  De Gabi, azért az egy nehezen összehozott lakásért amiben élsz???

  Nem tudom, ha úgy gondoljátok nincs igazam, meg lehet győzni…

  1. En meg mindig ugy erzem, hogy nem akkora teher ezt az osszeget kifizetni, mint mondjuk berelni. Es ne feledd, ami a tulajdonod, az penzt is hozhat (eladhatod, kiadhatod stb).
   De az anyosodnak nem szamoltak el valamit? Ellenoriztetek, hogy tenyleg ennyit kell fizetnie? Oda van bejelentkezve? Szamitasba vettek az alacsony jovedelmet?
   En a kornyezetemben eloktol azt hallom (megpedig magas keresettel rendelkezok, akiknek Fi-ben, Bolognaban van tulajdonuk, elso lakas, 70-80 m2), hogy evente 150-250 eurot fizetnek. Ehhez kepest nagyon soknak tunik az, amit o fizet.
   Az egyebkent jogos felvetes, hogy az elso lakasra (ahol egy csalad eletvitelszeruen lakik) ne kelljen fizetni, ez pl. sztem is jo lenne. De az is igaz, hogy ebben az adoelkerulo tarsadalomban (ahol mindenki evasore, kisebb vagy nagyobb mertekben, akar olyan modon is, hogy kiegyezel a szakival, hogy feketen fizetsz neki, mert az olcsobb mindenkinek) szinte az egyetlen kezzelfoghato dolog, amit tuti biztos meg lehet adoztatni, az az ingatlan. Es az olaszok raadasul nagy mertekben ingatlanban tartjak a megtakaritasaikat, tehat amit biztos utol lehet erni, az ez. Erre gondolt Monti, mikor azt mondta “adoztatnam en a gazdagokat, de mondja meg valaki, hogyan -a nem lathato, kulfodre menekitett cegeiket? A svajci bankszlajukat, az eltagadott beveteleiket?”)
   Ami a berlest illeti: igen, alapvetoen igazsagtalan, hogy nekem nincs jogom tamogatott berlesre. De nyilvan keves az ilyen lakas, keves a varosok penze, tehat termeszetszeruen azoknak adjak az olcso beru lakast, akik jobban ra vannak szorulva (tobb gyerek, keves bevetel) – vagy jobban raszorulonak tunnek. Sajnos azt meg nem tudjak ellenorizni, hogy a keves hivatalos bevetel mellett van-e fekete jovedelem, stb stb. Ez minden ilyen rendszernek problemaja es itt jon be a kepbe, hogy egy allam sosem tudhat mindent. Es azok az orszagok, ahol van adomoral, tehat nem azert fizetnek adot, vagy valljak be a keresetuket, mert az allam ott all mogottunk, hanem mert ertik, hogy a nagy kozosbe tenni is kell, nem csak kivenni, na ott sokkal jobb elni. Olaszorszag nem ilyen.

   1. Gabi, itt, ahol lakom, ez egy elég bérlakásokkal teli rész. Talán csak a mi palazzo-nkban nincs bérlakás. És képzeld, kb. egy hónapja kezdtem számolni, hány lakásban nincs fény este. Eddig 5-nél tartok. Ezek üresek. És a város fizeti az üres lakások közműdíjait – is. Szóval van üres lakás, csak az elbírálás szekere halad lassan… Meg meg kell várni, hátha befut valami ismerős. Ugye.

   2. De felre a trefaval: az a gond, hogy a nagyobb helyeken, mint pl. Firenze, eleve sok pl. a bevandorlo (es nem csak kulfoldi, hanem Oo mas reszeirol ide vandorolt is). Tobb embernek nincsen lakasa helyben, mert pl. hiaba orokol a nagymamatol valahol delen, abbol itt semmit nem tud venni.
    (Mig ugye a kisebb falvakban szinte mindenki sajatban lakik, egyreszt kevesebbe is kerul a vasarlas, masreszt ha a felmenok ott eltek, elobb vagy utobb rajuk hagyjak. Mindig Carpegnaval peldalozom, de azt ismerem: ott csak a bevandorlok – romanok, bulgarok – berelnek, havi 300-400 euroert egesz nagy lakasokat, mert rajtuk kivul nincs piac, de rengeteg a kiado lakas. A helyiek meg csak sajatban laknak…) Sajnos itt raadasul a turizmus is olyan merteku, hogy sok lakast inkabb turistaknak vagy jol fizeto amerikaiaknak adnak ki, hetekre, honapokra. Emiatt teljesen kiszorul a tulajdonszerzesbol az, aki nem idevalosi es nem orokolt.
    Es persze nincsen tul sok lakasa az onkormanyzatnak sem, amit azonnal feltoltenek a minimalis bevetelekbol elo nagyon messzirol erkezett bevandorlokkal.

 3. Még csak annyit:
  a politikával jobb nem foglalkozni.
  Ha egy vivónő miniszter lehet, akkor Monti is ugyanolyan hülye, mint a többiek. A hatalom senkinek sem tesz jót.
  A demokrácia meg….
  Olyan ez az egész, mintha meghatározott évre felvennél egy házvezetőt, aki a legjobbat ígéri, aztán miután munkába áll lesz@rja a fejed, elfelejti, hogy neki kellene téged szolgálni. Beosztja a pénzed, kitalálja, mire mennyit költhetsz, megmondja mennyit kell fizetned neki havonta, milyen kiadásait kell, hogy álld, és a meghatározott évek leteltéig csak ritkán rúghatod ki.
  Aztán felveszel egy másikat, de a helyzet nem változik.

  1. Abban vitatkoznek Veled, hogy ne foglalkozzunk a politikaval -talan pont azert jutottunk ide, mert mindenki hagyagolta es nem kovette figyelemmel kire es miert erdemes szavazni.
   Az azert azt hiszem, hogy ha a (nem szellemileg ellustult) emberek foglalkoznak azzal, ami tortenik korulottuk, akkor igenis lehetne valtoztatni. Ja, hogy ez erofeszites, olvasni kene, informalodni, foglalkozni azzal, ami velunk es a fejunk felett tortenik!
   De abban igazad van, hogy ebben a formaban nem jo a demokracia. De nem a demokraciaval van a baj (mert azert meg mindig jobb,mint egy onkenyuralom), hanem azzal, amilyen rendszerben gyakoroljuk. Azaz ha nem lehetne hasugsagokra kampanyt epiteni, ha a kepviselo nem donthetne a sajat juttatatasarol, es nem viselhetne halmozva tobb tisztet (akar az allami szferaban, akar a privatban), ha ido kozben is ellenorizheto lenne, hogy mit csinal azok neveben, akik ra szavaztak, akkor talan maskent allnank. Ez persze e pillanatban csak alom, de azert egyre tobb torekves van efele, es ebben nagyon segit a net, es minden olyan technikai vivmany, amivel lehetosegunk van kovetni a dolgokat es kifejezni a velemenyunket.
   Nem, nem vagyok olyan optimista, hogy azt higgyem, ket perc alatt meg fog minden valtozni, egyelore meg csak olyan politikai erot/ embert sem latok, aki ilyen mertekben felismerne, merre kellene menni, de majd idovel. Ahogy kialakultl a demokracia, alakul majd tovabb is.

   1. Gabi teljesen igazad van.
    Persze, ha nyitott füllel jársz, ha tudsz olvasni – és nemcsak a “gossip” megy otthon – akkor ki sem tudod kerülni, hogy ne gondolkodj rajta. Ez amolyan költői túlzás, hogy ne foglalkozzunk vele…

    A baj tényleg az, hogy a politikától, illetve a politikusoktól hányingerem lesz. Egyrészt mert mind hazudik, másrészt, mert mind a kényelmes szék, a meleg, a befolyás – vagy annak látszata – és nem utolsó sorban a pénzbeni és egyéb juttatások miatt áll be a sorba. Meg igazán nem is kell csinálni semmit. Néha nézem a Striscia la notizia c. műsort. Olyan kérdéseket tesznek fel az onorevole -knak, hogy én tudom a választ… ők sajnos nem. Mit mondjak?
    Baj az is, hogy teljesen tudatlan emberek is szavaznak. (Bocsánat, nem vagyok rasszista, na de akkor is!)
    Legtöbbször a haverokkal jól megbeszélik, az “azt hallottam” -ot, a kedves signora-k meg a “milyen szép fiú” vagy “hűséges a feleségéhez” alapon döntenek. (Otthon is…)

    Nekem otthon mind egy kutya lett egy-két év után…
    Épp egyetemista voltam a “rendszerváltás” évei alatt. Emlékszem, mindenki azt hitte, itt a Kánaán. Ja, egyeseknek ott is volt. Másoknak meg nem.
    Itt dettó. Sajnos.

 4. Az arcát is kivasaltatta, de fel is varrathatná, mert egy kicsit nagy…. 🙂

  Bár nekem lennének olyan gondjaim, mint a válófélben lévő feleségének… Szerintetek mire költi a napi 100ezer helyi fincset? nekem agyalnom kéne rajta… 🙂

  1. De ha ehhez az kellett, hogy ennyi evig elviselje a barom ferjet, akkor egyaltalan nem irigylem. nincs az a penz.

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s