Ügyintézés

Szerződésekről

Mivel a kommentekben felmerült, még egyszer összefoglalom, mit lehet tudni a legfontosabb contratto-król.

A legjobb szerződés, ami a legtöbb jogot biztosítja, az a contratto a tempo indeterminato. Azon túl, hogy szinte nem létezik, azt érdemes róla tudni, hogy ebben az esetben hó végén jár a fizetésed, jár fizetett szabadság és betegszabadság szükség esetén. Ha pedig megszűnik a munkahely, akkor mindenféle ellátások (cassa integrazione, mobilitá, annak függvényében is, hogy melyik szektorban dolgozol – az ágazati kollektív szerződés függvényében), és mióta. Gyakorlatilag kirúghatatlan vagy, ha ezzel dolgozol.

A contratto a tempo determinato adott időszakra (határozott idő) szól, és néhányszor hosszabbítható. (Évekig nem lehetne elméletileg ilyen szerződésekkel dolgozni, de sok munkaadó inkább kihagyat egy pár hónapot a dolgozóval és előről kezdi ismét  határozott időre szóló szerződésekkel). Jár fizetett szabadság – időarányosan, és betegszabadság is. Valamint, ha adott időt dolgoztál ilyen szerződéssel, akkor némi munkanélküli ellátás is jár, ha a szerződés lejárta után munka nélkül maradsz.

A leggyakoribb szerződéstípus manapság a contratto a progetto (régebben contratto a collaborazione continuativa). Ez a munkáltatónak kevesebbe kerül, mivel kevesebb járulékot kell a dolgozó után fizetni. A dolgozónak viszont nem jár fizetett szabadság, sem betegszabadság.

A szerződés nem írhatja elő, hogy hány órát kell és hol kell dolgozni, csak azt, hogy adott feladatot adott határidőig el kell végezni. Ha ilyen szerződéssel dolgoztatnak, akkor érdemes  figyelni, hogy ez így van-e, mert ha a munkaadó számonkér tőled olyat, hogy mettől meddig kell adott helyen lenned, és kiadja a konkrét feladatot napi szinten, akkor azzal a későbbiekben be tudod bizonyítani, hogy alkalmazottként kezelt, bár nem olyan szerződéssel vett fel. Be lehet őket perelni, vagy csak a szakszervezettel fellépni, mert ha évekig így dolgoztatnak, és nem változtatnak a szerződésen, akkor rád nézve hátrányosan járnak el, és a törvény kötelezi őket, hogy felvegyenek rendes szerződéssel.

Külföldiként fontos tudni, hogy a tb-kártya kiadása attól is függ, hogy milyen szerződésed van. Persze a contratto a tempo indeterminatonál semmi gond, hosszabb távra is megadják. A többinél figyelni kell, mert az ittléted első öt évében úgy adnak tb-kártyát, ameddig  tart a szerződésed. Ha a contratto a progetto-k jönnek egymás után, akkor minden alkalommal be kell menni az ASL-hoz, és új tb-kártyát kérni.

Egyik esetben sincsen automatikusan tb-kártyád (nem elég egy szerződés önmagában!!), hanem amikor a kezedben van a szerződés, akkor be kell menned a helyi ASL-hoz és ott kérni. Adni fognak, de csak arra az időre, ameddig a contratto tart.

Fontos: amikor bemész az ASL-hoz, ne csak a contratto-t vidd magaddal, hanem egy igazolást arról, hogy hol a residenzad – ezt a helyi anagrafe hivatalban allítják ki, enélkül nem tudsz intézkedni. Ha viszont mar több, mint 5 éve vagy (folyamatosan) residente Oo-ban, akkor több évre megadják a residenza-igazolást is és a tb-kártyát, akkor is, ha alkalmi munkaszerződéseid vannak.

A turizmusban és a mezőgazdaságban dolgozóknak nem ilyen típusó szerződéseik vannak, arra megint más szabályok vonatkoznak.

 

9 című bejegyzés “Szerződésekről” gondolatot, hozzászólást tartalmaz

 1. Hahó,
  nem árt tudni, hogy a betegbiztosítós “tessera”-n nem az a lejárati időpont van feltüntetve, ha nem vagy olasz állampolgár, mint amikor a betegbiztosításod valóban megszűnik és újítani kell. Az enyémen 2016 szerepel, de ettől még évente meg kell látogatnom az ASL-ben a kedvenc tündibündimet. 🙂

  1. Nem, nekem mindig adtak uj kartyat es arra felvestek, hogy ervenyes innentol mondjuk 2 honapig / 5 honapig stb stb (ameddig az eppen aktualis leghosszabb contratto aprogetto-m ervenyes volt). Es addig volt ervenyes tenyleg. Es minden alkalommal be kellett menni megujitani az asl-be. Amit mondasz, az meg nekem uj… 😦

   1. Nem, megis eszembe jutott valami. Hat vallakozo vagy! Amiota van nekem is valalkozoim, azota megadtak 5 evre.

  1. microchip van itt is benne, de ayert minden alkalommal lecserelik (van egz sor lejart csipes kartyam :)))

 2. “assunzione a prova – a tempo determinato/stagionale”
  Velem ezt íratják alá immáron 4. éve (és én a turismusban dolgozom)

  – ami a munkanélküli juttatásokat érinti, nos ezzel jogosult vagyok mindkét félére (ordinaria ill. requisiti ridotti), a fizetésemhez képest reális összeget kapok azokra a hónapokra amikor nem dolgozom.

  – a betegszabit illetően, ugyan nekem személyes tapasztalatom nincs ebben, de tudom, hogy jár, és azt hiszem az első 3 nap után* .. persze orvosi igazolással, stb.

  – anyasági: huh, az egyik kollega volt otthon tavaly… (lássuk csak) január végéig dolgozott, április közepén szült és júniusig kapott “fizetést” a munkahelyről… novemberben állt vissza dolgozni, és most fél évig csökkentett óraszámban dolgozik – ami nem befolyásolja a fizetését.

  – fizetett szabadság: LOL 🙂

  * az első három napra nem adnak betegszabit egyáltalán

  1. Igen, a kulcsszo a stagionale. Azok a contratto-k, bar hatarozott idore szolnak, de tobb dolgora jogositanak fel. Tipikusan az agricoltura-ban es turismo-ban dolgozoknal hasznaljak ezeket.

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s