Mindennapok

Cikk Magyarországról

A tegnapi Repubblica-ban. Nem örömteli.

Reklámok

21 című bejegyzés “Cikk Magyarországról” gondolatot, hozzászólást tartalmaz

  1. alapesetben azt gondolnam, hogy birosagi hatarozat nelkuli fogvatartast, a vadlottnak az eljarasban jaro jogainak a figyelembe nem vetelet stb. Tudod, ahogy Guantanamoban a terroristagyanuval elfogott rabokkal bannak.

   1. hat,a torvenyfelettallast jelkepezi… meg a torvenyek semmibe vetelet 8mar azzal is, hogy ugyan amerikai az intezmeny, de nem amerikai foldon van,a zaz kivonja magat a hatalyos torvenyek alol…

 1. … csak átfutottam…. 😦

  Vasárnap egy másik olasz újságban a magyarországi rasszista-náci elvek újraéledéséről olvashattam egy hasonlóan mélyre szántó cikket… (Szégyen, ami a firkászok keze alól kikerül…. de ugye a sajtószabadság.)
  Valamelyest vannak információim arról, mi történik otthon.

  1. amiért támadják az új magyar alkotmányt – melyről egyébként nem sokat tudok – az épp a sajtó – és szólásszabadság állítólagos megnyirbálása. Ugye ezért ült a szégyen padon az EU parlamentben Orbán.
  (Bár nem tudom otthon hány újság igazgatóját, főszerkesztőjét ítélték letöltendő börtön büntetésre, egy bíróról szóló cikk miatt, amit nem is ő írt…. )
  Ja, hogy jó a szólásszabadság, de csak akkor ha azt mondjuk, ami comme-il- faut.

  2. ha valaki olyan hülyeségeket állít világhíres, ezért a magyarokról alkotott vélemény megalapozó magyarként, hogy azért nem mert hazajönni koncertezni, mert otthon (Magyarország) levágnák a kezét, ott nem bánom, ha esetleg elgondolkodunk, valóban magyar-e az illető.
  (Kertész Imre kijelentésére már nem emlékszem, csak arra, a kérdésre, hogy épeszű, művelt ember hogy mondhat ilyet?)

  3. ha azért mert nem tetszik, és nem fogadom el, hogy otthon egy kisebbség nem akar, nem tud beilleszkedni, rasszista vagyok, akkor vállalom. (megjegyzem, a gimiben az osztálytársam volt az ebből a kisebbségből származó mostani kisebbségi ombudsman, és négy évig egy ebből a népcsoportból való lány osztálytársam mellett ültem, aki az egyik legjobb barátnőm is volt)

  4. az olasz sajtó jó volna, ha a saját háza táján sepregetne, mielőtt más – sokkal kisebb, sokkal szegényebb, sokkal nagyobb történelmi megrázkódtatásokon átesett, de még létező – ország útkeresésének negatív politikai kiszögellésein, hibáin csámcsogna anélkül, hogy tudná, mi miért történik. Persze erről és így írni nem kerül semmibe, a papír meg lassan megtelik.

  Ja, és csak nem mellékesen, tetszik tudni kedves újságíró bácsi, Magyarországon legitim kormány van. A polgárok választották, nagy többséggel. Ezt akarták. Hogy jó, vagy jó, mindenki döntse el a maga szája íze szerint. Az emberek két év múlva korrigálhatnak.

  Olaszországról ez jelenleg nem mondható el…. ugye. Akkor hol is a demokrácia?

  Szomorú vagyok, amikor ilyesmit olvasok.
  Vajon miért kell velünk ennyit foglalkozni? Ha olyan rossz hely, akkor kit érdekel? Vagy ennyire veszélyesek vagyunk? Mi? Mi magyarok? Kire? Hogyan?
  Nincs nekünk semmink… vagy van, csak én nem tudok róla?

  Vajon csak nekem nem tűnik fel, vagy Szlovákiáról egyáltalán nem írták meg, hogy a származásuk, anyanyelvük, az őseik iránti tisztelet – vagy “mittudomén” milyen meggondolásból – magyar állampolgárságot (is) kérő lakosoktól egyszerűen megvonták a szlovák állampolgárságot (mint EU tagállam!!!!), s ezzel az összes állampolgári jogot, akkor is, ha az illető világ életében a mostani Szlovákia területén élt, és nem is akar rosszat Szlovákiának? (Miközben van kettős állampolgárság Szlovákiában is, a svájci, német stb. kettős állampolgárok megtarthatták a szlovák állampolgárságot is.)

  Na, ennyit a sajtó részrehajlásáról.

  Ez persze az én véleményem. Aki nem ért velem egyet, attól elnézést kérek.

  És most megnyugszom kicsit, és elolvasom még egyszer ezt a “cikket”….

  Gabi, ha gondolod, moderáld ki a hozzászólásom. Nem leszek mérges.

  1. Nem moderalom ki, csak elmondom, mivel nem ertek egyet benne…
   1. a sajto cikkezett (nem sokat, annyit, mint Mo-rol) Szlovakiarol is es a nyelvtorvenyrol is, annak idejen.
   2. az alkotmanyt sajnos nem csak azert biraljak, amit mondasz. Hanem olyan “aprosagokert” is, mint a harom fuggetlen hatalmi ag osszemosasa, az elmeletileg fuggetlen intezmenyek elere politikailag kinevezhetoseg stb stb. Ami azert nagyon sulyos dolog. Es hat a sajtoszabadsag is az, mert elegge megcsappant azon mediumok szama, ahol az ellenvelemenyeket ki lehet fejteni.
   3. Nem hallottam, hogy valaki azt allitotta volna, hogy levagnak a kezet, ha otthon koncertezne. De azt igen,hogy minden ellenvelemeny (konretan pl. Alfodi Robert tamogatasa Esterhazy reszerol) kimondasa eseten retorziok varhatok (meg kivagjak az adasbol, es ez meg az enyhe valaszreakcio). Meg hogy az a magyar, aki egyetert veluk (szekelykapus nepitancos turulos kulturajukkal), mas nem.
   Alapvetoen hibas az egesz gondolatmenet, mert en akkor is magyar vagyok, mert annak szulettem, ha hulyesegeket meselek (akar bal, akar jobboldalon). Egy ember nemzeti identitasa nem attol fugg, hogy a hatalmon levok mit mondanak meg. Vagy hogy amit mond, az kinek tetszik.
   4. Attol mert OO.-ban is gondok vannak, nem kell, hogy lemondjanak egy masik orszagrol valo velemenymondasnak. Ne haragudj, de ez az ervelesi strategia nem helyes. (En is modnok velemeny Oo-rol, pedig lenne mit sepergetnem Mo hazatajan is.)
   5. Itt is legitim kormany van, nem mellesleg. Egy olyan technikai kormany, amit ugy jott letre, hogy a demokratikusan lefektetett szabalyok szerint gond eseten megvalasztottak adott idopontig (ez is a demokracia resze. Ha katonai puccsal kerult volna kormanyra, akkor nem lenne legitim).
   6. Szerintem kell foglalkozni velunk. Kene meg tobbet is (akkor is, ha minden mas orszagnak van problemaja). Mert akkor esetleg nem neztek volna el, hogy a legtobb allami intezmenyben lefejezzek a vezetoseget, es politikai kinevezetteket ultessenek a helyukbe. Hogy szepen megtamogassak az egyre kevesebb penzukbol a maguk kulturajat, leepitve minden kortars es ertekes kulturat (ld meg kulfoldi kulturintezetek, alternativ szinhazak, alternativ szorakozohelyek…). Hogy a felosoktatasbol kiebrudaljanak lehetoleg mindenkit (eljen a szep magyar jovo, a kimuveletlen emberfokkel), es pofatlanul azt hazudjak, hogy tandij, az nincs.
   Es nem sorolom tovabb.

 2. Millió és millió dolog jut az eszembe. Észérvek – és érzelmek.

  És nagyon sok dologgal egyetértek veled.
  Attól függetlenül, hogy az előző véleményem is tartom.

  Először is én nem szavaztam erre a csapatra. Tulajdonképpen már kétszer nem mentem elszavazni, mert nincs az a párt, akire szavaznék.

  Az elején – pont a nagy hurráoptimizmussal együtt járó rendszerváltósdi alatt lettem nagykorú – szavaztam az MDF-re, aztán a FIDESZ-re, aztán az MSZP-re, aztán elegem lett. Mert egyik sem hozta azt, amit ígért.
  Nem is tudom, hogyan volt pofájuk újra elindulni a választásokon, amikor egyszer már veszettek…
  A Jobbik nekem nagyon radikális, a többieket meg ismerem már. Majdnem mindig ugyanazok a fazonok, még a dumájuk is sokszor ugyanaz.
  Mind hazudik. Annak idején Medgyessy Péterben nagyon bíztam, azt gondoltam, egy pártonkívüli milliárdos nem fog lopni, és talán az ország javát fogja szolgálni. (Nem lopott, nem is bírta sokáig.) Ezt hittem a rendkívül megnyerő modorú Gyurcsányról is.
  Orbán – vagy a családja? – csúnyán meggazdagodott az első négy éves kormányzása alatt. Emlékszem, főiskolás voltam, amikor megalakították az akkor még tényleg fiatalokból álló pártjukat. Talán egy szál nadrágja volt…. Mintha mindig abban az egy gatyában láttam volna. Még öltönyt is csak a parlamenti munkára szerezetek.

  Nos, amiben egyet értünk:
  valóban lecseréltek egy rakás embert, olyanokat is, akik egyszerűen csak nem értenek egyet velük, vagy a politikájukkal, de a munkájukat mindig becsülettel, minden politikai nézet hangoztatása nélkül végezték. Ismerek nem egyet.
  Kineveztek olyan embereket felelős beosztásba – pl. színházigazgatónak -, akiknek sem a szakmai, sem az emberi felkészülése képessége nincs meg egy ilyen feladatra.

  Ha már Alföldi Róbert nevét idézed: őt személyesen ismerem. Zseni. Zseni és munkamániás alak, megingathatatlan meggyőződéssel néhány dolog felől. Én nagyon nagyra becsülöm – ezt neki is elmondtam -, mégsem tartom (és nem is tartottam) alkalmasnak a Nemzeti Színház igazgatására. Egy kísérleti színház az más, az az ő világa, de a nemzeti, az nem. Persze, miért ne rendezhetett vagy játszhatott volna ott, de igazgatni???
  És sokkal rosszabb a véleményem az újonnan kinevezett Vidovszkyról, aki szerintem nem is rendezhetne egy ilyen helyen. (Voltam a debreceni színházban…. a kulisszák mögött is… nem tetszett, amit láttam.)

  Szóval sok dologban nem értek egyet ezzel a kormánnyal.

  Nem volt elegáns az alaptörvény megváltoztatása egy olyan kormányzási ciklusban, ahol a háromnegyedes többségük miatt a többi pártnak beleszólása sem volt a dolgok menetébe.

  És nincs rend Magyarországon. Semmilyen tekintetben. Bár ígérték…
  Az oktatás színvonala esik, főleg, mert azokat a 62 évesnél idősebb tanítókat, tanárokat akik még tudnak tanítani, azokat a professzorokat, akik véletlenül szakmai tapasztalatokkal is rendelkeznek nyugdíjba kényszerítik (válassz: vagy nyugdíj, vagy fizetés!)

  Az emberek nem ismerik ki magukat a dolgokban.
  Nekem úgy tűnik félnek. Ráadásul, a nagytöbbség le van amortizálva mind anyagilag, mind szellemileg.

  Nincs a munkának értéke.
  Nincs a családnak értéke.
  Nincs jogbiztonság.

  Ezekkel tényleg foglalkozni kellene.
  De nincs ember, nincs mód, nincs idő.
  Mert minden vadhajtásnak ez a bizonytalanság, ez a vélt vagy valós igazságtalanság érzet a szülője.

  Ezért aggódsz Te is, én is, és még nagyon sokan.

  És még sorolhatnám….

  Csak annyit még, hogy Kertész Imre és a kézlevágástól félő 1979-ben Nagy-Britanniába emigráló hírességünk is Kossuth-díjas. Kertész 1997-ben a másik fickó 1996-ban kapta meg a kitűntetést. (Nem sajnálom tőlük, mert mindkettőt nagyra és díjra mindenképpen méltónak tartom a művészetük miatt – kár, hogy politizálni kezdtek)
  De a nagy tiltakozásban, Magyarország elleni vélt vagy valós panaszaik áradatában egyikük sem adta vissza.

  És ez a cikk akkor is bánt. Mert nem vagyok „genetikailag” magyar, csak szívileg. És nem is akarok megváltozni.

  1. Bocs, elírtam:
   természetesen nem Vidovszky, hanem Vidnyánszky Attila az új igazgatója a Nemzetinek.
   Bocsánat az érintettől is.

  2. Kerdezek meg: szerinted az Alfoldi 5 eve alatt felepitett szinhaz rossz? Rosszak az eloadasok? Nem reflektal a mara? Vagy mi a dolga egy szinhaznak, amit a Nemzeti most nem tesz? Tenyleg kivancsi vagyok, azert is, mert ertesz hozza…
   Szerintem nem az a baj, hogy az idosebb embereket elkuldik nyugdijba (bar igaz, hogy nem a 62 ev lenen a hatar, inkabb emelni kellene a korhatart, mert sokba van az a 30 ev nyugdij az allamnak).
   Es (ez meg az en szakmam) szerintem pont az 50-60-as tanarok nem tudnak jol oktatni. Az, ami manapsag az eletben valo boldogulashoz kell (kompetenciak, tajekozodasi modok, informaciok), na azt pont ok nem tudjak, mert meg egy masik vilagban nottek fel es akarhogy is pampognak, eddig egy igen vedett melegvizben ultek (jo, nem sok penzert, de nagyon kuzdeni sem kellett). Ezzel szemben a mai napig nem arrol szol az oktatasi rendszer, hogy ertelmes es aktiv fiatal tanarokat is bejuttassunk es hagyjunk ott elni. Sot, aki esetleg nagyon ugral (modernebb modszerek, hozzaallas, a gyerekek partnerkenti kezelese, nem alul-felulallo viszony) azt szepen kiutaljak. Az oktatasugy legnagyobb baja tenyleg nem a nyugdijazas. Hanem, hogy Hoffman Rozsikak egy avittas, lejart es a mai eletre nem nevelo felfogast akarnak mindenaron a gyerekekre, a tarsadalomra kenyszeriteni, csokkeno forrasok mellett.
   Szerinted hogyan kell “visszaadni” egy dij erteket (vagy pontosan mit is??) egy allamnak, mar ha valaki egyszer kapott ilyet? Ki mondja meg, mitol lesz eleg jo utolag is egy muvesz? HOgyan kell viselkednie? A dijat persze alapvetoen nem a viselkedeseert vagy velemenyeeert adjak, hanem azert,mert letrehozott egy muveszi minoseget (mondjuk ha karmester,ahogyan dirigal, a szinesz jatszik, ilyesmi). Ezt a visszaadosdit en nem tudom ertelmezni.

   1. Nézd, mivel nagyon szeretem Alföldi minden megmozdulását, ezért nem tudok teljesen objektív lenni.
    De nem vagyok biztos abban, hogy egy színháznak csak a mára kell reflektálnia. És főleg nem hiszek a durva módszerekben, akkor sem, ha annak a durvaságnak ott és akkor van értelme, mondanivalója.
    Nekem tetszik a hagyományos “csak a szórakoztatásért” színház is. A nyakatekertség – ami mondom, bizonyos esetekben igenis megengedett, sőt elvárt – nagyon jó a kísérleti téren. De szerintem egy Nemzeti Színháznak nem ilyennek kell lennie.
    (A János vitéz Iluskája miért nem lehet egyszerűen “csak” Iluska…?)

    A Kossuth-díjat volt aki nem fogadta el. Tiltakozásul. Épp Gyurcsány miatt. Volt akitől visszaakarták venni, talán egy volt, akitől visszavették, és egy akitől az átadás előtt megvonták.
    Ha valakinek nem teszik a szülőhazája, vagy azok szeretete, akik szerint ez a díj jár neki, akkor vissza lehet adni. Fogni a pénzt, meg mindent és visszaadni. ha úgy tetszik tiltakozásul azért, ami felé az ország tart.
    Én tisztelem Kertész Imrét, és a másik fazonnak pedig a rajongója vagyok. De a kijelentéseikkel sértenek engem is. Mert nem írják le, kik azok, akik ellen a berlini letelepedéssel tiltakozik Kertész, vagy név szerint ki fenyegette meg kézlevágással a másikat.

    A tanár kérdés:
    10 évvel vagyok idősebb nálad. lehet, hogy ez már a begyepesedés határa… 🙂
    De nekem mindig az idősebb tanárok, oktatók adtak többet. Mind tudásból, mind emberségből. Mind a szakmám szeretetéből, a mesterségem – na nem a barista 🙂 – mesterfogásaiból.

    Elkerekedett a szemem, amikor az egyetemen egy épp akkor doktori iskolát végző fiatal lány (egyébként az egyetem nem tudom milyen munkatársa) egy tavaszi reggelen a hóna alatt vagy 10 diplomamunkával arról panaszkodott, hogy mennyit dolgozott, mind mindent értékelte. Mind DL-es, azaz diplomás levelező hallgató volt. A többségük több éves gazdasági, menedzseri területen szerzett tapasztalattal. Nos a kislány nem tudom mi alapján minősített. Ja a könyvei meg a modern tudomány… értem én miről beszélsz, és igazad van, mert a történelmi stb. adatok bemagolása lecsengett lemez.
    De olyan gyorsan változnak a követelmények, az elvárások a kompetenciák, hogy azt már egy kevés éve megfelelő feltételek nélkül általános esetleg középiskolában tanító pedagógus sem képes elég gyorsan követni. Főleg, ha más gondja is van, és kissé elfásult.
    Mondd meg, ki az aki ezeket a gyerekeket gondolkodni és tanulni tanulni tanítja? (Ezt Hoffman Rózsikát ne is említsük, mert tüskés leszek tőle…) Talán a szüleik – ha van idejük.

   2. Nem vagyok szinhaztortenesz, de nekem ugy remlik, hogy minden korban a sajat eletukre vonatkoztatva jatszottak szinhazat az emberek. Illetve ritkan jatszottak regit, inkabb ujat irtak – ld. meg a francia klasszikus szinhaz, ahol ugyan szerettek a regi gorogoket, de leginkabb ugy hasznaltak fel a temakat, hogy a sajat korukra aktualizalt darabokat irtak (Racine, Corneille etc). Szoval sztem az a szinhaz jo, ahol a sajat korunkra vonatkoztatva jatszunk, a regi darabokat is.
    Biztos van olyan elmeleti iskola, amelyik nem ezt mondja, de en ezzel ertek egyet, igy azt gondolom, hogy Alfoldi aktualizalt szinhaza (ami valoban nem egyszeru ol.yan tekintetben, hogy gondolkodasra kesztet, erofeszitesre hiv) jo szinhaz, magyar es nemzeti – annal is inkabb, mert a mai problemainkon lehet elgondolkozni, ha van hozza merszunk.
    Dijak: ezzel en alapvetoen bajban vagyok. Mert ugye elmeletileg a dijat akkor adjak, amikor valaki kiemelkedot alkotott egy muveszeti agban, tudomanyban pl. Es attol fuggetlenul kellene, hogy legyen, hogy az illeto egyen politikailag egyetert-e az adomanyozo kurzussal. Namost ha X eve adtak egy dijat adott embernek, akkor az elfogadta, mert azert kapta, amit letett az asztalra szakmailag. Nem ertem, mi koze lenne a kesobbi velemeny-nyilvanitasainak ahhoz, hogy o regebben kapott egy dijat.
    Vagy ugy erted, hogy ha valakinek egyszer adtak dijat, akor az fogja be a szajat orokre? Pl. (sarkos pelda) ha valaki irt sok jo konyvet, amiert adtak neki dijakat, majd 10-20 ev elteltevel fasizalodik az orszaga, akkor fogja be a szajat, mert regen egyszer adtak neki dijat?? Nekem ertelmezhetetlen ez a gondolatmenet.
    (Nem mellesleg, ki a fene volt ez a kezrevagos fazon, egyszeruen nem tudom, megmondanad???? 🙂
    Es meg: (vigasztallak, sztem csak 4 evvel vagy idosebb mint en -azok alapjan, amit irtal 🙂 amit te mondasz, a szakmad mesterei, az nem a kozoktatas kategoriaja. Ok azok a mesterek, muveszek, akik sok ev tapasztalataval kiepitenek valamit, amit nyilvan idosebben at tudnak adni a fiatal muveszeknek.
    De: ami a kozoktatasban megy, az nem pont ugyanaz. A begyepesedett, 30 eve ugyanazt oktato tanar, aki legalabb ennyi ideje rosszul el (nem tud toltekezni, vilagot latni, ujat tanulni, mert egyszeruen keveset keres, es nem jut minderre – ezert is tragedia ilyen rosszul fizetni a tanarokat) mit tud mondani azoknak a fiataloknak, akiknek nagy resze pl. kulfoldon fog munkat vallalni (meg ha alkalmilag is): mit fog tudni mondani arrol, hogy hogy mukodik a munkaeropiac, hogy milyen kepessegek kellenek a sikeres elethez, es foleg, hogyan tudna ezeket atadni, tanitani????
    A fiatal tanarok nem azt jelentik, hogy egyetemrol kiesve rogton mindezt at fogja tudni adni, de nem veletlen, hogy rendesebb orszagokban egy fiatal tanart par evig egy idosebb mentor kiser (tapasztaltabb tanar), es ezalatt a par ev alatt a fiatal tanar tapasztalatot szerez, es kialakitja azt a stilusat, amivel az informaciokat, ismereteket atfogja tuni adni a diakjainak. Ez jelenleg nem igy van a magyar iskolakban.

   3. Kedves Gabi,
    már majdnem megírtam a választ – jó hosszú lett 🙂 -, de aztán tényleg úgy gondolom, hogy nem ez a megfelelő hely a nézeteink ütköztetésére.
    Tiszteletben tartom a Te gondolataidat,és remélem, hogy lesz egy nap, egy délután, amikor egy csésze kávé és egy szelet jófajta olasz süti mellett tudunk erről beszélgetni.
    Üdv: Lessy

   4. kuldd at mailben :)))
    A blogon nem fogok errol vitatkozni, es foleg nem elborult jobbos kommentelokkel. Sajnalom, en nem ilyen vagyok es ez a blog sem azokat az ertekeket kozvetiti. De mivel te meg en eddig is kommunikaltunk mailben, es nem gondolom, hogy elborult jobbos lennel (meg akkor sem, ha nem egyezik sokban a velemenyunk:), mailben folytathatjuk 🙂 Szep napot es koszi az eddigieket 🙂

 3. Engedjétek meg, hogy egy pár észrevételt én is hozzáfűzzek a leírtakhoz.
  A szólásszabadság ma Mo-on épp úgy él mint korábban. Csak a sok új változás hatására, akik eddig kényelmesen dőzsöltek most rájöttek, hogy vége a szép időknek és az egyetlen lehetőségük, hogy még valamit “szerezzenek a közös vagyonból” az, hogy mindenáron akadályozzák azokat, akik végre a magyar embert is nézik, nem csak magukat, a családjukat és a külföldi érdekeltségű cégeket…

  ” Vajon miért kell velünk ennyit foglalkozni? Ha olyan rossz hely, akkor kit érdekel? Vagy ennyire veszélyesek vagyunk? Mi? Mi magyarok? Kire? Hogyan?
  Nincs nekünk semmink… vagy van, csak én nem tudok róla?”
  Ezekre a válaszok: azért foglalkoznak velünk annyit, mert végre van egy ország, amelyik nem akar teljesen földig hajolni az unió előtt, akik az IMF-nek megmerték mondani, hogy több adósságot nem kérünk (csak bizt.tartalékot- amit nem adnak) mert amagyar embereken nincs több bőr, amit le lehetne nyúzni. (válaszcsapás- most már Malév sincs… és sok képzett embernek munkája…)
  Hogy rossz hely lenne Mo. Igen, annak aki minimálbéren, közmunkán van és annyit keres hogy épp kifizeti a számláit és eszik, de ruhára már csak a turira futja… )pedig a 20-as években Bp egy színvonalon volt Párizzsal divat tekintetében!) Meg aztán az egy nemzetre jutó Nobel-díjasok száma is kiemelkedően magas a népesség lélekszámához képest- ezt is meg kell akadályozi, hogy a jövőben ne így legyen…aztán van még vizünk …és még gyógyító hatása is van 50 éven belül nem az olaj lesz a kincs, hanem a víz! ezért vették meg a franciák és adták aranyárban a pesti vizet a magyar embernek… ja, hogy vissza merték vásárolni… bocsánat. És még mindig vannak emberek a skik a szólásszabadság nevében ezt is egy rossz üzletnek tartják (fizetett ellenségek)
  Veszélyesek lennénk? Kire, kikre? A szlovákokra, románokra? Miért, mert u.a. az emberek lakják most is mint több száz évvel ezelőtt csak épp más nemzethez lettek csatolva…az adót beszedik tőlük és a saját nemzetiségi részeikre pedig beforgatják ezt a tőkét? Tudtommal, Mo a honfoglalás óta nem tervezett komolyabb támadást egy ország ellen sem, csak nyugodtan szeretnénk a Kárpát-medencében élni…ha hagynák. Külföldinek itt élni egyenlő a Paradicsommal- hacsak nem menekült.És még egy dolog, Mo-nak nincs gyarmata ésnem is lesz.
  Szeretném, ha végre minden magyar lelkű emberben tudatosulna az, hogy igenis vannak értékeink és nem csak hogy büszkének kell lennünk ezekre az értékeinkre, hanem meg is kell óvnunk őket!!!

  Az hogy melyik politikus mit ígér csak az adott személy fantáziáján és gátlástalanságán múlik. Ha törvénybe lenne iktatva, hogy a mindenkori minimálbért kapná a politikus akkor tényleg csak az menne politizálni akit valóban érdekel egy nemzet sorsa nem pedig az önérdekei…( az hogy Medgyessy mennyire tisztességes miliomos…hát megkérdőjelezhető erősen, Gyurcsány neve pedig sem papírlapot, sem pedig honlapot nem bír el…)

  Akik pedig elhagyták ezt az országot és gyalázzák azt bármilyen módon megkérdőjelezhető valódi magyarságuk. Mert Kertész és társai felsorolhatnak, x, y, z-t, hogy miként gáncsolták el a hazájukban, de egy nemzetet nem okolhat mindenért! Vagy pl. az hogy volt a holokauszt egyenesen nem jelenti azt, hogy minden magyarra haragudnia kellene, mert “hagyták, hogy ez történjen”. Ilyen erővel az én nagyapám is haragudhatott volna mindenkire, mert kiküldték a Don kanyarba egy szál semmibe minusz 20 fokba és fegyver nélkül Moszkvától nem messze “kereste vagy visszafoglalni készült?” az őshazát… ehelyett hazajött fél karral és végigdolgozta az egész élet, hogy megmutassa ő is ér annyit mint egy teljesen egészséges ember. Mosolyogva halt meg. Kíváncsi vagyok, amikor majd a tisztességtelen emberek lesznek elszámoltatva vajon milyen arcot fognak vágni hozzá.

  Elnézést, talán túl sok témát érintettem, de nem tudtam megállni, hogy ezeket le ne írjam.

  1. Nem szeretnek belemenni ezekbe, mert nem errol szol a blog. Valamint en nagyon maskent gondolkodom ezekrol a temakrol, es nem szeretnem, ha ilyen iranyu “hitvitaba (oly jellemozen magyar tulajdonsag!!) menne el a dolog. Mondjuk azt egyenesen nevetsegesnek talalom, hogy ilyen “osszeeskuvok” Mo.-ra tornek. Ha lehetne ilyen osszeeskuvoset csinalni, olyan sok mindent meg lehetne oldani… mondom ezt felig viccesen.

 4. Sziasztok, ki tudnâtok segíteni? Mit jelent a köv. leírás ingatlannal kapcs.

  ” Livigno (226/12) MULTIPROPRIETA’ nel cuore del centro 4 appartamenti di diverse metrature con posti auto nei periodi piu esclusivi. ipe 253,62 kwh/m2anno cl.”

  ?

  Nem tudom mit értenek pl a multiproprietán, szimplán hogy többlakásos ház? Vagy közös tulajdonú? Az mit jelent rám nézve?

  Elöre is köszi aki segit!

  1. nyaralóról lehet szó talán? már csak azért mert ha odaírja, hogy ‘exlúzív időszakban’ akkor azt hiszem arról lehet szó, hogy van egy ingatlan több tulajdonossal és ez fel van osztva négy lakásra. Namost lehet, hogy a lakástulajok ott vannak téltől tavaszig, de nyáron ki van adva a pecó..
   de csak következtetek..

  2. Azt jelenti, hogy osztatlan kozos tulajdon (es ezert olcsobb, mint a tobbi lakas). Ha nem tudod, ez mit jelent, nezz utana, erdemes, mielott befektetnel…

   1. Igen, vagy osztatlan kozos tulajdon vagy az ev egy adott idoszakara szol. Mindenkepp kerdezz ra es kerd ugyved segitseget…

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.