Mindennapok

Hétvégén választás

ElezioniA fokozódó kampány végre lezárul, és szavaznak az olaszok. Hogy a gossip-tempóval kezdjük, tegnap a híradók (kínjukban, mert hát mit lehet napokig kitalálni, mikor ugyanarról van szó már hetek óta?…) jól körüljárták azt a nagyon fontos témát, hogy télen (sőt, a “tél közepén” – mondta a bemondónő) még nem szavaztak az olaszok, és hát ki tudja, mi lesz ennek a hatása a végeredményre. Merthát tudjuk, a szavazás olyan, mint a mezőgazdaság: ha meleg van, az sem jó, ha hideg, az sem, ha esik, ha fúj… na mindegy, megtartják, aztán majd kiderül.

Érdekesen alakult a verseny: egyrészt sokkal kiegyenlítettebb, mint én eredetileg gondoltam. Ki a fene gondolta volna, hogy az olaszoknak még mindig 25 %-a szavazna Berlusconira? Annak ellenére, amit itt majd 20 éven át alakított, meg persze a fiatalkorú prostituáltakkal való afférjai és stb. dacára. Ennyi. Ez az az Olaszország, ami szerintem szégyen (meg az, amelyik nem csak hogy egyes egyedül Berlusca tévéiből tájékozódik, hanem konkrétan olyannyira azon nőtt föl, hogy el sem tudja képzelni, hogy hírek máshol is vannak…).

Nem mintha a többi sokkal jobb lenne. Montit azért nem szeretik, mert ugye adóztat, és rendbehoz, méghozzá drasztikusan. Teszem hozzá az elmúlt két évünk személy szerint nekünk is arról szólt, hogy a bevétel egyre kevesebb, a kiadás egyre több. Munkahelyet meg nem hogy nem teremt a dolog, hanem most már tényleg szinte minden családban van valaki, aki (alkalmilag, vagy még el sem kezdte) munka nélkül van.  Ez persze nagyban rontja a megítélését, és akkor arról nem is szóltunk, hogy eredetileg azt hangoztatta, hogy sosem fog választáson indulni, aztán meg mégis megtette. Hozzátenném, hogy ez utóbbi döntés valószínűleg stratégiai volt – szavazatokat szerezni jobbról.

Van aztán a hőbörgő Movimento 5 Stelle.  (Vonatkozó HVG-cikk itt.) Persze olyan dolgokat nevez nevén, ami mindenkinek szúrja  a szemét. De sajnos olyan stílusban teszi, ami viszont sokaknak nem elfogadható. És akkor még nem beszéltünk arról, hogy egy dolog (és nem is kicsi) megnevezni a problémát, de más dolog megoldási javaslatot is adni rá. Ez utóbbi megy kicsit nehezebben nekik.

Az esélyes befutó most a baloldal, annak is a Bersani vezette PD-je. Sokan persze “jobb híján” és “a szavazatvesztést elkerülendő” fognak rájuk szavazni, ami persze nem valami jó megoldás. Tény, hogy a felhozatal nagyon gyenge, és még az esélyes PD is szépen kiütötte a frissen érkezett és fiatalos tempót hozó Renzit a hatalom közeléből, persze demokratikus előválasztásokkal. Ez utóbbi csak annyit jelent persze, hogy ez egy öreg ország, ahol a létező fiatalok lehetőleg kivonulnak a politikából (mintha nem róluk lenne szó végeredményben), így aztán mindig minden marad a régiben: megszokott arcok (akkor is, ha 20 éve ott táncolnak és sosem tettek semmit a jobbításért), megszokott törésvonalak, megszokott érdekek – amit lehetőleg “senki ne értintsen, amíg az én érdekemről van szó”…

Most a kisebb indulókról nem szólnék, nagyjából úgyis mindegy, mit mondanak, majd legfeljebb szépen betagozódnak az új erővonalakba…

Muszáj ugyanakkor megemlíteni, hogy a Berlusconi által kialakított választási törvénnyel megyünk neki a hétvégének, amit csak porcellum-nak becéznek. Nomen est omen, arról van szó, hogy nem adott személyekre lehet szavazni,  hanem pártra, és a párt az elnyert helyek tudatában majd később nevezi meg a konkrét személyeket, akik képviselik az egyes választókerületeket. Ennek annak idején nyilván az volt a célja, hogy Berlusconi hitbizományként osztogathassa a zsíros parlamenti helyeket, és persze jó lett volna, ha ezt időben meg tudja változtatni a Monti-kormány, de ez a stabil támogatottság (illetve a zsarolós játékok) miatt nem sikerült az elmúlt egy évben. Ugyanakkor az ellenzéki pártok nagy része mégis listákat állított konkrét nevekkel, demonstrálandó, hogy a régi, demokratikusabb szabályok szerint játszanak.

Reálisnak tűnik ugyanakkor az a veszély, hogy nem lesz kormányképes erő (az előzetes felmérések elég kiegyenlített viszonyokat mutattak). Na akkor jöhet az újabb kampány és választás….. dehát gazdagok vagyunk, és időnk mint a tenger… vagy nem?

(Holnap a választás hogyanjáról írok majd.)

Mai cikk erről a Nol-on.

Reklámok

4 című bejegyzés “Hétvégén választás” gondolatot, hozzászólást tartalmaz

  1. Nem gondoltam,hogy megint rettegni kell,hogy nehogy ez a bohòc nyerjen….èn màr akkor is Grillo-t preferàlom,màr azèrt is ,mert “o nincs jelolve meg,azèrt,mert csak csinàlnak vègre valami M’ASt a parlamentben,ha mègsem M’AS-t legalàbb annyit,hogy ott lesznek ès nem a bàrban kàvèznak az ulèsek alatt.

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s