Mindennapok

Válasszunk, de hogyan?

Tegnap a konkrét választási esélyeket latolgattam, ma azt nézzük meg, hogyan is zajlik a választás Olaszországban.

A hétvégén alapvetően a parlamenti választásokat tartják, de néhány régióban ezzel egyidőben lesznek a regionális választások is (Lombardia, Molise, Lazio). A helyi választások (regionális, városi stb. külön történet, csak néha és helyenként esnek egybe az általános választásokkal).

A parlament alsóházát és a szenátust fogják tehát az olaszok a hétvégén megválasztani. Nekünk, “idegeneknek” fontos info, hogy ha nincsen még olasz állampolgárságunk, akkor ezen a választáson nem vehetünk részt. Míg a helyi és az EU-s választásokon igen, amennyiben van olaszországi bejelentett lakcímünk (residenza).

Hagyományosan két napig tart a választás, vasárnap és hétfőn tartják. Ennek az lehet a logikája, hogy ha valaki hétvégére elutazik, akkor azért hétfőn még szavazhat. Ugyanakkor mivel sokan nem ott laknak valójában, ahol be vannak jelentve, így utazniuk kell, ha szavazni akarnak – ezt megtehetik a hétvégén. Nemcsak, hogy megtehetik, hanem még támogatást is kaphatnak a vonatjegyükre, ha emiatt utaznak.

Szavazni érvényes szavazói igazolvánnyal lehet (tessera elettorale). Ez a tessera névre szól, és 18 szavazásra érvényes (mindenféle szavazásra, tehát EU-s, helyi stb). Külön kell kérvényezni, a lakcím szerint illetékes önkormányzatnál. Személyesen adják át vagy a lakcímen, vagy az önkormányzatnál. Nincsen tehát automatikus választási jegyzékbevétel, aki szavazni akar, annak lépnie is kell azért, hogy ezt megtehesse.

elezioni-politiche-2013-partiti

Nagy különbség a magyar választásokhoz képest, hogy rengetegen vannak a szavazók. Én Bolognában láttam választást, ami kimondottan politikailag aktív régió, és garantálhatom, hogy ha Magyarországon ennyit kellene sorban állni a szavazásért, tizedennyi ember sem menne el szavazni.

Itt is főleg iskolaépületekben vannak a helyszínek, és olyan hosszas a felkészülés, hogy az iskolák általában előtte két nappal már bezárnak, hogy minden rendben legyen urnanyitásra.

A szavazó “lepedőket” kap, amin nagyszámú pártszimbólum, nevek, logók, szlogenek vannak – csak győzzön rajta eligazodni. Igaz ugyan, hogy éppen a parlamenti választások kevesebb jelöltet adnak meg, az igazi “lepedőzés” a helyi választásokon van.

Elméletileg a választó nem vihet be magával mobiltelefont a fülkébe. Ahol én jártam, ott ezt komolyan ellenőrizték, de azért abban nem vagyok biztos, hogy ez mindenhol így van (különös tekintettel a déli régiókra).

Ha valaki külföldön él, és előre bejelenti, akkor szavazhat a nagykövetségen, kunzulátuson. Ez nem elhanyagolható dolog, ugyanis Amerikában (északon és délen) nagylétszámú olasz közösség él (akik még olasz állampolgárok, bár esetleg sosem éltek Olaszországban), és számottevően befolyásolhatják a választások kimenetelét.

Hogy idén ez mi lesz, azt kedden meglátjuk…

Reklámok

1 című bejegyzés “Válasszunk, de hogyan?” gondolatot, hozzászólást tartalmaz

  1. Ehhez csak annyit tennék hozzá, hogy az külföldön állandó lakhellyel rendelkező olaszok levélben szavaznak. A férjem is így tett. Feladtuk a (természetesen névtelen) kitöltött szavazócédulát a stockholmi nagykövetségre. A külföldön élő olaszok preferenciát is kifejezhettek, azaz rangsorolhatták a jelölteket. Ezt az olaszországi olaszok nem tehették meg. Ki érti miért…

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s