Étel - ital

Édeskömény

Igen, ez lenne az:

finocchio

 

Otthon nem nagyon találkoztam vele régebben, de mostanság egyre több helyen látom. Igaz, hogy méregdrágán, és az is igaz, hogy sokszor nem friss (onnan felismerhető, hogy dohos szaga van. Ne vegyétek meg, ha érzitek. És persze ne vegyetek olyan darabot sem, ami nem teljesen és egyöntetűen fehér, vagy esetleg foltok vannak rajta. )

Hogy miért nem lehet ehhez a hideget egyébként remekül tűrő növényhez pont Mo-n hozzájutni, az persze rejtély, mint annyi minden más. Mindenesetre errefelé tipikus téli zöldség, mint mondjuk a répa.  Legnagyobb termelője Emilia-Romagna, Campania és Puglia.

A hozzáértők megkülönböztetik a fiú és a lány édesköményt. Előbbi gömbölyűbb, és állítólag finomabb nyers fogyasztás esetén, míg az utóbbi hosszúkásabb és főzve jobb.

Nagyon sokféleképpen felhasználható, tele van vitaminnal és finom is (tudom, jellegzetes az íze, így valaki vagy szereti, vagy nem, középút nem szokott lenni).

Kezdjük az elején. Mi gyakran csak megtisztítjuk és feldarabolva kínáljuk vagy előételként, vagy a vacsora lezárásaként. (Ez délen szokás, és hát a családunk olasz felének pugliai gyökerei vannak…) A tisztításnál fontos, hogy nem szabad sajnálni kidobni a felső, kemény rétegeket, és igen, nem sok marad a hatalmas bogyóból a végére.

Lehet salátaként is fogyasztani: vékonyra vágjuk, és a szintén vékonyra vágott naranccsal felváltva elrendezzük, megsózzuk, borsozzuk és olívaolajat löttyintunk rá. Lehet persze olívabogyóval gazdagítani.

salata

 

Most jöjjenek viszont a főtt változatok. A csőben sütés klasszikus, ehhez kicsit meg kell főzni a feldarabolt édeskoményt, majd némi besamellel, sajttal betakarva a sütében megpirítani. A variációk száma végtelen, lehet bele sonkát tenni, különféle sajtokkal kipróbálni.

Én a rakott változatát nem besamellel csinálom, hanem pirított zsemlemorzsában meghempergetve, a tetejére sajtot téve (mint a magyar rakott karfiolt).

finocchi-gratinati

 

Ha félbevágott darabokat előfőzzük, akkor azt lehet tölteni is.  A töltelék lehet húsos, rizses, sajtos, ami eszünkbe jut.

És persze maga az édeskömény is lehet töltelék (főzés után) pl. egy sós tortában.

A variációk száma végtelen, lehet  próbálkozni 🙂

 

Reklámok

3 thoughts on “Édeskömény”

  1. A minap egy humoros fozos blogon làttam,amit magyar lànyok ìrnak ès mòkàsan buzi-gy:okèrnek kereszteltèk. (Nem àm megsèrtodik valaki).
    Koszi,ezt a fiù-làny megkulonboztetèst,nem tudtam ròla,de valòban ìgy van.

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s