Mindennapok

Hát

Na az első gondolatom ez volt, és ezt most akkor is leírom, ha nem egészem professzionális megközelítés: ez az ország ezt érdemli. 

Mit is?

MOVIMENTO 5 STELLE: BEPPE GRILLO TAPPA A POMEZIA DELLO TSUNAMI TOURLett három fej fej mellett pártunk. Egy középbal, amely az előválasztások során szépen kisakkozta a fiatalabb, dinamikusabb, esetleg változást akaró jelöltet. Dehát ezen csodálkozunk? Mikor ez egy öreg ország, és leginkább azoknak is való. Baloldal, amely erőtlen, a politikában 20 éve tevékenykedő  listavezetőjével nem tetszett sokaknak (hánytól hallottam, hogy Renzire még csak-csak szavazott volna, de Bersani? akkor inkább Grillo).

Van egy középjobb egy (brrrrr) hataloméhes barommal (meg a bólogatójánosaival, hm, nem ismerős ez???), amely továbbra is ígér, ígér. Kinek? Hát az öreg Oo-nak: változatlan nyugdíjakat, meg persze az ingatlanadó eltörlését. Erre van szükségük, mi másra. Hogy válság van? hogy a fiatalok 30%-a munka nélkül? hogy zárják be – adják el a kínaiaknak – a sok kisvállalkozást, egymás után? korrupció? adóelkerülés? ….. Nem baj, az utolsó majd kapcsolja le a lámpát, de addig is mi élvezzük a (nyugdíjból hátralevő)  életet. És a bohócunk még szórakoztat is némi kiskorú prostituálással és arcore-i bulikkal, a saját bejáratú tévéjén.

És jött, mit jött! berontott az antiestablishment Grillo. 25%!!! Majdnem annyi, mint a PD! De megérdemlik. Nem tudjuk ugyan, ez most mit jelent, mert a Movimento 5 Stelle listavezetője nem lesz bent a parlamentben. Meg a sajtóval sem szeret beszélni. Ki fog itt e nevükben beszélni? Ki lesz az, aki a döntéseket meghozza, a parlamentben, a tárgyalásokon? Ráadásul mivel eddig az volt a programjuk (és nem egészen alaptalanul, valljuk meg, ami itt ment eddig politika címén, nagyon is erre sarkallt), hogy mindent szétvernek, hogy mindenkit hazaküldenek, hogy ezekkel nem beszélnek, hogy ne legyenek kiváltságok…. Ezek után bárkivel is tárgyalni? Koalícióra lépni? Lehetetlen, hitelvesztés nélkül. Egyedül meg nincsenek elegen. Ez a parti tehát elment, a lényegében van az ellentmondás, rendszerszinten.

És ennyi.

A parlament alsó házában még csak-csak lesz valami, legalább minimális előnnyel a PD nyert, és a szabályok alapján övé a többség (ami viszont nem lesz elég a nagyobb, fontosabb szavazásokhoz).

A jelen szavazási szabályok mellett viszont hiába nyert számszakilag egy párt, a szenárusban nem neki lesz többsége.

Kormányképtelenség? Kormányozhatatlanság? Van valaki, aki tudja, mi lesz ebből? Nekem úgy tűnik, erre azért senki nem számított, és most mindenki lázasan keresi a megoldást….

Lássuk, mire jutnak….

Előzetes esélylatolgatás a múlt héten itt.

Update: büszke vagyok szűkebb pátriámra (sic), ugyanis a toszkánok csak 14%-ot adtak Berlusconinak (a 2008-as 28 % felét!!! ezeknek bejutott valami az agyukba a külvilágból az elmúlt 4 évben).

Reklámok

5 című bejegyzés “Hát” gondolatot, hozzászólást tartalmaz

    1. hat, merget venni azert en mar semmire nem mernek… de akkor is ez lenne az utolso, amire tippelnek. Sztem lesz egy Bersani-Monti osszefogas. Aztan meglatjuk, az mire eleg, mert a szamok meg igy is ellenuk lesznek… es meg egy tippem van: kis vergodes es probalkozas utan ujabb valasztasok. Meglatjuk.

  1. A parom mindehhez meg annyit tett hozza, hogy “az olaszok mindig is szelsosegesek voltak. Most egesz Europaban a kalozpartok / protestpartok vannak divatban, de persze mindenhol (ld. Nemeto.) eppen hogy bekerulnek valahova, aztan kicsit apad a lelkesedes irantuk. Na de az olaszok! Azok nem lacafacaztak. Legyen egybol 25 % a protestnek.”

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s