Étel - ital

Lóhús

Csapkodnak a villámok, az Ikea húsgolyóiban meg most  a Star ragú-ban is lóhúst találtak. Az előbbit Svédországban gyártják, onnan viszik a többi országba, a Star-t meg Olaszországban. Persze a húst mindenféle beszállítótól veszik, ez esetben egy francia cégtől, aki viszont román cégtől  szerezte be a húst.

(A Star ragú persze előre elkészített kaja, amit én igyekszem kerülni, de ebből pl. mindig van otthon, rohanós estékre, vagy amikor nincs kedvünk mással pepecselni. Jó minőségű és finom szokott lenni – ha kéthavonta egyszer esszük. )

Mivel egyre több ételbotrány van, az egyébként is alapvetően “ételtudatos” olaszok egyre jobban félnek. Miért is kell nekünk ki tudja milyen minőségű román húst enni, mikor itt helyben is tenyésztik, gyártják. Ez ugye környezetvédelmi szempontból is fontos, hogy a termékek ne utazzanak sok száz /ezer  km-t. Erről szól a kilometro zero felfogás:  együnk helyit, és szezonálist. Ami itt Olaszországban nem feltétlen szűkíti a választékot, mert hát rengeteg a züldség és gyümölcs még télen is, ebben szerencsések vagyunk (és megértem ugyanakkor a svédeket, vagy a norvégokat, hogy nem elég nekik a helyi).

De hogyan lehet ezt megtartani, ha sok esetben a termékre az van ugyan írva, hogy made in Italy, csak azt nem teszik hozzá, hogy milyen nemzetiségű alapanyagból.  A tejjel vagyok így, mindig azt veszem, ahol a fejés helye is fel van tüntetve, de erre egyenlőre törvény nem kötelezi a gyártókat.

Mellékvágány, de fontos: Prato környékén 20000 kínai él, nagy részük textilipari termékeket állít elő. Amire persze ráírják, hogy made in Italy, de azt nem, hogy made by Chinese – mindennel együtt, amit ez jelent. Pl. feketmunkát, munkajogok nélkülözését, problémás minőségellenőrzést, mérgező színezőanyagokat stb stb.

De térjünk vissza az ételekhez: azt is tudjuk, hogy annyi pármai sonkát, amennyit a világon ezen a néven eladnak, akkor sem tudnának megtermelni, ha egész Olaszország csak ezt termelné. És mi magyarok azt is tudjuk, hogy sok magyar sertéstermelő adja el ide az alapanyagot…

Annyi olívafa sincsen a világon, hogy kielégítse az olívaolaj iránti keresletet – ami ezelőtt 10-20 évig nem létezett az északi országokban. Ezért aztán jön a bogyó Marokkóból, meg innen-onnan.

A termelőknek ez jó piac, de én szeretem tudni továbbra is, honnan jön az étel, amit megeszek.

Reklámok

2 című bejegyzés “Lóhús” gondolatot, hozzászólást tartalmaz

  1. igen, jò lenne tudni….szerencsère 2 ève nem vagyok hùsfogyasztò(nem kìvànja szervezetem) , de a tejtermàkeket nagyon szeretem, igyekszem nèmet vagy osztràk eredetut venni az ìze miatt…a zoldsèget 3-4 hònap kivètelèvel fèrjem termeli a BioKertunkben-hobby! ès gyumolcsfàink is a kis kertben bo” termèssel àldanak meg..a supermarketben èn is nèzem az eredetèt: exotikus, messzi orszàgokbòl semmit nem veszek. Szornyu”. hogy nincs egy normàlis krumplifajta Olaszo.ban 😦

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s