Étel - ital

Articsóka

Ahogy ígértem tegnap, írok végre. De azért a könnyebb végét fogom meg a dolognak: az articsóka lesz a téma.

Artichoke on a white background

Magyarországon talán kevésbé ismert zöldség, de a mediterráneumban és kissé északabbra is (Franciaország) nagyon elterjedt. Egyébként nem is zöldség, hanem a növény virágja az, amit articsókaként ismerünk.

Amikor sok éve Franciaországban találkoztam vele, akkor úgy tanultam, hogy megfőzzük az egészet, és a leveleket letépve a levél alján levő puha részt esszük meg, miután valamilyen (leginkább vinaigrette) mártásba beletunkoltuk. Addig megy ez, amíg jutalomként el nem érünk a puha közepéhez, amit aztán szépen felvágva szétosztunk, amolyan főfalatként.

Na pont ezzel a módszerrel sosem találkoztam Olaszországban. Valószínűleg ennek az is oka lehet, hogy itt más típusú articsókák nőnek. Északon a keményebb, nagyobb típus elterjedt (valószínűleg jobban bírja a hideget), míg itt a kisebb, akár nyersen is ehető fajták elérhetők.

Egész télen elérhetők a többféle színű (zöldtől a liláig) és nagyságú articsókák.

Hosszú bejegyzés lesz ez,  már látom, ugyanis ezerféle elkészítési módot tudnak az olaszok, csak győzzem leírni. De mielőtt belevágnék, még egy érdekesség: az articsóka latin neve a Cynara, amiből az alkoholkedvelőknek egyből beugrik a Cynar nevű keserű likőr (gyomorkeserű), aminek – nem meglepő módon – az articsóka az egyik fő összetevője, mivel nagyon jó hatással van az emésztésre.

Bresaola con carciofi in pinzimonioÉs akkor vágjunk bele az elkészítési módokba. Először is együk nyersen, előételként – jó olasz módjára. Ahogy már az édesköménynél is írtam, a kisebb, friss példányokat elég megtisztítani – erről a műveletről nagyon jó fényképsorozat itt – majd felszeletelve, és olajjal meglöttyintve feltálalni. Nagyon jellegzetes íze van, én személy szerint nem tudok sokat enni belőle nyersen, mert összehúzza az ember száját. De több más nyers zöldséggel feltálalva, olajba mártogatva azért nem rossz előétel.

Főzött formájában már sokkal nagyobb mennyiséget meg tudok enni belőle. Mondjuk tésztára feltétnek. Alaprecept: a megtisztított és felszeletelt articsókát egy fél fej hagymával átpirítjuk, majd felengedjük egy kis húslevessel / borral, és puhára főzzük. A petrezselyem nagyon jól illik hozzá (és persze só, bors). Ehhez lehet a továbbiakban sonkát adni, vagy az elpárolgott nedvességet a főzés végén valamilyen krémes sajttal átkeverni. Ez mehet a kifőzött tésztára, valahogy így:

penne_carfioci A bonyolultabb, ámde nagyon jó tésztás változat az articsókás lasagne. Alapreceptet írtam már a zöldséges lasagne-ról, ebben az esetben a feldarabolt articsókát készítjük el olajon párolva és ezt adjuk a jó folyékonyra hagyott besamelmártáshoz.

A rizs is articsóka után kiált, leginkább rizottóként. Az alaprecept itt is megvan, a cukkinit helyettesítsétek articsókával.

rustico-carciofi-ricottaEgytálételként lehet csőben sütni, vagy sós tortába tenni, minden esetben előre meg kell párolni, fűszerezni, aztán mehet rá a besamel (csőben sült), vagy ő maga mehet a leveles tésztára, beborítva tejfölös-sajtos -tojásos keverékkel (szigorúan 200 fok legyen az előmelegített sütő, ha leveles tésztával dolgoztok).

Sült articsóka szintén nagy kedvenc, képekkel együtt megtaláljátok itt.

És a múlt héten Valenciában kóstolt articsóka (magában, előételnek, köretként): a feldarabolt articsókát olajjal átkenjük és meggrillezzük. Hozzá mehet ipari mennyiségű fokhagyma és petrezselyem, meg persze só, bors. Szerintem több kilót meg tudnék ebből enni (de csak akkor, ha utána egy hétig elszigetelten élek :)).

Lehet még tölteni is, ez inkább a nagyobbaknál érdekes. Két lehetőség van, ha nem főzzük meg előre az articsókát – ilyenkor  hosszabban kell a sütőben sütni (először letakarva, és csak a végén alufólia nélkül), vagy ha megfőzzük – ilyenkor elég a 15-20 perc sütés. A töltelék lehet húsos (előre megfőzve a darált húst, mint minden más töltött zöldségnél), vagy egyszerűen csak pirított zsemlemorzsa+petrezselyem+parmezán. Én ez utóbbit is nagyon szeretem.

Éa frittata-t se hagyjuk ki, azt a zöldséges omlettet, amit először serpenyőben sütünk, majd ha az alja már megsült, bedobunk a bemelegített sütőbe (olyan serpenyő legyen, ami kibírja).

frittataVégül, de nem utolsósorban, a télire eltett articsóka, méghozzá ecetes olajban.

Próbáljátok ki, ha eddig még nem tettétek 🙂

 

 

Advertisements

1 thought on “Articsóka”

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s