Mindennapok

Katolikus

Széles körben elterjedt tévhit, hogy Olaszország bigott katolikus ország, pedig nem is, vagy inkább nem úgy…

Hanem hogyan is?

Először is, az tagadhatatlan, hogy a katolikus itt alapértelmezett beállítás. Amennyire nem az pl. Magyarországon, ahol most azon túl, hogy egyre kevesebben vállalják fel a katolicizmusukat, alapvetően viszonylag kevés a katolikusok aránya: 55%, ugyanakkor a református vallások igencsak elterjedtek. Ennek történelmi okai vannak, és az azt is jelenti, hogy sokkal jobban látszanak a népességben (elég arra gondolni, hogy hány refomátus templomban tartott esküvőn vagy keresztelőn vettünk már részt).

Az Egyház itt egyrészt hatalmat és pénzt jelent, a Vatikán története és működése olyan mértékben összefonódik az olasz állammal, hogy a nehéz róla nem beszélni. A IOR Vatikáni Bank nem kevés szálat mozgat az olasz üzleti életben, és persze nem véletlen van vita arról, hogy az Egyház nagyszámú ingatlana után nem fizet adót… (most arról nem beszélnék, mennyi pénzt kaszál bármiféle igazolás kiadása nélkül…)

A politikában és az üzletben nagyon sok olyan csoport van, amely katolikus érdekcsoportokat képvisel, amit többé-kevésbé lehet tudni.

De ha csak a mindennapokról beszélünk, a katolicizmus itt nem azt a bigott katolikus hozzáállást jelenti, amit a volt kommunista országokban (már ahol valaki katolikusnak mondja magát). Magukat katolikusnak valló emberek válnak, nem házasodnak – csak együttélnek, hébe-hóba járnak misére, és gyereket szülnek esküvő nélkül. Ha szülnek, sokan sokféleképpen élnek, gyerek nélkül, saját nemű párral, és ettől még katolikusnak érzik  magukat.

Ettől még az esküvő, keresztelő és minden más ilyen családi ünnep természetesen a templomban van, szóba sem jön, hogy ne így lenne.

Nehéz erre statisztikákat találni, de mégis az a helyzet, hogy ez a katolikusság nem bigott. Bár mindig mindenhol ott van.

 

Reklámok

2 című bejegyzés “Katolikus” gondolatot, hozzászólást tartalmaz

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s