Ügyintézés

Kötelező biztosítás Olaszországban

 

macch

Azt hamar fel tudjuk fedezni, hogy Olaszországban a használt autók ára jóval alacsonyabb, mint Magyarországon, ámde a biztosítás!!! Mint minden szolgáltatás, drágább, sőt, jóval drágább, mint Magyarországon.

Kezdjük onnan, hogy ha valakinek otthon már volt autója, akkor elméletieg a bónuszbesorolását hozhatja magával. Azért írom, hogy elméletileg, mert személyesen nincsenek erről tapasztalataim, de a biztosítási ügynök külön rákérdezett erre, mikor az itteni autó biztosítását kötöttük, valamint ezt Eu-s direktva is kimondja.

Ha nincsenek otthoni bónuszaid, akkor sajnos a legrosszabb besorolásból startolsz, ami igen magas biztosítási költségeket eredményez.

Érdemes tudni, hogy nagyon számít a földrajzi hely, az északi régiók és a nagyvárosok sokkal drágábbak, mint a vidék, vagy dél. Mivel a biztosítás árat befolyásolják az adott környék baleseti statisztikái (ahol több a baleset, ott drágább), sajnos a legforgalmasabb autópályák (leginkább az autostrade del sole mente – Miláno és Nápoly között) szintén megdobják az árat.

Számít persze a kor is, minél fiatalabb a tulaj, annál többet fizet.

Firenzében bónusz nélkül, egy tízéves ezres motorú autó éves biztosítása kb. 1500 euró.

Vannak viszont költségcsökkentő megoldások.

Pl. ha az ember nem a saját nevére veszi, hanem mondjuk olyan (olasz) családtag nevére, aki lehetőleg vidéken él és idősebb (ismerősöm családjában minden autó a szicíliai rokonok nevén van, így tartják évi 350-400 eurós szinten a biztosítást).

Közeli ismeretséget kötsz egy ügynökkel (biztosítási brókerrel). Mivel minden brókernek van éves szinten adott számú nagyon olcsó biztosítása, ha elég közel állsz hozzá, neked adhatja az egyiket.

Olyan valakivel laksz egy háztartásban (jellemzően férj, idősebb rokon), akinek jó a bónuszbesorolása. Van ugyanis egy törvény, amely lehetővé teszi, hogy az egy háztartásban élők autói (1-2 türelmi év után) mind a legjobb bónuszbesorolás hatálya alá kerüljenek. Ezt eredetileg arra találták ki, hogy ha (ugye milyen jellemző) a férfi mondjuk már jó besorolásban van, és vesz egy második autót a feleségének (amit jellemzően viszonylag keveset és rövidebb távokra fognak használni) , akkor ne kelljen előlről kezdeni a bónuszozást.

És persze vehetsz egy autót Magyarországon, és ott köthetsz rá biztosítást. Ennek az a hátránya, hogy az autót X időnként haza kell vinni vizsgára.

Reklámok

8 című bejegyzés “Kötelező biztosítás Olaszországban” gondolatot, hozzászólást tartalmaz

 1. Én úgy tudom az sem olyan egyszerű, ha otthon vesz az ember autót, vagy eleve azzal jön ki, mint én is. A comune és a carabinieri ismerőseim is úgy tájékoztattak, hogy olasz residenzaval X időn belül olasz rendszámot kell igényelni a neveden lévő (magyar) autóra, és ebből következik, hogy itt fizetni a biztosítást. Mivel ez mind-mind költség, egyelőre lapítok… Akkoriban azt hiszem a polizia di stato honlapján is utánanéztem ennek. Ha vannak biztatóbb híreid, annak örülnék 🙂

  1. Igen, igazad van elméletileg. Ahogy egyebkent a magyar jogositvanyt is honositani kellene, ha már legalabb 6 honapja itt van residenza-d.
   Ezzel egyutt ha van mo-i iratod (lakcim, utlevel), es azt hasznalod, amikor kocsiban ulsz, sot, enelkul is, ki tudja megmondani, hogy nem eppen most hoztad ki a Mo-n egyebkent neveden levo kocsit?
   Szerintem erre meg nincsen meg a megfelelo ellenorzes, es nagyon sokan ki is hasznaljak akiskapukat. Ezert asz a sok roman/bulgar rendszamu auto (ahol persze meg olcsobb a biztositas, mint nalunk).

   1. Jobban örültem volna ha azt írod, hogy tévedek 🙂 Akkor közúti ellenőrzéskor még véletlenül sem mutogatom az olasz személyit!! 😀

 2. Németországban üldözik azt, ha valaki nem olyan rendszámú autót birtokol, mint ahová a lakcímbejelentése szól, még országon belül is. Magyarok persze mindenre találnak megoldást, de vajon Olaszországban nincs-e ebból gond?

  1. Kezdjuk ott, hogy alapesetben itt nem szokas a kozuti ellenorzes (vagy tenyleg nagyon ritka, esetleg akkor, ha keresnek valakit, vagy szombat este a reszeg fiatalokat akarjak kiszurni). Tehat ha nem csinalsz bajt (balesetet), akkor nem allitanak meg, csak azert, hogy megnezzek, minden rendben van-e.
   Gond akkor lehet a dologbol, ha balesetet okozol. El tudom kepzelni, hogy akkor utananeznek, miert is azt a kocsit hasznalod es miert nincs a neveden. Ambar… Mivel itt olyan egyenletlen a kozszolgak kepzettsegi szinvonala, lehet, hogy meg akkor sem jutna eszukbe (foleg, ha van biztositas, amely kifizeti az okozott kart). Konkretan rendorokkel beszelgettem arrol, hogy most akkor kell vagy nem honositani a jogsit, es egyik azt mondta, igen, a masik azt, hogy nem. Namost akkor kinek lehet hinni? Ja, utana lehet nezni a mindenfele Eu-s direktivakban, es aztan a helyi hatalyos torvenyekben.

 3. Nekem van ismerősöm, aki majd 10 éve magyar rendszámmal közlekedik és itt él.
  Sőt, ismerek olyan olasz házaspárt, aki vett házat Magyarországon, éltek is ott, a ház megvan, de családi okok miatt visszajöttek, így most a személyautójukon olasz, de a céges kisteherautón magyar rendszám van. És ebből semmi bajuk.
  Szerintem a lényeg, hogy legyen rajta biztosítás ami fizet és pont. Nekem az utolsó két hülye balesetem otthon épp egy cseh és két osztrák rendszámos autót vezető horváttal történt. Mivel ők voltak a hibásak, mindkettő biztosítója fizetett. És ez a lényeg. Szerintem.

  Az autó “honosítását” legfeljebb az adó miatt sírják. Mert az itt is van… és nem kevés. (Ha jól tudom.)

  A magyar rendszámos autót pedig kétévente kell hazavinni műszaki vizsgára.
  Ráadásul amikor az enyém itt volt, nem is tudtam időben hazavinni, így hónapokkal később egy igazolást kértem a szerviztől (e-mailben, angolul is), hogy az autó vizsgára be van jelentve. Azért kicsit ideges voltam érvényes papírok nélkül fél Európán át. De végül hazaértem…

 4. Szia(sztok)

  Bár régi a cikk, de nekem épp aktuális. Az egyik Szilveszter környéki bejegyzésedben “mutatkoztam” be. Párommal PISA-ba költöztünk. Mind2en kutató PHD-zunk a CNR-ben (egyszóval hallgatók vagyunk). Igazából jelenleg csak ő, én még az itthoni tanulmányaimat csinálom egy fél évig és ha minden jól megy akkor szeptembertől.
  Jelenleg M.O.-n van a nevemen egy autó és B5-ben vagyok vele. Évente kb 35-40ezer között vagyok a biztosítással és ez engem igen csak kielégít (1.4-es kicsi Opel Tigra). Az viszont kevésbé, hogy kalkulációk szerint kint ez 2000euro-ra rúgna.
  Lakásunk már van, nagyon szép PISA-ban, éppen a közművek átírásával fáradozunk (köszönjük a leírásodat 🙂 ❤ ). A residentát még nem intéztük el, még csak 2hete van kint a párom.
  A lényeg, hogy mi fixen 3,5 évig leszünk Oo.-ban. Szeretnénk venni egy olyan autót amivel haza tudunk járni (egy komolyabbat), de szeretném megtartani a Tigrát, kinti olaszos összenyomorgatós autónak. A biztosítással viszont nem tudom, hogy legyek. Mindenki azt mondogatja körülöttem, hogy ne hogy olaszt kössek. Most azon filózom, hogy a Tigrát írassam-e át Olasz biztosításra és az újat pedig magyarra. Vagy hagyjam mind2-t magyaron, azon belül mondjuk egy Allianze ami ezért egy jó biztosító és azért külföldre is talán fizet ha gáz lenne. De nem vagyok teljesen tájékozott, hogy pontosan a rendszámok, residenták és a biztosításoknak mik a határidejeik (hány hónapig húzhatnám), valamint én nem dolgozó ember vagyok, hanem PHD hallgató és én ösztöndíjat kapok. Magyarul mennyire lehet azt bemagyarázni, hogy én "csak" tanulok itt, miért ide vegyek autót?

  1. Szia 🙂 en is amondo vagyok, hogy otthon kossetek biztosítást. Egyrészt itt biztosítást ugy tudnak kötni, hogy olasz a rendszámod is, ami nyilvan utánajárás, költség. Meg úgysem örökre terveztek itt maradni, tehat miert iratnad at, hogy utana vissza kell magyarositani. A legjobb az lenne, hogy az uj autót mas nevére veszed (szülő, testvér, stb, akiben megbízol), igy az sem gond, hogy nem a te neveden van, aki most epp itt laksz. A kis autót meg simán itt használod. Ha valami balesetet okoznal, akkor a magyar lakcímed adod meg a papírokon, es magyar biztosító fizet. Annak érdemes utánanézni, hogy az otthoni biztositod hogyan viselkedik, ha külföldön okozol gondot (pl. Vakáció alatt). Remelem, segítettem 🙂

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s