Országjárás

Populonia

Ahogy régebben írtam már, mi Populoniába járunk a tengerhez. Járunk, ez kicsit túlzás, nem vagyunk annyira tipikus olaszok, hogy minden hétvégét ott töltsünk, de nyaranta többször is lemegyünk egy-egy napra.

Igazándiból az Etruszk-partra járunk -valahol San Vincenzo és Golfo di Baratti között -, de mindig beugrunk utána Populoniába, ha másra nem, egy kávéra meg egy sétára.

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

Ahogy a képekből is látszik, gyönyörű a hely. Egy félszigeten található a városka, kilátással a mélykék tengerre és Korzikára. Az autót a városfalon kívül kell letenni (1 euró a parkolás) és gyalog lehet bemenni a zsebkendőnyi területű városba. Középkori városfal veszi körül, de a település sokkal régebbi, az etruszkok lakták, és építettek a magasban egy akropoliszt, a tenger mellett pedig egy nekropoliszt. Ezek az ásatások ma látogathatók, mindenképpen megéri megnézni.

Akkoriban is már különféle fémeket, főleg vasat  bányásztak, és ez olyannyira maradandó volt, hogy már a római korban a pun háborúkhoz is innen küldtek vasat.

A középkorban épült tehát a városfal, ami egy immár jóval kisebb és jelentéktelenebb városkát vett körül. A falon belül csak pár utcát találunk, ami manapság csak nyáron elevenedik meg, éttermekkel, kávézóval, és kisebb üzletekkel. De érdemes besétálni a templom előtti térre és megcsodálni az épületeket, és a kilátást, amely minden oldalról csodálatos.

2 című bejegyzés “Populonia” gondolatot, hozzászólást tartalmaz

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s