Infrastruktúra

Lakóautó

camper1Nemrég az olaszok nyaralási szokásairól írtam, most egy speciális formájáról, a lakóautóról ejtsünk szót. Nem marginális szórakozásról van szó, akár a számokat, akár a nyaralás minőségét nézzük: a Toszkánában eltöltött vendégéjszkák 20%-a (!) lakóautóhoz köthető.

Az olaszok Európában a harmadik legnagyobb lakóautó gyártók (a németek és a franciák után), és országon belül Toszkána egyedül lefedi az összolasz lakóautógyártás 80%-át.  (Valdelsa a gyártóhely, ahol 1500 dolgozót alkalmaznak a lakóautó-gyártáshoz köthető cégeknél.)

Maga Toszkána kedvelt célpont a lakóautóval utazóknak (Veneto, Lombardia, Trentino Alto Adige társaságában). A francia utazók pl. mindenekelőtt Toszkánát célozzák a lakóautóval, ide érkeznek a legnagyobb számban, ha külföldre indulnak. Sok holland, német és osztrák is szeret így utazni.

És persze az olaszok is: tavaly 6156 új lakóautót helyeztek forgalomba Olaszországban (ami a 2011-es adatokhoz képest alacsony, de mivel sok használt lakóautót is vettek, végülis szinten maradt a lakóautóhasználók száma).

Ha lakóautóval utazunk, akkor Olaszországban 2000 pihenőhely áll a rendelkezésünkre, ebből 179 Toszkánában.

Info erről és másról itt.

Hogy személyes élményt mondjak, egyrészt ismerek olyan nagycsaládos olaszokat (ami ugye önmagában ritka kategória), akik lakókocsival járják az országot és a világot, mert így viszonylag olcsón meg tudják oldani a család nyaralását.

És ismerek olyan családot is, akik egész évben a tengerparton bérelnek kempingben leállított lakóautot (mintha lakás lenne), mert így jön ki olcsóbban az, hogy nyáron az egész család ott tölti a hétvégéket és a nyaralást (ebben az esetben persze kicsit lényegét veszti a lakóAUTÓ, de spórolási szempontból nem rossz).

camper

Reklámok

1 című bejegyzés “Lakóautó” gondolatot, hozzászólást tartalmaz

  1. sògoromèk Como-bòl lekoltoztettèk minden nyàrra a nagyszulokkel Bibione egy 5 csillagos kempingjèbe ìgy lakòkocsiba a fiaikat (20 ève volt)- 3 hònapot nyaraltak a gyerekek ìgy, szulok hètvègèn làtogattàk o”ket (km 400 km innen!!!)

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s