Országjárás

Puglia

Nálunk a fél olasz család puglia-i, ezért aztán kitüntetett helyet foglal el Puglia az utazási célpontok között. Ezt csak az akadályozhatja, hogy meglehetősen messze van, innen majdnem annyi, mintha Mo-ra mennénk haza.

pugliaA csizma sarkáról van szó, amely sokáig nem volt nagyon ismert, de az utóbbi időkben egyre jobban felfedezik olaszok és külföldiek egyaránt. Maga Puglia elég nagy, kb. 20 000 km2 (Mo. ötöde), de kicsit több, mint 4 millióan lakják. Nem tartozik a gazdag régiók közé, onnan is sokan elvándoroltak, – nak északra, de kulturálisan nagyon gazdag és az utóbbi időkben egyre többen keresik fel turistaként.

Természetesen Puglia is történelmileg egy hatalmas kulturális keverék eredménye, már ie. 250 000-ben a neandertáli ember lakta (nyomait megtalálták Altamurában), de jártak itt ógörögök,  rómaiak, és bizánciak, normannok és ki tudja még ki. Mivel nagyon közel van Észak-Afrika, annak hatásai is megtalálható a gasztronómiában és a nyelvben.

Érdekes, hogy alakult a városszerkezet, aminek természetesen a mai napig látjuk a nyomait. Elsősorban nagyobb városok voltak errefelé mindig (nem igazán van falu), a földművesek pedig ún. masseria-kban éltek (egy nagyobb épület, amely a megművelt földterület közepén található, és amelyben a gazda meg a napszámosok laktak): Ezek a masseriak mostanában sokszor (luxus)agriturismo-ként működnek. Elsősorban termézsetesen ma is az agrárium jelentős az  iparában, de a harmadik szektor (szolgáltatások, főleg turizmus) és az ipar is fejlődik (ez utóbbi sokszor a zöld technológiákban, innovatív ipari szegmensekben jó).

A következő bejegyzésben írok majd a meglátogatandó helyekről…

 

Reklámok

2 című bejegyzés “Puglia” gondolatot, hozzászólást tartalmaz

  1. Puglia…. Bari… Alberobello

    Ez volt Olaszország első régiója ahol jártam… Érdekes vidék.

    És mit ad Isten? A párom Taranto-ban született. Igaz ez egyetemet már Milánóban végezte, de azért mégiscsak déli. És ez már nem változik. 🙂 😦

  2. èn Gioa del Colle-ban (base aeronautica militare ) ès kornyèkèn jàrtam, Trullo-ban aludtam, (volt szerencsèm egy sràcot , –aki ott volt pilòta a bàzison–kifogni ès korulnèzni …azt a tengert ….Cesenatico ès Rimini elbùjhatnak szègyenukben 😀

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s