Étel - ital

Bréking

Tegnap este megkóstoltuk az idei év első frissen préselt olaját. Korai még, mert éppen pár napja kezdték a szüretet (Toszkánában még nem is mindenki kezdett neki, állítólag idén az a gond, hogy egyenletlenül érik a bogyó).

A lényeg, hogy olyan ízt, amit a présből frissen kijött (jó minőségű, éppen leszedett bogyóból préselt) olajban érez az ember, az leírhatatlan. Állaga mint a gépolaj, színe sűrű zöld, íze pedig intenzív, olívásan keserű. És ez aztán el is tűnik belőle, ezért van az, hogy ugyanez az olaj a palackban már egészen más lesz színben és ízben is- pedig tényleg  nem tesznek vele semmi egyebet.

Tavaly írtam a szüretről itt. 

Most pedig ideteszem a tegnap este lámpafénynél készített instant fotókat – a hétvégén a második préselésnáél talán lesznek jobbak is.

Advertisements

3 thoughts on “Bréking”

  1. Hallottátok, hogy Pugliaban terjed valami fabetegség, ami elpusztítja az olíva ültetvényeket? És nincs ellene gyógyír? (Esetleg az égetés…)

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s