Mindennapok

Illegális szemét, amit megeszünk

Biztosan kifejlett paranoiánk van, de mi évek óta lehetőleg semmit nem veszünk, ami  Campania-ban termett. Ez pl. a bivalymozzarella esetén nagyon megnehezíti a vásárlást, mert az jellemzően onnét származik, ezzel együtt csak néha engedtünk a csábításnak. Ami viszont máshol is megterem (paradicsom, egyéb zöldségek), azt nem vesszük meg, ha campaniai. Nem, nem ettünk prófétát, csak azt eddig is nagyjából tudni lehetett, hogy az illegális szemétlerakás, a mérgező hulladék kezelés néküli lerakása leginkább Campaniaban jellemző, “hála” a helyi mafiának.

Több kisebb-nagyobb botrány után nemrégiben felrobbant a bomba: kiderült (ami már eddig is nyílt titok volt), hogy Campanianban bizony irdatlan környezetszennyezést okoz az engedély nélkül, feketén lerakott veszélyes hulladék. Lakott és művelt területek kellős közepén, bármiféle előzetes kezelés, ártalmatlanítás nélkül embertelen mennyiségű hulladékot rakott le a mafia, megfelelő pénz fejében persze. A rákos megbetegedések száma az egekben, és azt sem lehet tudni, hogy pontosan hol vannak a lerakatok.

A tét nem kicsi: Campania egész Olaszországban a 3. legnagyobb agrártermelő vidék, 88 000 agrárvállalkozással, 65 000 dolgozóval (hivatalosan -mivel az agrárium az egyik legnagyobb feketefoglalkoztató, képzeljük el, mekkora lehet ez a szám). Egyébként is egy szegény, déli régióról van szó, nyilván nagyon meg fogja viselni a botrány, ami már most 30%-os visszaesést okozott a megrendelésekben.

Nagyon képmutatónak találom azt is, hogy ugyan most  mindenki ujjal mutogat a déliekre meg a mafiára, de az a szemét, amit ott feketén leraktak, az bizony nagyrészt az eszakiak szemete, akik az olcsóbb megoldás reményében belementek abba, hogy ily módon szabaduljanak meg tőle. Ja, hogy utána az anyag visszatér zöldség, sajt és egyéb formájában? Ahhoz már egy kicsit többet kellene gondolkozni, hogy ezt felfogják.

És persze én, mint fogyasztó, azt el tudom kerülni, hogy az ott termett zöldséget megvegyem a boltban, de azt már nem, hogy ha az ott termett zöldséget eladják a feldolgozónak (pl. a paradicsomkonzervet gyártó cégeknek), az ne kerüljön mégis hozzám. Mivel a konzervek / késztermékek összetevőinek eredetét nem kell a dobozon feltüntetni, akármi lehet benne.

Ez a botrány sajnos tényleg “egy nyugati országban történt legnagyobb tömegmérgezés és természeti katasztrófa, amihez közszereplők asszisztáltak”. És már megint Olaszországban történt…

 

Info olaszul  itt, meg itt.

 

2 című bejegyzés “Illegális szemét, amit megeszünk” gondolatot, hozzászólást tartalmaz

  1. hihetetlen, hogy a mindenható Eu sem csinál semmit….mert péel oda is jut a mérgezett élelmiszerből…
    ez olaszéknak pont Achilles-sarkuk, hisz annyira büszkék a hazaira….

  2. Szomoru valosag ez, es tenyleg felhaborito, hogy most pattant ki a hir, hiszen ez evtizedek ota tobbe-kevesbe koztudott volt.. Hozzateszem, a szemet nemcsak Eszak-Olaszorszagbol, hanem mas, precizitasukrol es tisztasag-maniajukrol hires orszagokbol is odakerul (Svajc, Nemetorszag stb.)… Szegyen es nevetseges (meg persze tragikus) hogy errol most ugy beszelnek, mintha valami meghokkento ‘scandalo’ lenne.. Es leginkabb az az elkeserito, hogy az eddig okozott kornyezeti kar felbeszulhetetlen, visszafordithatatlan, es nem latok erre megoldast hosszu tavon sem nyilvanvalo erdekek miatt… Az EU pedig, mint mindig amikor kenyelmetlen temarol van szo, ugy csinal, mintha nem tudna a problemarol, vagy csak szavak es konkretan semmi…

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s