Étel - ital

Kis süteményhatározó

Mert nem mindegy, mit eszel. És nem csak a macaron létezik ám… 🙂

Péntek délután mindig gyanúsan megnő a süteményes gondolatok száma, amely gondolatok az esetek túlnyomó többségében a bár meglátogatásával végződnek. Olyankor ezeket szoktam enni (nem egyszerre azért!! :))

aragostinaAragostina vagy fogliatelle – délről származik ez is, mint sok más édesség. Nagyon ropogós nagyon leveles tészta, amiben bőven van krém. Ez utóbbi alapvetően vaníliás, de ma már bármilyen  más ízben lehet kapni. Nutellával is készítik (irdatlan mennyiségű krémet tesznek a viszonylag kicsi tésztába).

 

 

babaBabá – szintén déli specialitás. Vajas piskótatésztát ilyen jellegzetes alakúra kisütik (az a titka, hogy kitüremkedik a sütőformából), majd rumba áztatják. Manapság inkább kissé vizezett édes likőrős / rumos folyadékba inkább. Emiatt nagyon töményen édes az íze.

 

 

bigne

Bigné – képviselőfánk (ún. égetett)  tésztájából kisebb – nagyobb darabokat sütnek, amit különböző krémekkel töltenek meg (vanília, csoki, , grillázs, chantilly – ez a vaníliás krém és felvert tejszínhab keveréke). A tetejére kerülhet porcukor, kakaó, vagy valamilyen ízű máz. A variációk száma végtelen, de nehéz bennük csalódni.

 

 

cannolini

Cannolini – szicíliai eredetű, ricottás édesség. Egy keményebb henger alakúra formált tésztában ricottás krémet találunk, illetve ma már ezt is megtaláljuk minden más ízesítéssel.

fedoraFedora – végre egy toszkán sütemény. Viszonylag egyszerű, de nagyon finom. Alul vékony levelestészta, azon likőrős piskóra, majd felvert cukros tejszínhab és az utánozhatatlan csoki a tetején. Nem máz, hanem finom puha csokilap.

 

 

frutta

Tortina di frutta – ilyen otthon is van, omlós tésztáből készült csónak, vaníliakrémmel bélelve, ezen gyümölcs és aszpik. Azért nagyon finom!

 

 

 

 

millefoglieMillefoglie – francia eredetű ugyan, de mindenhol lehet kapni. Hasonló a krémesünkhöz, de több a tésztaréteg és finomabb a krém.

 

 

 

pannaTejszínhabos croissant – ez annyira kézenfekvő, hogy azon csodálkozom, miért nem jutott azelőtt eszembe. Ugyanakkor mennyei. Frissen felvert  tejszínhab, egy jó kis croissant-ba beletöltve. De jó legyen a croissant, ha nem, akkor oda az élvezet.

 

 

news-bavarese_fragole

Bavarese – sült krém, sokféle ízesítéssel, a tetején más és másféle szószokkal. Érdemes végigkóstolni.

 

 

 

 

TiramisùÉs persze a tiramisu is jelen vaan, egy harapásnyi adagokban. Akár így, ahogy a képen látjuk, akár úgy, hogy egy kis omlós tésztáből készült kosárba töltik.

 

 

A sort természetesen a végtelenségig folytathatnánk, ezen az oldalon van egy rövidített (!)  lista a jellemző édességekről. És akkor még a szigorúan helyi, vagy szezonális finomságokról meg sem emlékeztünk (mint Toszkánában a schiacciata all’uva, a schiacciata alla fiorentina, a cenci stb).

Szerencsés az egészben, hogy ezek kicsi adagok, azaz egynél még nem kell a kalóriák miatt aggódni. Ha pedig több kalóriára vágyunk, akkor meg lehet kóstolni többfélét is.

És hát az a nagyon jó kis szokás, hogy a vendégek egy nagy tálca mignon-nal állítanak be a vacsorára (esetleg családtagok a vasárnapi ebédre), na az igazán csodálatos 🙂 Éljen a piccola pascticceria

piccolapast

Reklámok

6 thoughts on “Kis süteményhatározó”

    1. Igen, azt hiszem, ez tenyleg nem terjedt el nagyon mashol… pedig nagyon finom am!! 🙂 Ha sutogetos vagy, keszitsd el otthon, viszonylag egyszeru 🙂

    1. Szia, van mar tobb recept is a blogon. Egyreszt a toszkan edessegeket linkeltem is a bejegyzesben, megtalalod a szavakra kattintva. Aztan: tiramisu – https://olaszorszagbajottem.wordpress.com/2009/03/11/a-tiramisu/ (ennek mondén elkeszitese az, hogy kis tartokba teszed, vagy, ahogy irtam is, omlos tesztabol sult kis csonakokba). Variaciok panettonera: https://olaszorszagbajottem.wordpress.com/2010/12/26/variaciok-a-maradek-panettone-ra-netan-pandoro-ra/, sot, panettone recept: https://olaszorszagbajottem.wordpress.com/2010/12/05/karacsonyi-keszulodes/
      Fedora recept: https://olaszorszagbajottem.wordpress.com/2011/09/24/fedora/
      Sult vaniliakrem: https://olaszorszagbajottem.wordpress.com/2013/03/06/sult-vaniliaskrem-2/
      A bigne sima, otthon is ismert egetett tesztabol keszul, vanilias/csokis kremmel toltik.
      Ha sos etelek is erdekelnek, akkor tenyleg menj be az Etel-ital kategoriaba, rengeteg receptet fogsz talalni.
      Kezdesnek talan eleg lesz.

  1. Jaj… egy tálcányi Aragostina jöhet azonnal. Valaki tudja, hogy Budapesten hol lehet ilyet venni? 😦 irtó hálás lennék az ajánlásért.

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s