Mindennapok

Renzi, Matteo, az olasz Demokrata párt megválasztott elnöke

downloadDe nem ám akárhogyan, előválasztásokon történt mindez, méghozzá 3 millió ember részvételével! (ez a lakosság cca. 5 %-a).

Szimpatikus Renzi, ugyanakkor nagyon ambivalens is. Mert Firenze polgármestere 2009 óta, és (haha) pont egyidősek vagyunk (ami Olaszországban NAGYON fiatalnak számít, főleg ha munkáról, pozíciókról van szó). Renzi a dinamikus, az odamondós, a fiatal. Már-már epitheton ornans-hegyek jellemzik őt, mióta berobbant a közéletbe 2009-ben. Előtte ugyan Firenze megye elnöke volt, de ez mégis  inkább a 600 000 eurós reprezentációs költségek  miatti számvevőszékes vizsgálat miatt emlékezetes, mint a tevékenysége miatt.

Innen is látszik, hogy a tündérmese felemás kicsit. Mert még nem tudni, hogy valóban sikkasztott-e, ő, aki megújulást prédikál, és átláthatóságot. És mert nem jött ő OLYAN mélyről: a jogot elvégezvén szépen beleült a család cégjének vezető székébe, ahol pont addig ücsörgött, míg sikerült valami választást megnyernie. És persze  ne feledjük, hogy ő sem hátszél nélkül került oda, ahol most van: valamelyik katolikus áramlat meglehetősen mögötte áll (nagyon nehéz a különféle katolikus-politikai áramlatokat megérteni kívülről, de nagy szerepet játszanak abban, kit hova neveznek ki mindenféle államapparátusi szinten). Moderált katolicizmusról van szó, mert ugyan ő maga 24 évesen házasodott, és 3 gyereke van (teljesen atipikus olasz szemmel, ilyet nagyjából csak a hithű katolikusok szoktak tenni), de azért nyíltan kimondta, hogy egy államelnök megválasztásánál ne a katolicizmusa legyen mérvadó.

Mindez persze nem zárna ki sem élhető politikai viziót, sem azt, hogy akár csinálhatja jól is azt, amit majd csinálni fog.

Ami biztos (nagyjából ez az, amiről a külföldi újságok megemlékeztek), hogy 38 évével generációváltást jelez, és a tegnap előzetesen megnevezett csapata (árnyékkormánya?) 5 férfiből és 7 nőből áll, 35 éves átlagéletkorral. Dinamizmus, tenni akarás, ide nekünk az oroszlánt is – lássuk, mire mennek vele a hatalmas érdeklobbik tengerében.

Magyar cikk róla itt.  

Régebben írtam róla érintőlegesen.

2 című bejegyzés “Renzi, Matteo, az olasz Demokrata párt megválasztott elnöke” gondolatot, hozzászólást tartalmaz

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s