Mindennapok

Pezsgő

Bollicine, azaz buborékok – itt az idő, tudjuk meg, mit érdemes inni!

Ha máskor nem, ilyenkor még az is valami buborékos erjesztett borfajtához nyúl, aki egyébként nem nagyon iszik alkoholos italt. Ha másért nem, koccintani.

De mi a különbség a spumante – champagne – prosecco között?

spumanteAz elkészítési módja biztosan. A spumante a Charmat módszerrel készül, míg a champagne a Champenois módszerrel (csakis pinot noir, pinot meunier és chardonnay szőlőből, és csakis a francia Champagne régióban), mindkét esetben cukrot és élesztőt tesznek a bor  mellé az üvegbe, amit aztán két évig hagynak dolgozni (megforgatva az üvegeket időről időre).

A prosecco ellenben egy nagy acéledényben készül, szintén cukor és élesztő hozzáadásával, de jóval kevesebb idő – egy hónap alatt. Ezért az íze frissebb, fiatalosabb.

Emiatt mondják az hozzáértők, hogy könnyebb élvezni, értékelni a prosecco-t, mint a pezsgőt, és nyilván ezért van az, hogy nekem is ez ízlik a legjobban.

Akármivel is koccintotok idén, boldog új évet kívánok (és ki ne hagyjátok jövőre a prosecco-t eperrel, igazán finom :))

Advertisements

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s