Ügyintézés

A kocsifenntartás ára – 1

Természetesen ebben sem fogok tudni egy adott árat mondani, mert  mint mindenhol, itt is a fenntartás költségei  attól függenek, hogy (és most csak a legfontosabbakról írok):

 • milyen autód van és hány éves
 • te hány éves vagy és mióta van autód
 • melyik régióban laksz.

Alapvetés, hogy minél idősebb és kisebb az autód, minél délebbre (kivétel talán Nápoly) és “vidékebbre” laksz, annál kevesebb lesz a fizetendőd.

Menjünk sorban.

 

Az autó.

Kis teljesítményű autók kevesebbe kerülnek, ellenben az újaknál meg azért van kedvezmény, mert kevésbé szennyezőek.

Az Autoclub Italia honlapján lehet tájékozódni, itt.  Évente kell ezt a teljesítmányadót fizetni (kb. olyan, mint otthon a súlyadó). Lehet vele késni, a határidő lejárta utáni első hónapokban még minimális büntetés terhe mellett be lehet fizetni az évi adót.

 

Az adó nem adott dátummal indul minden évben, hanem akkor, amikor megvetted az autót, onnantól kezdve minden évben aznap lesz a fordulónap.

A számítási kritériumok itt találhatók.  Itt is egy hosszabb cikk róla.

Információként: az én autóm 13 éves 1000-es motorú gépkocsi, évente 115 eurót fizetek érte.

A bollo-t személyesen az ACI-ban lehet befizetni, illetve azokon a helyeken (trafik, kisbolt), ahol ezt jelzik. Azt hiszem, van olyan bank, amely az internetbankjában vagy a pénzfelvevő automatáinál is lehetővé teszi.

 

A tulajdonos. 

Minél idősebb, annál olcsóbb a biztosítás. A legdrágább persze a fiataloké, mert statisztikailag ők okozzák a legdrágább baleseteket (azért így írom, mert az idős sofőrök sok koccanás okozói –  jellemzően mondjuk a lakhelyükön rövidebb utak megtételére használják az autót – de azok viszonylag kisebb értékű károkat okoznak, statiszikailag).

Ezt ki lehet azzal játszani, hogy egy lakcímre bejelentett családtagok (2 éves együttlakás után) a legolcsóbb biztosításra jogosult családtag biztosítási díját fizethetik a család tulajdonában levő (arra a címre bejegyzett)  további autókra is. Ez általában azt jelenti, hogy pl. az apa olcsóbb biztosítását fizetheti az a feleség, vagy gyerek, akinek saját jogon drágább lenne. Ez az ún. Legge Bersani.

A díj függ az itteni “bonus-malus” rendszertől is, erre itt számokkal jelölt skálát használnak. Ha balesetmentesen közlekedsz, akkor az évek során egyre jobb pontot kapsz, amivel csökken a biztosítás ára.

A díj függ a lakhelytől is, jellemzően az északi városok, főleg, amelyeket autópálya érint, drágábbak. Ezt annak alapján számítják, hogy statisztikailag hol a legtöbb a baleset, és sajnos a nagyforgalmú autópályák mellett ezek a statisztikák rosszabbak, mint mondjuk két vidéki kis falu közötti alsóbbrendű úton.

Az assicurazione auto itt is sok rekléám tárgya, érdemes összevetni a biztosítások árát pl. itt. 

 

A biztosítást postán lehet befizetni (a biztosító küldi a csekket), vagy internetbankban átutalással.

Tájékoztatásul: a fentebb említett kis autóm a párom nevén van, mert ő már a legjobb bonuszsorban van, így fizetünk rá évente 550 eurót. Ha az én nevemen lenne, 1300-1400 euróról indult volna a lefelészámítás (az évek múltával).

A bonusz-malus rendszer elméletileg hordozható, tehát pl. akinek Magyarországon jó a besorolása, az itt is kedvezményt kaphat. Nekem otthon a legjobb bónuszom volt, de sajnos 5 évig nem volt  a nevemen autó, ezért elévült az egész besorolás.

Mivel emiatt nem kellett végigcsináltatnom az otthoni bónusz elfogadtatását, nem tudom, hogy hogy működik, de tartok attól, hogy ez inkább egy elvi jog,  amiről a gyakorlatban inkább senki sem tud.

 

Az autó vásárlásakor át kell iratni a tulajdonost, ezt is az ACI-ban lehet megtenni, nekem 4 éve 120 euróba került. 

Folytatása következik…

macchinaKép forrása: www.wallpaperart.altervista.org

 

3 című bejegyzés “A kocsifenntartás ára – 1” gondolatot, hozzászólást tartalmaz

 1. Szia Gabi! Nagyon jól leírtad a kocsifenntartást. Nem tudom hogy a későbbiekben ki fogsz-e térni a munkaautók fenntartására, ezért én azzal egészíteném ki, hogy attól is függ az autó évi biztosítása, illetve a bollo-ja, hogy milyen autóról van szó. Úgy értem, hogy autocarro vagy autovettura. Munkaautó vagy sem. A munkaautóknak az éves díjja, hiába vagy a legkedvezőbb biztosítási csoportba, nem igazán változik.
  A bollo-t ahogy írtad trafikba, dohányboltba be lehet fizetni. Előtte küldenek levelet hogy le fog járni, de amikor az autót megveszi az ember akkor nem küldenek papírt, hogy fizesd be. Így ha valaki elfelejti akkor visszamenőleg be kell fizetni, illetve büntetést is fizettetnek vele.
  A biztosítást (a saját példámon tudom csak) közvetlen annál a cégnél fizetem ahol kötöttem. Itt is küldenek levelet, hogy lejár a biztosítás. Én évente 2x fizetek, mert ezt választottam az egyösszegű befizetés helyett.
  Ne haragudj hogy beleszóltam, csak gondoltam esetleg segítség lehet másoknak!
  További szép napot!

  Judit

  1. KOszi az infokat. En nem hasznalok munkaautot, ezert nem ir irtam rola. De nyilvan van, akinek ez hasznos, sszoval koszi 🙂

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s